Tuesday, September 30, 2014

Susahkah Menjadi Seorang Aku!!!!


sangat susah menjadi seorang aku..ditelan mati emak...diluah mati bapa..perlu ker aku meluahkan apa yang aku rasa..atau telan saja...dan biarkan ia berlalu ditelan masa

aku bukan pengampu..bukan juga pembodek..aku adalah aku...diri aku...ikhlas aku kerana Allah..tapi mengapa masih ada yang tidak suka..masih ada yang mencela...

puitis lak!!!

aku mulakan kerjaya aku sebagai seorang operator kilang.  Sanyo (M) Sdn Bhd.  Masa tu lepas SPM, so..sementara tunggu keputusan exam..aku lepak kat Penang. opppsss...before tu..aku pernah kerja sebagai pengilat perabot kayu di kilang perabot dekat dengan kampung aku.  masa tu lagi muda.  15 tahun lepas exam PMR.  so...pengalaman aku bekerja bukan terus dengan ijazah,...bukan dengan diploma.  aku mula kerja hanya dengan berbekalkan niat..mencari DUIT untuk sambung pelajaran.  so..lepas dapat result PMR...aku naik tingkatan 4.  dengan duit gaji aku la ...aku beli kasut dengan beg sekolah.  sehari masa tu gaji aku cuma RM3.  korang mampu keje camtu????

so..lepas SPM aku jadi operator kilang Sanyo..bayan lepas penang.  gaji RM450 sebulan. campur obertime aku dapat RM600.  masa tu asrama dengan bas disediakan. duit tu untuk belanja aku makan..sopping2 sikit pastu bagi mak.  so..mak aku akan simpan semua duit gaji aku...untuk sambung belajar.

pas dapat result SPM...aku masuk poli.  ha...jangan taktau..setiap kali cuti semester...aku akan berniaga sayur dan ikan kering.  aku dapat rasakan...perasaan peniaga..bila ada masa laku ada masa tak laku.  masa tu jangan cakapla....kulit dah legam piang. naik plak basikal angkut sayur. ikat kat tempat duduk belakang. start kol 7 aku meniaga sampai kol 1 tengahari.

lepas dapat Sijil aku merantau ke Sungai Petani...dapat offer Matsushita Sdn Bhd.  masa tu result gempak...so kilang yang sendiri offer.  gaji rm850 basic.  tambah ot elaun dapat la rm1800...
banyak jugaklah bagi aku yang masa tu umor baru 19 tahun
sapa nak bagi kan.   duit tu aku simpan untuk further study...memang aku aim nak sambung belajar.  ekceli masa di matsushita..aku masuk dengan 3 orang rakan aku.  dalam tiga2 orang tu...kawan2 dan bos memang ngam dengan aku.  sampai la masa hari aku nak keluar dari Matsushita...bos jepun celebrate aku. time tu aku dengar macam2 cerita tentang aku..tapi bos aku n kawan2 yang lain...buat derk jer.  so...bak orang tua2 cakap...hanya jauhari mengenal maknikam.. buat la camna orang nak buat...Allah tahu siapa yang benar.

aku keje tak lama...setahun pastu..aku sambung diploma. masa diploma lak...aku tercalon antara top 5 student yang kesemuanya cina. time nak exam jer...umah sewa aku akan jadi markas budak lelaki.  bukan dok kat dalam ya...lepak kat porch.  kadang2 sampai kol 3 pagi....semata2 nak belajar matematik.  masa tu nama aku dah jadi chempower....suka2 ati jer diorang nak tukar kan.  so...aku jenis akan bantu selagi boleh.  sebab ...aku akan pegang kata2 cikgu aku....semakin banyak kita bantu orang...semakin banyak Allah akan bagi pada kita.  so, aku bantu seikhlas hati.  dan sampai sekarang...dia still lagi panggil aku chempower...dan still lagi contact aku.

pas grad diploma...aku dapat offer motorola...masa ni basic rm1600...tambah ot dan elaun aku dapat la dalam rm4k.  gila banyak.  tapi separuh dari tu aku kasi mak simpankan untuk aku further study.  aku target nak keje dalam setahun jer.  tak lama.  sebab aku nak ada degree.  masa tu aku jadi assistant enggineer.  repair walkie talkie dengan henpon.  division aku masa tu aku sorang jer melayu....5 lagi cina.  so..aku banyak melepak dengan diorang..banyak benda aku belajar. dari diorang. xde peransaan ditindas...sebab aku bukan sebarang orang yang boleh ditindas.  ada sekali tu..kami ditugaskan untuk menyelesaikan board2 yang dah berkurun....yang lama rosak dan tak mampu direpair.  so...tuhan bantu aku masa tu...aku jumpa satu point yang menyebabkan frekuensi walkie talkie terganggu.  hanya satu chip kecikkkkk...yang rosak..yang kaco all the current dalam tu.  so..dalam masa satu hari aku setelkan 14 biji walkie talkie.  tapi..geng2 cina masa tu..sibuk nak tau...apa puncanya....aku bagitau jer.  pastu jadi isu...engineer datang jumpa aku...tanya dan pesan pada aku...jangan solvekan banyak sangat dalam satu hari.  sampai sekarang aku pelik...apa motif dia.  perkauman ker...atau iri hati.

cukup setahun...aku stop keje kat situ dan sambung degree...2 tahun setengah gak aku wat degree.  pas habis masa last semester...aku dapat tawaran jadi PPLV.  berbekalkan diploma yang aku ada.  so..aku accept jer job tu. malas nak pilih2 keje.  masa tu aku berkerja sebagai pengajar.  hari2 mengajar..marking paper...nilai student..wat lesson plan.  pengalaman jadi cikgu banyak mengajar aku erti kesabaran...ikhlas dan bersungguh2 dengan apa yang kita sampaikan.  dua tahun aku kat opis lama tu...aku dapat anugerah pekerja cemerlang.  jadi isu lagi. orang lama pun tak dapat2...tup2 aku yang baru masuk 2 tahun terus dapat.  masa tu kompom pun belum.aku tak tau nak cakap apa masa tu....serba salah...sampai aku tanya bos aku..kenapa pilih aku.  tapi bila bos aku bagi justifikasi...aku rasa boleh diterima.  dan aku fikir semula...observe..yup ada masa penilaian orang secara mata halus...yang kadang2 kita takleh nak ramal.

cukup 5 tahun di situ..aku dapat offer ke KLN.  huhhhh!!!!....maybe sebab aku bekas seorang guru..bekas pengilat perabot..bekas operator kilang..bekas peniaga sayur...bekas technician...bekas asst.engineer...so..aku adapt semua pengalaman aku dan aku apply di sini.  aku tak kisah menegur cleaner...berborak. tak kisah senyum dengan par, pap..bagi aku...semua orang sama.  aku pernah merasa bekerja dengan gaji rm3 sehari...sampai aku jadi seperti sekarang.  aku tak kisah bergurau dengan sesiapa saja...tak pernah nak behasad dengki..dan aku tak jenis nak menolak kerja.  sebab aku dah buat semua keje dari sekecik2 keje...sehingga sekarang.
aku masuk ke sini tahun 2008 dan tahun 2010...aku dianugerahi pekerja cemerlang.  satu kejutan yang tak pernah aku sangka...dan aku memotong peluang staf2 lama kat sini.  kejam sangat ke aku ni????

banyak benda yang aku belajar di sini.  kita akan berhadapan dengan orang yang sama gred dengan kita...so mentaliti kita akan tercabar gila2.  cara menangani pun kena up..sebab tak sama macam zaman aku keje bawahan dulu.  jauh beza.  kalau diikutkan hati dan rasa...aku tak ingin kekal lama di sini...sebab selagi aku ada....macam2 rasa akan ada.

prinsip hidup aku satu sahaja...jadi diri sendiri..dan jangan hipokrit.  hidup kita sekali sahaja...dah berlalu..kita tak akan mampu untuk berpatah semula...so...hiasilah jalan yang kita lalu tu dengan kebaikan...jangan tinggalkan benda tak elok sepanjang perjalanan hidup kita.

yup..keje aku banyak...tapi tak salah membantu orang jika diperlukan.  tak perlu minta balasan...sebab Allah akan sediakan balasan yang paling indah untuk kita.  hidup aku walau banyak ranjau duri..walau banyak cabaran ujian setinggi gunung...yang tak mampu tercapai dek akal..dan terkejut beruk kalau orang dengar...tapi aku kan usahakan untuk lalui dengan tabah..tanpa mengusik kehidupan orang sekeliling aku..tanpa memberi kesan pada kerja dan tugasan aku.  itu aku.

biarlah orang cakap aku tak pernah marah...tak pernah merajuk..jarang bermasam muka...itu aku!.
biarlah orang nampak hanya sisi ceria dari hidup aku...tak perlu nampak kegelapan dan kesuramannya.
biar orang selesa bercerita dengan aku..meminta bantuan..tanpa perlu untuk rasa serba salah untuk mengganggu aku.

bila kita bermula dari bawah....kita akan lebih menghargai apa yang kita ada.
tak selamanya kita akan ada di atas...selesa.
kerana satu hari nanti..kita perlu juga bantuan dari orang.

jangan salahkan seseorang itu pembodek..pengipas..renung semula apa yang kita beri untuk dihargai.  bila semua orang menyukai seseorang itu..mesti ada sesuatu value yang kita tak nampak...tapi orang lain nampak.  sebab keikhlasan itu...bukan terbit dengan kata2..tapi terpancar dengan perbuatan...dan nilaian seseorang itu berbeza dengan kita.

jadi lah diri kita sendiri...biar dihina..dicaci..diperli..kita teguh berdiri.  atas nama kerja itu ibadah.  ikhlas kerana Allah...segalanya akan jadi mudah. InsyaAllah..

Note :ini entri pengalaman..bukan up diri sendiri...tapi kadang2 aku seperti goyah










Wednesday, September 24, 2014

Rindu Awak 200%

wowwww....
sekarang aku gila marathon drama bersiri Rindu Awak 200%...tiga malam..aku baru habiskan 20 episod.  gila tiap malam aku tido kol 3 pagi.  dah start melayan...payah pulak nak berenti2 ni.  rasa nak tau..nak tau..nak tau ja.   macam tu la kalo aku start ketagihan baca novel...sanggup aku tak tido semalaman sebab nak pulun habiskan,,,so sebab kekangan masa...aku dah mula elakkan mengadap novel.  takut tak tido malam...sudahnya pi opis tersengguk2.

selama ni aku dengar2 baca2 jer orang komen lakonan zul arifin dalam drama ni.....mantap la...romantik la..sado la.  hensem la...
before ni aku tengok lakonan dia biasa2 jer....takde apa yang best sangat pun...yang membolehkan orang cakap MJATS tenggelam dek kerana penangan zul ariffin...gilo tu...fahrin ahmad..hero macho aku pun leh tenggelam kerana zul arifin ni....hebat sangat ker dia????!!!!!!

now...sejak aku marathon drama ni...dari episod pertama sampi episod 22... gila....aku sudah jatuh hati dengan zul ariffin.
bukan sebab dia hensem dalam drama tu...
bukan sebab dia sweet....romantik2 yang tak tercapai dek akalku..
tapi sebab...
tak pernah dan aku rasa tak mungkin ada suami zaman sekarang sebaik zill..
tak akan ada suami sesabar zill
tak kan ada suami yang menghormati wanita atau isteri yang degil macam tu....isteri yang main kayu tiga dan mengaku tak cintakan suami dia.
gilo!!!!...
kalau suami kat alam nyata ni..rasanya dah lama kena penampar japang....atau cium air jamban.

teringat pulak aku...
kalau la jodoh abby abadi dengan zul ariffin berpanjangan...
mesti beruntung abby...
takde la gelaran abby ababi...cilanat punya laki.  dasar otak kat lutut....bijak cam cipan..kahwin sebab glamor...tu yang ayat macam bahabi.  tu dia..aku plak yang hamun dia.  istifar22222 chem

tiba terpikir....hensem pulak sapa yang jadi pilot ni...
ammar...nanti besar2 jadi pilot lah ya nak...mama nak tumpang fly..












Monday, September 22, 2014

BarangKali

Barangkali
Tidak mampu lagi kau temu
Insan yang mampu mengasihimu
Setulus aku

Barangkali
Tidak mampu aku mencari
Insan yang menyayangi diri ini
Seperti kamu

Barangkali
Tidak mungkin akan ada
Kisah kasih di dunia
Seaneh kasih kita
Pautannya terlalu kuat
Tautannya tanpa syarat
Ada yang mengikat dan terikat

Namun
Sehebat mana cinta manusia
Jka dibanding kuasa cinta si Dia
Bagai buih buih ombak nilainya
Tiada harga apa apa
Rapuh tidak teguh
Lemah menunggu punah

Benarlah
Takdir hidup ini ada turutan
Andai ada penyatuan
Sesudahnya pasti perpisahan

posted from Bloggeroid

Monday, September 15, 2014

Kisah Percutian

cuti sekolah datang lagi...haiiiiiii..baru plan nak cuti. tapi tak boleh pasal kena tanggung keje. so..kena berpantang selama 14 hari.  elok habis pantang..maka berakhirlah juga cuti persekolahan kali ini.  hurrrrmmmm..kesian.  baru apply cuti...tengok2 cuti tak diluluskan.  nasib badan.  bak kata bos aku...kalau aku tak terima keje ni...aku jugak yang nak kena buat...so baik ku terima..kena buat tapi dapat duit..wakakakakaka...berbaloi baloi. ni bos aku cakap. bukan aku. so..redha ja la.

kisah cuti sekolah bulan 3 pun tak citer lagi kat sini...bulan 5 pun tak citer lagi.  dah cuti sekolah lain plak..maka berkepamlah gambar2 cuti persekolahan dalam henpon aku ni.  mood nak bercerita dah terjunam ke gaung.  nak cari balik macam payah ja. 

So..marilah kita bercerita mengikut topik...ala2 laporan pergulungan gitu.

Cuti Sekolah bulan 3
Tempat percutian
  • Kampung
  • Penang
    ammar terpegun tengok patung barbies dalam tu @toys muzium

    aneka aukkkk

    monster inc

    mengabadikan kenangan di Hard Rock Hotel
tu la bahananya bila gambar terperam lama. pindah pi pindah mai folder tengok2 ada 6 keping ja gambar dalam folder. pi mana ntah gambar yang lain.  ntah2 sambil pindah sambil delete.  hampes sungguh.  nasib baik ku sedar walaupun terlambat.

kami lepak kat hard rock hotel penang....3 hari 2 malam. best....rasa cam orang kaya jap...walaupun duit dah menipis masa tu. tapi demi penuhi kehendak anak2....aku folokan jer. sekali sekala...nak tido dalam bilik hotel berbalkonikan kolam renang. buka sliding door terjun kolam.  setahun sekali leh ya anak2....setahun 4 kali mak kamu dah takde apa nak jual dah.  lichiiiinnn!!!!!!

gambar ehsan gugel

gambar ehsan gugel

kali terakhir aku pijak kaki ke penang pada tahun 2000.  14 tahun yang sudah. masa tu jadi aweeekkk kilang motorola...assistant engineer.  kang owang cakap operator plak kan....xnak la camtu.   gila dah banyak berubah penang.  malam terakhir kami gi penang street.  gila murah henbeg.  rasa nak kauk ja semua.  aku tengok orang2 kl borong sampai 5 6 biji henbeg...aku pakkal duit dah kopak pasal stay kat hard rock...kalau tak aku pun bedal habis...tiba2 sampai hari ni nyesal...beg prada dengan channel tu aku berkenan gila. tapi sebab takleh nak kurang harga...aku punya ketegaq takmo amik jugak.  last2 padan muka aku. kat sini mana nak dapat rega camtu. 

gambar g padang kota dengan taman rama2 telah hilang.  sadisnya.


Cuti Sekolah Bulan 5

Lokasi Percutian
  • PrimaLand Resort
  • Glory Beach Resort
Percutian kali ni tak dirancang awal.  tema percutian adalah nak jadi hantu air.  so..hotel yang dicari pun mesti la kena mempunyai tempat yang baik untuk sesi penjelmaan hantu air.  pilih punya pilih...aku amik primaland. murah...dan nampak banyak permainan air.  ingatkan hotel baru...pas buking thru agoda baru perasan primaland tu tiara beach resort.  gila tukar nama ja...kemudahan tak tukar.  percutian kali ni kurang menepati citarasa istirehat aku..tapi bagi anak2 aku...tetap yang best pasal diorang leh jadi hantu air sepanjang masa.  cuma aku yang agak penat gila sebab kena folo diorang berenang ke sana ke mari. nasib baik ammar ok.  leh ja folo. paling best time naik slide.  gila sangkut kat bontot.  terpaksa kayuh dengan kaki tangan. lenguh mak.



untuk budak2 rasa cam syurga donia diorang la.  berenang pagi petang.  tapi honestly...kolam renang dia best la.  murah dan sesuai untuk budak.  dari baby sampai dewasa.  cuma kemudahan macam lif ada problem sket.  terpaksa queue..pasal lift ada satu orang ramai. huuuwaaaa..bilik tingkat 5. kalau 1 aku turun ja tangga.  sarapan pulak tak der.  kesian kan. nasib baik aku bawa makanan.  leh la nak sarap...sementara tunggu lunch. 

tapi bila tanya anak2..diorang tetap nak ke sini lagi.  aku kalau diberi pilihan...taknak dah kot.

kat primaland 1 malam jer...malam kedua...sebab cam tak puas jer cuti..cari hotel lain untuk berteduh.  semua hotel dah penuh.  yang kosong kat grand lexis ja.  gila mahal...tengok agoda ada promotion kat glory beach resort.  buking time tu terus masuk.. harga dekat rm300.  bila check in...bilik yang di book tu takde...so hotel gantikan dengan apartment 3 bilik.  gila besar.  tapi dapat free kan...bedal ja la.  puas budak2 ni berlari.  glory beash resort pun biasa2 jer.  cam semut dok tepi gajah...sebelahnya kan lexis.  gila percutian dipinggir hotel mewah. 




permata hati bonda.  demi mu anak2..jiwa dan raga ku pertaruhkan

kat sini pun diorang jadi hantu air. nasib baik dari balkoni apartment aku leh tinjau diorang. ada masa aku biarkan jer diorang gi sendre.  tinjau dari balkoni.  jerit2 macam mak tarzan suh naik. tak kuasa aku nak tunggu diorang berenang lama2.  penat wehhhhh!!!!

so...cuti bulan 9 ni...aku takde tempat nak pegi.  plan asal nak balik kampung.  tapi disebabkan cuti dibekukan...maka berkampung la aku kat opis menyiapkan tugasan yang tergendala.  baru nak tinjau tempat2 best esok..bawa diorang gi jalan2 cuti mata..sambil2 cuti poket.

sekian, kisah cutiku.


Friday, September 12, 2014

Kain Sendiri Koyak!!!!

hurrrmmmm....puas ati aku..
selama ni suka ati jer kutuk aku kampung...tak sedar diri..yang dia sendre kampung.
at least aku kampung suci....dikelilingi sawah padi..gunung ganang..
takde la kampung pinggir bandar...debu..kotoran...jakun semua ada..soooo yesterday!!!!!!

dah la nak mengutuk aku..
sibuk lak nak mencelah hal dalam kain aku..
kain sendre rabak...reput koyak..
nak tampal dan jahit pun tak boleh..
melainkan ko londehkan jer...bogel terus lagi senang.

terasa kot!!!!!!!!!
dia sendiri tiba2 muncul dalam hidup aku..
entah dari jalanan mana2..
tiba2 nak tunjuk...WOOOOWWW...macam best sangat...
pastu nak konker....all the thingssssss..
sila lah sedar diri ya..berambus...!!!!!!!! sebelum aku halau cam anjing kurap.

fuhhh!!! dasat en3 aku kali ni.
kena berenti jap...bos suh lukis rumah lak...
nak wat istana la..baru syioookkkkk








Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...