Friday, May 29, 2009

KeNaNgaN LaMa

Hari ni aku terpaksa cuti kecemasan. Anak aku demam lagi. Panas badan..semalaman aku tak tidur. Nak tinggal bibik jaga...bukan aku tak percaya..tapi aku lebih suka jaga anak-anak yang sakit ni sendre. Puas hati. Bibik aku pun dah faham perangai aku. Memang aku agak cerewet bila anak-anak sakit. 5-10 minit sekali aku akan check suhu badan anak aku. Nak tinggal pun aku tak berani..kalau nak ke mana-mana walaupun ke bilik air..aku akan pastikan bibik ada di sebelah anak aku. Takut aku..dalam sesaat..macam-macam boleh jadi.

Hari ni juga ada teacher and parent meeting di sekolah anak aku. Plan kol 12 waktu rehat opis baru nak pergi. Tapi memandangkan aku cuti dan anak aku demam..tak pasti lagi kol berapa nak pergi. Tengok keadaan jer ni.

Lepak kat umah ni..teringat pulak kawan-kawan dan suasana kerja kat opis lama. Buat kawan-kawan, sahabat dan teman sehati sejiwa...naza, suhana, suraya, kak ila..i miss u all veri mac. Kat opis baru ni..aku tak leh merapu macam dulu lagi. Tak sempat..nak merapu jer...kerja dok gamit222. Kat opis lama dulu..kita sempat juga sembang pasal fesyen baju tahun ni, pasal siti nurhaliza, tema raya, spa dan salon untuk kecantikkan, planning masa depan dan yang paling penting strategi untuk mengontrol duit suami. Heheheheheh...hebat tu. Aku ingat lagi...pantang ada fesyen pakaian terbaru atau tudung...kita akan cari dulu. Kalau tengok majalah fesyen plak...kena tengok ramai-ramai..kalau sorang takder piling. Pastu dok ulas satu-satu fesyen tu sejam. Masa tu jangan cakaplah...duit laju macam air jer. Pastu asik kumpul handbag jer. Bawa ke opis tunjuk kat member-member. Aku sekarang ni dah tak kumpul handbag dah. Yang lama-lama pun aku dah sedekahkan kat orang. Kat sini tak bawa handbag. Banyak barang nak bawa ke opis. Tak menang tangan.

Dulu..geng kita Datin Diaries...orang asik kutuk jer. Sebab kita kan buat hal kita jer...kan tak bercampur dengan cikgu2 lain....ramai cikgu-cikgu lain dok ngutuk kat belakang..prinsip kita..kita tak kacau orang..so orang jangan kacau kita. Plak tu tahun tu masing-masing tukar imej (konon-konon) makin vogue. tup2...aku bawa merc, su bawa spectra, suraya bawa honda..naza bawa concorde, kak ila bawa waja..hehehehe ..meletup la orang lain. Tapi kita buat dono..ada masa kita saja tunjuk-tunjuk kat orang...huhuhuh...tapi yang aku best tu...baru orang buka mata..siapa dia ahli kelab Datin Diaries.

Yang best tu time bulan pose. Kol 4.30pm jer masing-masing dah sibuk pikir nak masak apa. Masa tu sama-sama bagi cadangan. Sibuk cari resepi kat mesra.net. Kol 5pm jer dah ilang dari opis. Nak cepat balik rumah...elak jem. Pastu boleh dikatakan..tiap kali waktu lunch kita akan keluar dari opis. Kalau bulan biasa tak nak makan kat kantin..konon2 tak sedap. Sanggup keluar cari makan di luar. Kalau bulan pose plak...keluar shopping. Hurmmmm....ada jer benda kita nak beli. Tudung aku saja...dah penuh almari tu. Baru-baru ni aku bagi kat bibik aku hampir 20 helai. Memang membazir.

Si Naza plak...bajunya siap ada tema..Kalau raya siap tempah 10 pasang. Ada jer tema untuk baju-baju tu. Untuk kenduri kawen adik la...yang ni untuk tunang adik..yang tu untuk rumah mak mertua. Sekarang ni plak...nak lupuskan baju-baju lama...nak ganti dengan baju baru. Haiiiii...kalau orang dengar mesti membazir kan...tapi itulah pn naza kita...pening husband dia. Asik nak melaram jer. Tapi takper..sebab dia vogue la...husband dia jaga dia giler2. Heheheh takut dikebas orang.

Suhana pulak...rasa bawah meja dia tu penuh lagi tak dengan kotak kasut? Beli jer...pakainya tak. Nak bawa balik takut husband marah. Handbag, kasut, brooch antara koleksi kesayangan dia. Yang paling aku terkejut sanggup dia beli hangbag LV dengan rega RM2400. Gila mampus mahal. Pastu beg-beg dia banyak diorder dari obersee. Cantik-cantik plak tu. Nasib baik aku dah pindah tempat keje..kalau tak dengan aku join ko sekali. Bankrap terus.

Suraya plak...antara kawan aku yang paling jimat. Kalau tengok kami membazir dia memang marah..tapi yang aku tak tahan tu dalam diam-diam dia beli juga treadmill, AB king pro..ogawa..heheehhe..dan yang paling aku tak sangka...gelang dengan harga RM6K. Gila mahal. Dasat-dasat. Pastu kalau raya sibuk nak mengecunkan diri...konon2 nak lawan dengan pesaing...tahun ni lawan lagi ker??? Dah atur strategi??

Kak Ila...member yang paling cool. Agaknya sebab belajar di Jepun, cara idup pun macam orang jepun..semuanya teratur..skema..dan relax memanjang. Agaknya sebab tu orang jepun ni boleh berjaya. Dia jarang terpengaruh seperti kami. Kami memang respect kat dia. Mulut pun tak potpetpotpet macam kami. Dia cakap bila perlu jer....atau bila waktu rehat jer dia akan bersembang dengan kami. Waktu lain dia buat keje...hehehehe memang berkat rezeki dia.

Aku seronok betol kenal korang dalam 5 tahun ni..boleh dikatakan kita akrab hinggakan masing-masing dah kenal keluarga kita. heheheheh..tom-tom bak mak yong didik. Aku harap kita tak putus kawan..dan akan terus berkawan sampai bila2.

Boring gila dok kat umah ni..keje plak melambak kat opis. Nak cuti pun tak senang. Kat opis lama boleh la melepak kalau takder kelas. Kat sini tak sempat..terkejar-kejar nak buat keje. Kalau lepak waktu rehat lama...kena la balik lambat sebab keje tak siap. Tak macam opis lama...kol 4.30 dah beratur kat punch card.

Okeylah...cau dulu..nak pegi meeting kat sekolah anak aku la...chaiyok..chaiyok.

Monday, May 11, 2009

BALIK KAMPUNG

Minggu lepas aku bercuti..balik kampung. Dari 8-10 Mei 2009. 3 hari di kampung rasa macam singkat sangat. Menyesal plak amik cuti 1 hari jer. Kalau tau..aku continue sampai hari selasa. Baru puas bercuti. Tapi bercuti lama-lama pun..takut juga. Rosak diet..maklumlah masakan kampung ni boleh buat aku menambah nasi 2-3 kali.

Di sini aku letakkan gambar-gambar yang sempat aku rakamkan semasa aku di kampung untuk kenangan aku dan orang-orang yang terdekat denganku.. okey cuba tengok yer...



Inilah teratak aku dibesarkan...rumah kampung biasalah..tak boleh samakan dengan banglo di kota...tapi bagi aku.inilah banglo, condo, penthouse, villa, resort...dan seangkatan dengannya...Rumah ni sekarang hanya mak dan ayah aku yang duduk. Maklumlah..kami hanya 4 beradik..dan semua dah ada rumah sendiri. Kesian mak ayah aku..sunyi dioarang. Sebab tu kalau kami balik sekali-sekala...hebat sambutan yang kami terima...rasa macam MB masuk kampung. Huhu..




Ini pula gambar yang diambil dari depan rumah aku...sawah terbentang luas..kalau perasan ada 2 orang pekerja sedang mencabut anak benih semaian padi...seikat benih tu upah hanya 20 sen. Murah kan..kesian plak aku dengar. sekarang musim semaian padi..nanti sekali lagi aku balik dah musim menuai agaknya. Hijau kan!!!




Ini pula pemandangan laut yang sempat aku rakamkan. Sebenarnya..aku nak ambil gambar matahari terbenam..tapi punyalah kusyuk makan bihun sup utara tepi laut tu...sedar-sedar matahari dah terbenam. Kalau perasan..nampak sampan-sampan nelayan terikat di tiang-tiang di situ. Nak sebut pun aku tak tau. Terpaksalah ambil gambar bergelap. Actually..rumah aku tepi laut juga. Ikan fresh-fresh..tiap kali balik ..kompom aku akan bakar ikan cecah sos...sedap!!!!.



Ni pulak gambar kak ipar aku dengan anak-anaknya..termasuk juga 2 orang anak aku. Yang baju kuning dengan oren tu anak aku. Gambar ni diambil semasa balik dari makan bihun sup. Inilah tempat nelayan-nelayan memunggah hasil tangkapan dari laut untuk dijual. Ikan kat sini murah-murah jer..plak tu fresh..selalunya lepas subuh nelayan akan keluar ke laut..dalam kol 9 pagi mereka akan balik dengan ikan-ikan yang segar bugar. Kalau time raye..cuti sekolah..tempat ni akan jadi tumpuan orang-orang luar. Kadang-kadang orang-orang KL akan datang..cari belacan kola dan ikan masin untuk di bawa balik...termasuklah aku...hehehe..jangan tak tau..mak aku seludup belacan dan ikan masin dalam beg aku naik kapal terbang...heheheh.



Yang ni plak pokok paling chantek di kampung aku..sebab bunga dia warna merah. Dalam-dalam rimbunan hijau tu..tup-tup ada plak sepohon pokok berbunga merah...cantik gila kalau tengok secara lintas langsung. Masa tu aku bawa ayah aku g repair motosikal kesayangannya di pekan Ayer Itam. Masa on the way balik tu aku berenti untuk snap gambar pokok ni..nak diabadikan dalam blog kesayanganku ini...tengoklah yer...redup mata memandang.



Ini yang paling spesel sikit ni..anak sepupu aku..merangkap dua pupu anak aku..hehehe..anak yang ke enam..baru 20 hari usianya..comel kan???!!!. Namanya tak diletak lagi...macam-macam kami bagi nama..tapi bapanya tu tak mao...memilih sangat.

Ni jer ler cerita aku balik kampung..seronok sangat. Plan bulan 7 ni nak balik lagi. Tapi jangan kena time testing system cukuplah...kalau tak alamatlah tak boleh bercuti ler aku...okey..cau cin cau.

Tuesday, May 05, 2009

ENTAH APA CITER NI

Jam dah pukul 6.30pm..tapi rasa cam malas nak melangkah keluar dari opis ni. Kerja makin bertimbun..mud pula makin menguncup..adussss nak buat camna ni. Nak sambung keje mud takder..nak balik teringat keje yang menunggu untuk disiapkan. Apa lagi..shangwang la..lalalalalalalla...

Teringat database yang perlu disiapkan ni..bos dah bagi dateline. Keje tak sampai 50% lagi. Teringat plak kontrak projek yang belum diriview lagi..teringat plak projek yang ntah macam mana la keadaannya di tangan vendor...banyak pulak kepala aku dok teringat ni. Kalau la bleh bagi otak tak memikir dalam sehari tanpa 'mati' kan best...boleh rehat secukup-cukupnya. Kawan-kawan opis dah ramai yang balik ni..tinggal kami berempat yang aku agak sedang menyiapkan kerja-kerja yang diarahkan dari semasa ke semasa. Siapa kata keje gomen ni senang..datang keje senang lenang cukup bulan dapat gaji!!!! sekarang aku dengan bangganya menyangkal kata-kata tersebut. Susah..payah..penat..semua ada. Kami juga berdepan dengan dateline. Takder masa nak rehat-rehat atau 'mengulau'. Kalau ada yang melepak tu, itu bukan mengulau tapi mencari ketengangan dan ilham. Heheheh..fuhhh dasatttt.

Nak buat camner...cari rezeki yang halal. Jadi kerjalah..banyak songeh nanti rezeki tak berkat la plak. Huhu..Esok ada miting dengan vendor la plak. Konon-konon nak tengok sistem yang dah siap hampir 95% oleh vendor..katanya lah. Harap-harap esok cuaca baik..takut-takut ribut taufan dan puting beliung melanda plak dalam bilik mesyuarat tu. Mudah-mudahan tidak...Aminnnnnnnnnnnnn.

Jam dah pukul 7.15pm ni...rasa cam nak balik. Sambil-sambil mengarang ni sambil-sambil buat cleaning data. Banyak lagi nak kena siap ni...hurmmmm sambung esok jer lah. Dah nak muntah tengok data ni. Naik buntang biji mata..sipi-sipi nak juling. Okeylah...cau dulu....bye keje-kejeku...see u tomorrowwwww...

SEPI

SEPI

Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri..

SEPI...
Bila kita ketawa tidak semestinya kita gembira..bila senyum tidak semestinya kita bahagia..adakala..senyum dan ketawa hanya untuk pengubat duka. Selagi kita boleh bertahan..beban itu akan terus dipikul. Adalah lebih baik kita terus berdiam..daripada bercakap pada mereka yang tidak memahami..sebab kadangkala pengertian yang diperolehi, tidak seperti yang diharapkan malah adakala juga lebih menyakitkan.

Hdup ini ibarat putaran roda..bahagia dan derita, suka dan duka silih berganti. Mungkin hari ini kita menangis, besok pula kita akan ketawa. Kerana kehidupan ini ibarat melihat cahaya di hujung jalan..dan kita akan berjalan dan terus berjalan di dalam kegelapan...walaupun adakala kita terjatuh dan tersungkur.

Bersyukurlah..kerana kita masih lagi diberi nyawa untuk menghirup udara di bumi tuhan ini. Walaupun bagaimana corak perjalanan hidup kita...tetapi sekurang-kurangnya kita masih lagi bernyawa untuk mengejar apa yang kita idamkan. Terima kasih Tuhan..Terima kasih di atas peluang yang diberi olehMu..

Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...