Friday, August 28, 2009

SeLaMaT MenYamBuT HaRi KeMerDeKaaN

Alhamdulillah..esok dah cuti. 3 hari lak tu. Bestnyerr...boleh rehat2 kat rumah. Try resipi baru. Buat kuih muih(kalau rajin ler). Jalan2 dengan my princess. Fuhhh!!!banyak benda nak buat ni. Seronok gak.

Plan sebenar nak balik kampung. Nak sambung cuti sampai selasa. Tapi memandangkan tiba2 bos dah setup demo sistem hari selasa dan rabu ditambah plak dengan keletihan yang melampau dan tinggal beberapa hari jer lagi dah nak raya..lepak kat sini jer ler. Nanti raya dah tak surprise. Tapi rosak gak program aku..baru plan nak cuti ganti(duty) hari selasa..pasal nak bawa anak2 gi shopping baju raya, dah tak boleh. Geram gak..tapi sabar..bulan pose ni..mana leh marah2. Minggu depan la..ataupun hari Jumaat depan aku nak amik cuti gak. Aku tak kira + tak peduli..aku tetap nak cuti. Huuuuhhhhhhh.

Selamat Menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan Malaysia. Sayangi negara anda...jangan tanya apa yang negara anda beri pada anda..tapi tanyalah diri anda, apa yang anda telah sumbangkan pada negara anda....

I Love My Malaysia....

6 RaMaDaN

Semalam tetiba jer mood aku nak memasak memuncak2. Kol 5.45pm aku dah siap2 nak balik umah dah. Sampai umah dalam kol 6...mandi, solat terus masak. Masak ala kadar jer. Lagipun petang semalam ujan..jadi nak lencong g bazar ramadan tak sempat. Kalau gi pun ramai orang. Serabut kalau ramai2 ni.

Ni ler menu aku semalam, ayam masak madu, kari daging, ikan bakar, telur dadar, sambal belacan, sayur bayam dan sup sawi. Kuih muih tu beli kat kedai bawah. Heheheh...sempat juga aku menyinggah kan!!!! Jangan heran lak, camner aku boleh masak dalam masa sejam...sebabnye aku dah suruh bibik aku goreng ayam siap2, keluarkan daging dan rebus dulu, perap ikan..potong sayur mayur mana perlu..dan of course ler..bawang mawang dah dipotong terlebih dulu..masak sebenarnyer kejap jer...nak menyediakan bahan dan mengemas tu yang payah.



Pesen aku idang makanan ni memang selalu kat ujung2 meja..pasal yang posenyer 2 orang jer. Budak2 sekejap jer...kacau2 pastu lari tengok TV. Hari ni takder plan nak masak apa lagi...petang ni cari ilham lak..

Ada miting la plak pagi ni...boring betul..hari jumaat jer buat miting..pastu lajak sampai kol 1. Habis rosak agenda aku. Selalu camtu. Aku doa2 hari ni abis awal sket. Jangan ler sampai kol 1. Aku mogok kang.

Wednesday, August 26, 2009

aWaRd DaRi MaMa AieZa

Tima kasih mama aieza...first time dapat award ni....huhuhuhuhu


1. Letakkan logo award ini ke blog anda.
Dah letak dah!!!!...tima kasih yer mama aieza


2. Anugerahkan award ini kepada 10 blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra...
Azzah; faridah; alyani; erni; leli;
dapat 4 jer yang lain2 tu aku tak biase..ampun yer

3. Menyatakan penghargaan ini melalui 'backlink' dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda.
Dahh..


4. Informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
tengah buat...


5. Berbagi cinta & sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini..
Mekasih kerana sudi berkongsi citer dengan aku...aku best giler layan blog korang.

Tuesday, August 25, 2009

CahaYa RaMaDaN

Hari ni dah 4 Ramadan. Cepat benor masa berlalu..pejam celik pejam celik dah 1 Syawal..dah raya. Tahun ni keghairahan nak raya tak macam tahun lepas. Tahun lepas aura opis lama ada lagi..raya kena meriah. Tahun ni dok campuq dengan gheja yang tak abih22...nafsu nak beraya pun dah kurang.

Tadi aku gi miting kat MAMPU, sampai jer opis, kawan opis maklumkan ada rakan sekementerian meninggal kat sini. Terkejut gak aku. Tapi, rezeki sebenarnya meninggal di bulan pose ni..banyak kelebihannya. Ajal dan maut tuhan yang tentukan. Kalau dah sampai masa, kita akan pergi jua. Insaf ni...insaf. Kita tak tahu bila pulak masa kita akan sampai. Jadi berkerjalah seolah2 seperti kita akan hidup selamanya dan beribadatlah seolah2 kita akan mati esok.

Terima kasih Tuhan..kerana masih memberikan aku kesempatan menghirup udara di bumiMu...aku sedar kini..betapa beharganya setiap saat yang Engkau berikan....

Monday, August 24, 2009

TeraWiH

Seronok betul puasa tahun ni...azam puasa tahun ni...kalau boleh nak tingkatkan amalan. Taknak tertinggal terawih...tak nak termakan banyak. Tak nak terlebih blanjer..tak nak juga termengumpat. Huhuhuhu..harap2 termakbul.

Semalam aku gi terawih..bawa anak2 daraku bersama-sama. Yang sikecik sempat 1 rakat dah berlari2 dalam surau tu. Yang si kakak plak, dah tengok adik berlari2 tanduk dengki pun makin memanjang...tinggal lagi 2 rakaat nak abis, ditanggalnya telekung..pastu dia join juga berlari2. Gamat suara dalam surau tu..sama naik dengan suara pak imam. Geram aku...Campur pulak dengan budak2 lain..lagiler meriah. Tapi nasib baik ler..orang tak marah..agak2 nya sebab dah memang budak2. Lagi ramai kawan lagi ler mereka seronok.

Tapi dah nama budak2 kecik..kalau marah pun bukan nak faham. Kalau join solat pun dalam satu saf tak boleh juga. Nanti putus saf. Kalau tak bawa diorang..tak leh la plak aku nak terawih. Tinggal kat bibik, kesian la plak bibik aku..dia pun nak terawih juga. Abis tu nak tak nak kena la aku bawa. Lama2 nanti diaorang boring la tu.


Wajah2 ceria nak gi terawih...siap lebih awal dari aku.


Sebelum gi terawih nak posing dulu..ikut jer ler diorang. Bukannya selalu..setahun sekali jer dioarang nak merasa terawih ni.

Seronok sebenarnya bila berpuasa dengan anak-anak. Meriah dengan gelagat mereka. Tapi anak aku ni tak ramai..2 ni jer ler. Nanti dah besar2 dah ada haluan masing2. Tapi kena fikir +ve, takkan selamanya mereka nak kena duduk dengan aku. So, aku kena prepare untuk hari tua aku...angan2 bila anak2 dah besar aku nak berpuasa di Mekah ler..heheheh...angan2 jer ler...tercapai atau tidak..wallahualam...

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadan

Selamat menyambut RAMADAN al Mubarak...semoga ibadah2 kita kali ini..akan diterima oleh ALLAH SWT. So, sempena nak menyambut ramadan ni..banyak perkara kita kena kurangkan..kurangkan mengumpat, mengutuk, kurangkan curi tulang, kurangkan main pakau, kurangkan tido, kurangkan shopping...mudah2an ibadat kita akan lebih sempurna.

Malam ni dah start terawih..tak sabar rasanya. Kali ni dah boleh bawa aina..tahun lepas bawa ain jer. Kompom meriah. Hari ni jer kureng best sket. Hari jumaat kan hari relax2 tanpa tekanan..tapi hari ni ada lak miting...harap2 berjalan lancar lah. Kalau tak tension la lagi.

Sekarang ni aku dah maleh nak on laptop malam2 kat umah. Nak relax2 otak la plak. Kalau on laptop macam2 keje nak siapkan..pastu takleh tido..pastu sakit kepala..pastu tekanan sorang2. Siap jer keje..kol 6.30 petang..kol 7.00 pm aku dah pasang niat nak balik umah. Takleh lewat2 cam dulu dah. Kesihatan kena jaga. Kalau sakit aku juga yang susah.

Kepada sesapa yng baca blog aku nih..aku minta maaf yer kalau ada silap dan salah. Biasalah dalam berbual harian ni..kalau ada perkataan yang menyinggung perasaan harap diampunkan ya pak, ibu2. Aku ni kan mulut laser gak..

Selamat Menyambut Ramadan al-Mubarak....

Wednesday, August 12, 2009

Suka Hati

Salam..

Hari ni boring bangat..
Pagi tadi miting
Esok ada miting..
Lusa pun ada miting..
Isnin depan pun ada miting...
Rasa boring hidup ini apabila asik miting...
Nasib baik bila miting ada makan-makan...
Takler boring sangat..
Sebab boleh ngap22..

Bila bos cuti..
Semua orang suka hati..
Keje pun terberenti...
Dok goyang kaki..
Esok bos datang..
Dapatler keje bertubi..
Kena tanya itu ini..
Abislah mati..

Nak buat macammana..
Sebab ini peluang nak mengamankan diri..
Nak jauhkan tekanan...
Sebab aku tau..
Bila bos ada..
keje dah tak boleh berenti..
kena buat sampai bos puas ati..

Aku tak kira juga..
Hari ni aku nak poya2..
Biarlah apapun nak jadi..
Asalkan aku senang hati..
Huhuhuhu...

Monday, August 10, 2009

Smart Reader Kids Sport's Day

Semalam adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh anak aku. Dari minggu lepas lagi asik dok tanya aku..bila nak hari Sunday. Sebabnyer semalam adalah hari sukan dia. Excited giler. Pagi2 lagi dah bangun, mandi, sarapan. Adiknyer pun sama. Tumpang kalut. Kol 8.15 pagi kami dah gerak dari rumah. Lokasi sport's day tu di Sekolah Menengah Presint 16(1).


Masa ni tengah berbaris. Ain mewakili Smart Reader kids presint 15. Girl yang paling tinggi dalam berbaris 5-6 orang tu anak aku la...


Ain dengan acara-acaranya...biasalah acara budak 5 tahun. Tu pun kalau salah masa training..balik susah hati..siap nangis lagi..takut dia tak boleh buat.




Ain semasa acara penyampaian hadiah. Dia amik 5 acara..dua acara dapat johan, 3 acara lagi dapat naib johan. okeylah...


Ain bergambar dengan Aina yang tak lekang2 dengan botol susunya...

Tahniah dari mama untuk Ain...tahun depan cuba lagi...Kesian aku tengok time dia masuk acara tarik tali..siap jatuh lagi..tapi semangat dia aku respect..bersungguh-sungguh.

Pesta Bunga Part II

Ni plak citer hari sabtu lepas...kakak aku datang nak ajak g tengok pesta bunga..so, lepas makan tengahari dan zohor kami pun bergerak ker sana. Masa tu panas terik. Bimbang lak aku takut anak2 aku demam. Tapi demi tak nak menghampakan kakak aku..aku pun pegi juga..dalam hati berdoa..semoga Tuhan lindungi kami..



Tak banyak picca yang boleh disnap. Maklumler bawa budak2 ramai nih..tak sempat nak buat apa. Berlari sana sini..

Pesta bunga Part I

Hari ni bosan sangat..jadi aku ambil peluang untuk memasukkan citer-citer yang tak terciter daripada minggu lepas lagi. minggu lepas aku amik el...bawa anak2 aku g pesta bunga. kat bawah ni adalah picca2 yang sempat aku snap. sori pasal gambar blur..maklumler camera hp jer. Malas nak beli camera dah..sejak kes rompakan umah aku dulu..aku dah tak nak beli apa2 dah..serik!!!!!..







Penat giler hari tu..dari kol 4 petang sampai kol 9 malam kami di sana. Berjalan dari satu tempat ke satu tempat..enjoy abis la. Nasib baik anak2 aku tak meragam. Diorang pun seronok. Masa tu plak, cruise tasik putrajaya buat promotion..apa lagi kami naikler. Bibik aku pun tumpang seronok...sibuk nak bergambar. konon2 nak bawa balik ke Indon..nak tunjuk kat famili dia kat sana. jom kita layanzzzzz...

Banyak juga bunga2 kat mesia ni...

Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...