Thursday, June 26, 2014

Peace No War

agak keletihan sekarang ni..
dun know why??? maybe sebab umo...or badan dah makin gemok..jadi makin tak larat nak bawa beban yang nampak dan yang tak nampak (tersirat).

pagi2 kol 5 aku dah bangun...mengemas pinggan mangkuk..sidai baju (kalau basuh malamnya) masak breakfast,,sediakan bekalan ammar..basuh baju(kalau ada rendaman)

pastu bersilat plak...nak bersiap ke opis.  anak2 nak kesekolah...mandi..solat..siap

pastu nak angkut barang2 masuk dalam kereta.  sorang dah 2 beg..kalau 4 orang dapat bayangkan kekalutan aku.  lepas dah masuk semua...baru naik atas amik ammar yang tengah sedap tido masuk dalam kereta...sebelum tu prepare dulu susu sebotol..kot2 dia nangis ontheway nanti.

time ni ketiak dah berpeluh dah....nak kejar masa. kol 6.45 pagi dah kena makesure gerak dari umah. kalo tak alamatnya tersangkut la dalam jem kat simpang putrajaya tu.

sampai putrajaya..drop my daughters then proceed ke opis.  bawa turun ammar...angkut beg..then mandikan ammar kat nurseri.  pas mandikan..buka bekalan...kasi makan lak.  before kol 8 dah kelam kabut naik atas punch card. on lappy....start memeetingkan diri.  dengar bebelan bos...pening2 kan sikit kepala..tengok jam dah kol 5.30

amik ammar...jemput my daughters...pecut balik rumah.  dalam kereta...fuhhhh!!!!! letih nak mampus.  sakit kepala sakit otak.  

dalam kete...fikir plak..nak masak ke bungkus ke makan luar jer.
kalau masak - letih nak sediakan...nak masak..nak kemas..
bungkus - duit!!!! pastu kena kemas jugak
makan luar - duit dan lega..sampai umah dah leh wat keje lain

tapi selalu aku amik keputusan untuk masak.  aku bukan sorang dengan anak2...ada lagi 2 orang kat rumah yang perlu aku pertimbangkan....(hurrrrmmmmmmm)

ok dah sampai umah...keluarkan semua beg...ammar dah start nak itu ini. maybe lapar.  nak mandikan dia..basuh berak.kemas umah yang sepah. keluarkan ayam/ikan...

dah setel semua...baru start masak.  baju tak sempat tukar lagi. londeh kain jer. hahahah, tangan dah bersingsing..ikat dengan getah. hebat kan!!!!

bertukar jadi master chef plak...mata jeling2 jugak ke tv....tengok "kerana terpaksa aku relakan" telinga tadah2 gak.  biasanya kol 8 baru aku siap masak.  bontot pun tak sempat letak kat kerusi. nak duduk mana ada masa.

dah siap masak....kemas..solat maghrib. pastu cedokkan nasi...suap ammar.  pangil semua bos2 mai makan.  aku memang tak pernah makan malam. masak untuk orang.  

selesai suap ammar...diorang dah setel makan...kemas untuk third round hari tu.  kutip mainan ammar yang bersepah...mop lantai..kemas meja makan...lap. basuh pinggan...kutip baju untuk basuhan...siapkan susu untuk dibawa naik ke atas...kemas baju2 yang perlu dilipat dan dimasukkan dalam almari...mandi..solat isya...pastu tidokan ammar...dan biasanya aku skali tertido.

rutin hidup ku hari2...
penat dan memenatkan...
segala kepenatan tu akan hilang bila orang tau menghargai.
kadang2 aku perlu jugak masa untuk diri sendiri...
bak kata seorang kawan "hanya kita yang tahu dimana hendak letakkan level kita"
so..aku yakin...belum tentu orang akan boleh buat macammana aku buat..setelah macam2 orang buat pada kita.
tepuk dada..tanya akal dan hati

#peace#



Wednesday, June 25, 2014

Mood Kedaung

assalamualaikum...
hurrrmmmm...mood blogging dah kedaung..
terjun lombong agaknya..
walaupun dalam kepala otak aku ni..berlegar2 cerita..tunggu untuk diluahkan...
tapi nak menterjemahkan ke atas blogku yang indah ni terus terjunam..
hancussssss

biar hati yang berbicara....mata berkata2..sambil juling..itu kot aku sekarang ni..

hilang sudah aku yang rajin bercerita..

mana perginya..

warrrgggghhhhhhh....banyak betul dugaan aku ni.



Wednesday, June 04, 2014

#Vacation




hurmmmm....ni jer la plan yang mampu untuk cuti sekolah ni. kesian anak2 den...melepak ja kat umah...
harap2 diorang enjoy...percutian di penang bulan mac hari tu pun tak citer lagi ni....nak kena citer gak ni..
sayang...pasal kenangan.




Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...