Thursday, November 24, 2011

mood...

mood pressure....becoz

1. tinggal 5 hari sahaja lagi hari bekerja sebelum kakak dan makcik balik dari haji

2. Dalam 5 hari tu 4 hari akan dipenuhi dengan mesyuarat yang tak berenti2

3. tinggal sehari aku aku siapkan kija yang amik masa sebulan untuk siap

mood geram + tensen + marah + angry bird

sedang mengkontrol mood dan menyiapkan seberapa banyak keje yang boleh...sebelum hajjah bertukar menjadi mak som.

oh my god

Friday, November 11, 2011

PANDUAN MENDIDIK ANAK



1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

p/s : insaf...

Thursday, November 10, 2011

english???????...apa tu?????

rasa bongok kan...bila time dah keje ni tiba2 bos nak buat presentation every week in english. ntah hapa2 ntah. daripada suh buat presentation...baik la buat kelas english kat kami ni. lagi afdal. ingat dengan presentation tu boleh improve kami punyer english ka????...buat habis masa kami buat preparation....ketaq....mandi tak basah....makan tak kenyang...tido tak lena ada la. seksa!!!!!

keje yang banyak bertambah la banyak. yang dah ada tak siap2 lagi...tambah lagi. adoooiiiii.....seksa tahap gaban.

Friday, November 04, 2011

PuiSi Jumaat


kekadang aku bertanya..
kenapa mesti aku???
mengapa memilih aku...??
mengapa aku???

dan akhirnya ku temui jawapan...
dalam belukar yang kuharung..
dalam lautan yang ku renangi...
dalam ranjau yang aku tempuhi..

indah hidup ini..
cantiknya perjalanan lukisan tuhan untuk aku..
semakin lama aku diuji...
semakin kental jiwa aku..
semakin berat aku dibebani..
semakin aku mengerti...
perit yang aku lalui...dihujung sana ada yang menanti..
luka yang aku ubati sendiri...di sana nanti ada yang merawati..

syukur padaMu Tuhan...
saat kau berikan aku kesakitan
kau turunkan aku penawarnya..
saat kau hilangkan aku kekuatan..
kau berikan aku penongkatnya..

aku tidak pernah menyalahkan takdir...atau menangisi nasib..
cuma kekadang...ada air jenih juga yang menitis di pipi..
bukan kerana aku tewas..atau pasrah
tapi kerana aku bersyukur..
dan aku tertanya-tanya...bagaimanakah perjalanan aku untuk hari esok..
yang telah dilakarkan untukku..olehMu

kini air jernih itu ibarat teman hidupku..
mengalir dan terus mengalir saban hari..
hanya untukMu...
dan aku akan terus bertahan..
dengan ujianMu..
Terima kasih Ya Allah...

Wednesday, November 02, 2011

System Requirement Specification

Tajuk biaq gempak...walau isi cam haprak....

hahahahahahaha!!!!!!


arrrggghhhhh!!!!!!! rasa jem otak bila kena pikir pasai

use case...
functional requirement..
non functional requirement..
alternative flow..

jem palo aku...

macammana nak mulo ni...
any idea????



tengok meja aku...dah penuh kertas...apa yang tarak???? manual, contoh sistem, kertas cadangan...tapi nak mula melakar SRS rasa macam tarak idea...yang kertas kosong tu..recycle paper...konon2 nak melakar...tapi sampai sekarang tak terlakar2...

last222 aku tengok ni...

*
*
*
*
*
*
*
*



last2 aku tenung muka anak2 aku ni....rasa ilang jem palo tu....tak sabaq nak balik ghumah...peluk2 budak2 ni.

p/s : tu la..dulu sapa suh gatai sangat nak jadi system analyst...last2 amik ko!! tido tak lena..dok itung ari bos nak balik. huuuuwwwaaaaa!!!!!!!!

Tuesday, November 01, 2011

Bila Malas Meraja Di Hati

lama tak menggoreng di sini....dalam 2 hari kot. hihihi

tak tau nak menggoreng apa...rasa malas betul2 meraja di hati..
pasai apa kali ni aku mengandung aku jadi malas...
nak masak malas...
nak basuh malas...
nak iron baju malas..
nak kemas umah malas...
semua benda di atas adalah malas untuk dibuat...tapi aku buat jugak sebab terpaksa..
kalu tak????!!!!!!
anak aku nak makan apa?
anak aku nak pakai baju apa?
laki aku marah kalo umah sepah..
semua sebab aku terpaksa
boleh???!!!!!!!

barang umah pun dah habis....ayam tinggal 2 x masak....udang & sotong abis langsung, ikan tinggal sekali masak jer lagi. sayur tinggal kobis. nak masak apa ya hari ni???

nak suh aku gi pasar...ya Allah amatlah malas. malas membeli...malas lagi nak membasuh. makan kedai lagi la aku tak lalu....better aku masak sendre...walaupun makan ikan masin..lagi sedap.

raya haji lagi 4 hari...barang apa pun tak ready lagik. ingat raya haji ni aku nak tutup pintu, off henpon. harap2 takdak orang tepon nak mai umah aku. aku nak layan tv sehari semalam. makan??? oder ayamas atau pizza. layan ja.

hi...bila malas meraja di hati...apa nak dikata.

Minggu ke 20

Perkembangan fetus - hamil 20 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia


ususkulituterus
Bayi anda berukuran lebih kurang 6.5 inci / 16.5 sentimeter dari mercu kepala hingga ke punggung dan terus-menerus menambahkan berat badannya. Satu lapisan bahan yang licik dan putih bergelar verniks kaseosa mula membalut bayi anda dan melindungi kulitnya semasa dia berendam lama dalam cecair amnion. Ianya juga akan menyenangkan pelahiran. Pada minggu ini, bayi lebih banyak menelan dan ini merupakan latihan yang baik untuk sistem pencernaannya. Setelah bayi anda menelan cecair amnion, badannya akan menyerapkan air yang terkandung di dalamnya dan menyalurkan selebihnya ke dalam usus besar.

Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Anda mungkin mahu mengikuti kelas antenatal jika anda belum lagi berbuat demikian. Samada anda ibu buat pertama kali atau hanya mahu mengulang kaji, anda akan mendapat manfaat apabila mengikuti kelas berstruktur. Apapun falsafah di sebaliknya, kelas antenatal boleh menyediakan anda bagi menghadapi semua kesukaran dan kesakitan kelahiran. Anda harus merancang untuk menamatkan kelas menjelang 37 minggu kehamilan, sebab pada masa itu anda dianggap sudah cukup bulan dan pelahiran boleh bermula bila-bila masa.

Berhati-hatilah dalam memastikan anda mendapat zat besi yang mencukupi. Bayi anda memerlukannya bagi pembuatan sel-sel darah merah, antara lain. Sebenarnya, adalah sukar untuk anda mendapatkan jumlah yang terlalu banyak dari makanan semata-mata, kecuali dengan memakan secara berlebihan. Makanan yang kaya dengan zat besi adalah antara lain, daging merah tanpa lemak, ikan, kekacang lentil, bayam dan bijirin yang diperkuatkan dengan zat besi. Lihatlah panduan makan secara baik kami untuk melengkapkan semua maklumat yang anda perlu ada.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.


Alhamdulillah...dah jejak 20 minggu....lagi 18 minggu jer lagik. lebih kurang 4 bulan lagi, aku akan melahirkan sorang lagi buah hati pengarang jantung aku yang ke3....eh333 dah ramai anak aku rupanya. cukuplah..bak kata orang sedang2 elok. dan yang paling sedih ni...4 bulan ni jugak la aku kena memastikan sistem aku sempat siap dan digunakan sebelum aku beranak...ohhh pilunya. harus aku bekejar....silap2 baby aku nanti pun keluar2 jadi system analsyt macam aku. hahahah.

Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...