Wednesday, February 20, 2013

Ammar Khaleef

Jarang2 ke udara....diari online pun dah jadi buruk. Tak kena selak oleh tuan dia. Huhhh!!!

Mana nak sempat...
Sekarang ni aku asik bizi memanjang..
Selain aku dah tak hire weekly maid..
Aku juga dah semput dek ketangkasan dan keganasan anak terunaku...little khaleef.

Bulan ni genaplah usia ammar 11 bulan..
Baru nak pandai merangkak....nak duduk.
Pastu dah stat memanjat kerusi dan rak tv. Sekarang ni..aku dah hadang kusyen kat rak tv..
Konon2 jadi tembok. Tapi ternyata tembok yang aku bina tak mampu bertahan lama. Habis ditarik2 dan dirobohkan dengan semangat wajanya.



Ni ammar tengah kaco aku memasak...time aku nak memasak pun dia sibuk melawat dapur. Pastu kaki aku pun asik tersangkut dengan kete kebal dia tu. Nyaris2 tersungkur.



Dahla dapur sempit...bertambah sempit lagi la jadinya. Time ni aku tengah menggoreng ayam. Takut terpercik minyak kat dia jer. Redha jer la.



Ni la rutin dia...godek sana sini . Bimbang takut tersepit jari jer.

Selagi dia tak tido..selagi tu la aku takleh nak berehat..atau bergolek2 tengok tv. Layan jer dia...sampai dia tido. Baru leh bergerak..mengemas..dengan aman. Masa aku taip n3 ni pun..rumah aku sedang bergelap gulita. Aku tutup semua lampu...tinggal lampu tv jer. konon2 nak bagi dia tido atau tak berjalan jauh. Sekali hampehhh!!!... tak heran. Biarlah ko melasak nak oiii. Kang tido la kamu tu.

Penat..letih..stress
Tapi terpaksa di tahan.
Tak sabar nak tunggu ammar besar...
Dah faham..tau beza yang mana ok yang mana tak ok.

Sekarang aku tak payah susah2 nak paksa diri tido kat opis. Letak kepala kat meja trus hanyut. Mimpi. Dapat setengah jam pun jadi la. Lega. Sekarang impian aku nak gi spa plak. Nak meregangkan ketegangan badan dan fikiran. Bila la agaknya aku berkesempatan ni...

Ok..stop dulu..dia tengah memanjat dalam keadaan tiada cahaya.

posted from Bloggeroid

Thursday, February 14, 2013

Trip Vietnam 1-3 February 2013


juz nak citer vacation ke vietnam baru2 ni.  1 feb-3 februari.  sekejap jer kan.  hari jumaat pagi kol 9.10 am terbang ke vietnam.  kol 10.10.sampai sana.  sejam jer.  kononnya ...sebab masa kat sana lewat sejam jer dari kita.  so..nampak macam sekejap jer.  tapi memang sekejap jer kan..tak terasa apa pun.  baru naik flight...bersilat dengan anak teruna aku....kasi tazkirah kat anak2 aku supaya dok dendiam...jangan main tarik rambut...makan sepinggan nasik..tiba2 dengar announcement  kapal trobang dah nak landing.  fuh sekejap.  nasib baik sepanjang perjalanan anak terun aku tak meragam....baik jer.  tengok kiri kanan..main cukcak dengan orang depan dan belakang.  tiba2 sampai.  fuh!!!! selamat..sebab dari rumah aku dok bayangkan kekalutan yang akan aku alami bila bawa sikecik comel ni.

tak susah bawa dia..yang penting sediakan makanan sepanjang perjalanan..sebab keje dia tido..main..makan.
anak2 dara yang eksited...dah lama tak bawa gi obersi.  cehhh!!!!!! padahal vietnam jer punnnggg
 tujuan aku ke vietnam ni tak lain tak bukan adalah sebab nak mulakan perniagaan kecil.  dah planning dengan heti...nak bisnes kain baju.  planning dari bulan 10 tahun lepas lagi..bila tensen keje bertimbun...mula la otak merapu meraban.  nak itu nak ini.  awal2 tu plan nak gi guangzhao...tapi macam tak berbaloi.  so..kita mula dulu dengan perniagaan kecil2an ya anak2.  tengok ok ker tak..kalo ok...melancong lagi la tahun ni...cari bahan untuk diniagakan..demi sesuap nasi...demi mengisi mulut anak2 burung kat atas tu. ok....itu adalah kemerapuan dan keoveran

tiba2 ada gambar bunga

tiba2 ada jugak gambar ikanggg




 kami menginap kat halo hotel...gambar2 kat atas tu gambar dalam hotel ni la.  beli masa kat mesia lagi.  guna agoda.  tengok gambar cam cun...pegi...cun la jugak..tapi tak memenuhi citarasa aku yang bercitara tinggi terhadap hotel motel ni.  ewahhh!!! bayar kedekut nak cantik..ni sesuai la dengan bajet kami.  tapi kalo korang nak pegi aku cadangkan jangan lah amik hotel ni.  tak best.  nak ke ben thanh adalah susah...sebab kalu nak jalan dekat kena lalu kat pasar basah...di mana kat situ korang akan nampak usus..perot..darah..kaki..ekor..si 'bab'/  eiiiii geli iii tau. so..kami jalan melencong la sikit.
pasar ben thanh
  

ni la laluan kami dari halo hotel...nampak pintu tu..nampak cam dekat kan...memang dekat pun. 2 minit jer.  tapi pintu tu la yang mengalir darah keringat berekor2 bab.   tobat dah aku nak lalu ikut situ. kami ikut pintu sebelah kanan...balik ikut sebelah kiri...punyala nak ngelak dari lalu pintu utama tu.


akhirnya kami sampai
 anak aku takde keje lain...yang baju oren tu asik merajuk 24 jam.  bosan i tau.  ikut hati nak jer lempang sedas dua.  tapi ikut cakap nabi...budak bayi sampai 6 tahun jangan di lempang....takper nak..ko tunggu cukup 7 tahun..buat la lagi...mama lempang laju2.  kasi serik dan insap. 


kami memang plan nak ke hard rock pun.  dah ada dalam jadual perjalanan.  naik taxi turun kat notre dame..pastu tanya orang..jalan kaki ke hard rock cafe.  dapat bergambar pun jadi la..walau tak beli barang apa2 pun. hehehe. mahal beb. kami sampai dalam kol 10.30am.  so, tunggu hard rock buka kol 11am untuk terjah.  gambar berdua...sebab budak baju oren merajuk.  kesian ko nak..takder gambar dengan gitar ala2 body mak ko ni.  nyesal nanti. 


kami sekeluarga...maaf ya.  orang putih tu bukanlah keluarga saya,..jauh lagi bapak angkat. 

cantik kan??  tapi aku takder napsu nak masuk tengok...walau pun ramai orang mesia masuk ke situ.  not may taste la.  aku mana suka tempat2 sejarah camni..tempat shopping aku suka la.  takyah suruh masuk pun aku masuk.  sanggup.

bergambar kat depan patung bertentang dengan notre dame u.  

  

aku dan keluarga aku...ni kat post office.  bangunan sungguh klasik.  tempat tulis pun cam jaman jajahan jepun.  tu tak tengok lagi berus nak lekat gam.  walaupun bulu 'bab' ok..ni aku yang kata...tapi sungguh klasik. tak beli apa2 pun kat situ...barang sama jer cam kat ben thanh...tapi harga sungguh mahal.  eh... nampak pendek aku di situ.  takper la...apa nak buat...comel2 si katik gitu.  terpaksa berdiri ditengah2 puteri untuk melindungi badan yang semakin menggempal.  ohhhh tidak!!!!!!! 

gambar depan post opis.  kami berdua lagi.  bila papa jadi tukang amik gambar...si aina merajuk..maka kami berdua la jadi model gendut. 
gambar dari belakang...bukanlah dari depan..jauh lagi dari sisi..motif???takder

 cer tengok jarak kami....gila masing2 membawa diri.  macam vietnam tu kami yang punya. 



dalam ben thanh..tengah sopping sebenir.  baju pink sibuk nak kasut..jenuh ku bagi alasan tak kasi belik. 

alhamdulillah..selamat pergi dan selamat kembali.  3 hari bercuti kat sana..memang tak puas.  teringat kopi vietnam dan makanan tradisi vietnam..phu.  wahhh hari2 kami seklorga gi pekena kopi dengan phu kat situ.  sedap!!!!!!!...makan sekali...nak lagi..nak lagi...nak lagi.  harga makanan kat sana agak mahal la.  habis gak dalam 2 juta dong makan kat sana.  tapi berbaloi la untuk 4 orang. 


misi nak memulakan perniagaan kain pun dah berjalan seperti di rancang.  alhamdulillah berhasil.  daripada 55 pasang kami beli..sekarang tinggal dalam 12 pasang lagi. 





 insyaAllah...kami akan sampai ke sana lagi...demi RoopaChantique.




Friday, February 08, 2013

Tiada Duka Yang Abadi


Tiada duka yang abadi di dunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan di jalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta di jalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki s'gala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rembulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan di jalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki s'gala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki s'gala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini