Thursday, October 29, 2009

ExaMMMM

alhamdulillah..akhirnya selesai gak aku training hari ni. Terima kasih pada gomen sebab bagi aku gi training. Dapat ilmu free walaupun sedikit. Hari last training, tiba2 instructor tu nak bagi exam la plak. Terus mati kutu aku nak jawab. Orang ngajar aku main2 dalam kelas..asik layan fb jer. Last2 satu soklan pun takleh jawab. Nasib baik ada 5 soalan jer..kalau ler ada sepuluh mau pengsan aku kat situ.
Tapi yang bestnyer...masa tengah kelam kelibut tu ler baru aku faham serba sedikit apa yang aku belajar 3 hari ni. Kalau tak dipaksa buat takler aku faham. Masa kalut malut tu, aku sempat tebalkan muka tanya orang belakang. Dah diterang serba sedikit, baru nampak jalan nak buat, tapi dah terlambat masa dah tamat. Akhirnya team aku...menghantar semula soalan tanpa ada jawapan. heheheh.
Apa2pun..aku dapat pembelajaran baru..bila nak praktis aku tak tauler. Biasanya lepas balik kursus aku selalu lupa. Harap2 yang ni takler...rugi gomen belanja aku gi training kan???!!!..

BoWinK

Nak update blog...tapi tak terupdate2 lagi. Idea makin kering...ditambah dengan tekanan kerja yang tak berkesudahan. Gambar222 dalam handphone pun rasa dah basi kalau nak upload dalam ni. Sekarang n kat KL lak..kursus 3 hari..Penetration Test. Tinggalkan kerje kat opis yang tunggang langgang tu. Balik opis nanti sure aku kena torture dulu..pastu baru nak susun semula apa yang patut. Banyak lagi kertas/surat/dokumen yang aku tak masukkan dalam fail. Bos pun sama gak...surat/emel yang dihantar pun suruh aku masukkan dalam fail..kalau masukkan sendre rasanya takder masalah kot. Bukannya payah pun...bagi pada orang yang sama gak.
Alamak cikgu dah datang...aku stop dulu lah. Dah ler keyboard bunyi keletung keletang. Tak boleh nak menaip dalam diam.
Okey..cau...cin....cau...

Sunday, October 11, 2009

Ain & Aina Tak SihaT

Minggu ni aku terpaksa amik cuti kecemasan 2 hari. Si Aina kena sakit kaki, tangan dan mulut. Masa mula2 dia mengadu sakit mulut. Masa tu hari Rabu. Bila aku check tengok dalam mulut dia ada ler dalam 9 biji ulser. Tu yang aku nampak dan sempat kira la...kesian aku tengok. Kalau kita yang tua ni pun..satu biji dah sakit. Macammana la gamaknya budak2 bertahan. Hari Khamis aku amik cuti kecemasan untuk bawa dia g klinik. Masa jumpa doktor, tak suspek la plak nak kena sakit tu...pasal kat tapak tangan dan kaki takder lagi. Doktor cuma bagi ubat sapu dan antibiotik jer. Hari Jumaat pagi aku dah perasan kat tapak tangan dan tapak kaki dah ada biji-biji gelembung air. Cuak juga. Tapi pagi tu aku gagahkan juga pegi opis. Mana dok pikiaq keje bertimbun...mana nak pikiaq anak lagi. Pening juga masa tu. Rasa tak sedap hati...last2 dalam kol 11 aku cabut dari opis bawa dia pegi jumpa doktor klinik pakar kanak2 kat Puchong. Doktor sahkan dia kena sakit Kaki, tangan dan mulut...dan kena kuarantin selama 10 hari sehingga gelembung2 kat tapak kaki dan tangan dia kecut. Walaupun keje banyak kat opis, hati tak senang..tapi anak lagi utama dan penting. EL lagi sehari la aku.

Hari Sabtu plak, tiba2 jer badan Ain panas. Bila check dengan termometer suhu badan dah 38.4...hurmmm si Aina tak okey lagi, si kakak pulak sambung demam. Pening juga la kepala aku. Nak jaga dua orang budak demam bukannya senang...merengek macam2. Dalam hati dok pikiaq..kalau la bibik aku tak jadi balik ke sini esok, macammana ler aku nak keje. Tanggungjawab banyak kat opis tu...tak boleh tinggal macam tu jer. Tup2 dalam kol 4 pm, bibik aku telefon...dia nak datang keje dengan aku lagi..lega aku. Masa mula2 memang plan tak nak bibik dah. Ain dengan Aina pun dah besar. Tapi memandangkan keadaan Aina yang agak susah nak hantar ke nurseri...better aku hire bibik. Hehehe...baru 2 tahun Aina tu, dari kecik aku dah amik bibik..jadi mungkin dia dah biasa dimanjakan....dok kat nurseri macam tak ngam jer dengan jiwa dia. So, aku plan..aku akan terus pakai bibik sampai permit dia abis Julai tahun depan. At least, Aina dah 3 tahun...jadi tak der masalah sangat kot nak jaga dia.

Lagi satu, anak2 aku ni leceh sikit nak jaga...si kakak alah dengan panas dan habuk. Kalau salah sikit, terus badan dia jadi gatal2 dan ruam..kalau ruam biasa takper, ni ekzema...pernah 2 kali dia kena ekzema atopik...masa tu kritikal giler..aku pun kesian tengok...badan hamis bau air bisa. Yang kelakarnya...doktor pakar pernah bagitau...budak2 ekzema tak boleh pressure..kalau dia pressure , bintil2 merah akan keluar dari badan dia....dasat kan?!!! Si Aina plak tak boleh langsung minum air ais...terus selsema. So, kalau aku keluar makan dengan diorang...dengan2 aku sekali kena minum air suam.

Ni lah keje aku kalau anak2 tak sihat...nak tidoq pun tak boleh. Takut suhu badan diorang tiba2 naik. Layan jer ler blog2 yang mana ada...

Wednesday, October 07, 2009

Waktu Gempa Sama Dgn Ayat & Surah Dlm Al-Quran...MasyaAllah

Hari ni aku terima emel dari kawan baik aku. Rasa menarik plak dan patut dikongsi bersama....jom kita baca sama2......

Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam
8.52. Cuba lihat Al-Quran. Demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa
pun yang membuka Al-Quran dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan
merasa kecil di hadapan Allah SWT. Demikian ayat ayat Allah SWT tersebut:

17.16 (Surah Al Isra' bil 17 ayat 16): Apabila sampai saat Kami hendak
membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan (terlebih dahulu) orang
yang melampaui batas dengan kemewahan antara mereka (supaya mentaati Allah)
lalu mereka menderhaka dan melakukan maksiat padanya, maka berhaklah negeri
itu dibinasakan, lalu Kami menghancurkannya sehancur-hancurnya.

17.58 (Surah Al Isra' bil 17 ayat 58): Tak ada suatu negeri pun (yang
durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat
atau Kami menyeksa penduduknya dengan azab yang berat. Yang demikian itu
telah tertulis di dalam kitab (Lawh Mahfuz).

8.52 (Surah Al Anfaal bil 8 ayat 52): (Keadaan mereka) serupa dengan
keadaan Fir’aun dan kaumnya serta orang-orang sebelum mereka. Mereka
mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan
disebabkan dosa-dosa mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Maha Keras
siksaan-Nya.


Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian
tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa
kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah,
kemungkaran dan kedurhakaan dan juga dengan keadaan Fir'aun dan
pengikut-pengikutnya. Ini tentu sangat menarik.

sumber : eramuslim

Tuesday, October 06, 2009

RumaH ImPiaN

Alhamdulillah..akhirnya rumah impian aku telah selamat siap dan telahpun diduduki oleh aku pada 15 September yang lalu. Hanya ini yang mampu aku buat untuk keselesaan kami anak beranak. Baru kini aku tahu bagaimana perasaan apabila duduk dirumah sendiri. Seronok, bahagia dan nikmat...
Gambar di atas bukan untuk sesi tayang menayang atau apa2...tapi atas permintaan kawan2 yang minta nak tengok rumah aku dan nak datang tapi tak kesampaian. Tengokler...aku maafkan siap2 kalau ada yang mengutuk...hehehehe


Monday, October 05, 2009

Tanpa Tajuk

Jiwa kacau..mood nak update blog hilang. Gara2 sistem..tido tak lena, mandi tak basah..makan tak kenyang (tapi berat tetap bertambah). Harap2 jangan ler ada gempa bumi kat WP esok. Aku nak kena standby first aid la rasanya ni...takpun tenyeh minyak cap kapak banyak sket...buat2 selsema.
Pastu aku harap sesangat333 aku tak dipanggil masuk ke penjara kotak itu untuk bertafakur dan mendengar hujah dan syarahan yang memboringkan itu...buhsan, buang masa, kerja bertimbun tak berjalan.