Friday, August 20, 2010

Umrah

18hb baru ni hubby aku selamat terbang ke Tanah Suci ...menunaikan Umrah dan Ziarah Ramdhan.  Ramai tanya kenapa aku tak ikut...sebabnya ialah :

  • Bulan Puasa - Takut tak larat sebab first time pegi.
  • Tak sanggup nak tinggalkan anak2
  • Tahun depan la pegi..bawa anak2 skali..
Sungguh sedey semasa menghantar hubby ke KLIA..selama ni hubby selalu outstation..tapi kat Mesia jer...jadi kalau apa2 hal..aku masih boleh cari dia..sekarang jauh beribu KM.  Walaupun hanya 12 hari...tapi rasa cam 12 tahun.  Rindu yang amat sangat.

Harap2 hubby selamat kat sana....tenang menjalani ibadah...semoga pulangnya hubby ku nanti akan menjadi lebih baik dari dari hari2 sebelumnya.  Jangan balik nanti suh aku pakai tudung labuh udah...tak bersedia bang.

Time bebuke pose sungguh sunyi...takder tukang baca doa...time sahur pun sunyi...takder orang nak makan banyak.  Aku pun tak sibuk sangat nak masak 12 hari ni.  Masak apa yang ada untuk Ain sahaja.  Aku??? aku tak makan nasi..jadi aku makan kuih2 sahaja.  Kalau lapar sangat aku makan oat bancuh dengan horlick.  Sebab aku tengah berdiet...jadi makan adalah perlu dikurangkan.  Tapi sungguh sunyi...takder teman nak berborak...nak bergaduh,..nak berebut remote tv...nak gi terawikh.  

Aku tak pesan banyak pada hubby....cuma belikan aku 5 pasang jubah yang cantik..tinggalkan aku duit agar aku boleh berjalan mengisi keboringan sepanjang ketiadaan hubby dan paling penting doakan agar rumahtangga kami berkekalan dan bahagia sampai ke syurga...aminnnnnnnn

Ramadhan Aku

Lama tak hapdet blog...dah chantik rupanyer view dia.  Harap2 bertambah semangat la lepas nih.  Hurrrmmmm....sekejap jer dah hari ke 10 ramadhan.  Cepat jer kan????...aku plan nak buat en3 firstday ramadhan pun tak jadi.  Keje banyak...bawa balik laptop pun bukannya buka pun kat umah.  Rugi plak aku bayar beruk ben tiap2 bulan...pakainyer idak pun.  Nak bagi orang takut nak pakai pulak satu hari nanti.  Mana ler tau kan...kot222 masa tu mood mencanak222 naik.

Alhamdulillah...rasanya sepanjang 8 tahun aku menyambut Ramadhan sebagai seorang isteri, rasanya inilah Ramadhan yang paling bererti dan menduga kesabaranku sebagai isteri...Mana taknyer...tiap tahun..aku asik mengunjungi PARAM jer...hari2 pusing PARAM cari lauk apa nak makan hari ini...

Aku masih ingat lagi...tahun pertama aku sambut Ramadhan sebagai isteri..masa tu aku masih belajar..tahun akhir kat universiti.....hubby plak baru start keje..jadi duit memang ngam22 jer (gatai nak kawen sangat..padan muka aku).  Hari2 aku akan masak masakan yang paling ringkas.  Sejenis lauk dan sayur.  Jarang mengunjungi PARAM..sebab nak berjimat.  Bila dikenangkan balik....sedey gak rasanya.  Tapi pengalaman tak boleh dibeli...sangat berharga untuk aku. 

Second year puasa plak masa tu tengah mengandungkan anak kedua..7 bulan.  Aku dah dapat keje dengan gomen.  Kat Shah Alam.  Kete plak ada satu jer.  Hubby plak keje kat KL.  Hari2 aku kena tunggu hubby amik aku kat Shah Alam...kadang2 aku naik komuter sampai ke subang jaya...pastu tunggu hubby kat situ.  Buka puasa kadang2 dalam kete...kadang2 kat tempat menunggu.  Sungguh memenatkan.  Mana nak bawa perut lagi...Tapi manis bila dikenang...sungguh mencabar idup kami.

Tahun ketiga...kami dah agak stabil..aku dah beli kete sendre.  Jadi asal abis waktu keje jer..aku akan rempit balik ke rumah.  Makanan...aku still beli.  Sebab tak pandai masak sangat masa tu.  Sungguh tak sedap kalau aku masak.  Lagipun masakan aku selalu tak kena dengan tekak laki aku...kutub utara selatan  ..mana nak sama kan????  Sampai ler tahun ke empat aku macam tu...teruk kan bila dikenangkan kembali.

Tahun ke lima hingga ke tujuh...aku dah hire bibik...anak pun dah tambah sorang lagik.  Jadi everyday aku akan masak.  Tapi masa tu hubby aku still akan beli gak makanan kat luar.  Sebab masa tu...hubby suka makan banyak (ceh!! alasan..padahal aku msk tak sedap kot...)  Tapi aku buat dono jer...dengan aku pun makan banyak gak.. orang puasa berat turun..aku makin bertambah.  sama gak dengan laki aku...makin gomuk.  huahuahua..

Tahun ke lapan....Rasanya inilah Ramadhan yang paling indah untuk aku.  Sungguh betul orang kata tahun pertama hingga tahun ke enam berumah tangga adalah tahun untuk saling mengenali hati budi..mencari keserasian dan persamaan..mengenalpasti perbezaan.  Tahun ke tujuh hingga kesepuluh adalah tahun paling bahagia dalam rumahtangga...dan tahun seterusnya akan mencabar kembali...Ini kata2 seorang pakar psikologi dan kaunseling yer...bukan aku suka2 kata.  Tahun ini..anak aku yang sulung sudah mula berpuasa penuh.  Alhamdulillah hingga ke hari ini, Ain masih lagi bersemangat untuk berpuasa.  Dan puasa tahun ini juga..aku tak pernah menyopping di PARAM..dan hubby jugak lebih suka masakan aku daripada membeli di luar. Dan tiap2 hari hubby aku macam tak percaya juadah yang aku sediakan dimasak sendiri oleh aku. Biasanya aku akan tanya hubby..apa yang nak dimakan...dan esok akan tersedialah makanan kegemaran dia di atas meja.  Harap2 aku dapat kekalkan tahap kerajinan aku sehingga ke tahun2 seterusnya.

Beginilah kisah Ramadhan aku...Selamat berpuasa kepada semua kengkawan...Maafkan aku jika ada salah dan silap...

Thursday, August 05, 2010

Kisah Rumput dan Cinta.

Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorangguru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai
kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini:

Pelajar: Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu: Oh, awak nak tahu ke? Emmm…baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye…mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar: Baiklah…apa yang saya harus buat? Cikgu: Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar: Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Pelajar: Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar: Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu: Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Sungguh bermakna sekali....

Monday, August 02, 2010

SmaRT ReaDer KidS - Famili Dei


Kejadian seterusnya berlaku pada 1 ogos 2010..

Semalam..hari Ahad..sekolah smart reader kids ada buat hari keluarga...kononnye ler...
sebelum ni seperti tahun2 lepas biasanya buat sports day..
tahun ni acara tersebut digantikan dengan hari keluarga..
lokasinya adalah di Taman Warisan Putrajaya...
Adalah amat memboringkan..
Acara bermula pada jam 8pagi...

Tapi semalam bley plak aku lupa nak bawa camera..maka gambar diamik menggunakan camera pone yang tak canggih ni sahaja...jadi malu ler nak snap banyak22....orang lain beria2 berguling333 amik gambar pakai D300...aku pakai camera 3.2Mp jer...

Penat giler merentas taman warisan tu...selama ni aku cuma gi makan2 jer kat situ..tak pernah la plak masuk menziarah tanaman di situ..rupanya besaqqqq ya amat...kalo suh aku jogging...2 hari 2 malam pun blom tentu aku boleh pusing. Dah ler naik bukit turun bukit. Tapi kalau budak222 apa ler sangat...janji jalan dengan kawan2...lari sana sini..penat letak ke tepi.. yang kelakarnya..tourist guide tu cam dah cakap sorang2...dok explain pasai pokok serai wangi la...kayu manis la...budak2 dah lari bertaburan. Aku pun boring nak dengar....jalan jer dengan hubby aku..lupa plak nak snap gambar kami...



Gambar awal pagi..dah sampai haruuuusssslah cari makanan dulu. Masa ni baru sebiji gerai buka...lembab ya amat.


masa mula2 jalan...masih lagi ikut kelompok...pastu dah lari bertaburan....cikgu2 pun penat nak kejar...

anak aku yang pakai sling bag biru gelap...tengah dengar cakap tourist guide..

Habis acara kol 12 tengahari...rasa cam nak terbakar kulit. Panas terik. Lepas turun jer bukit tu..kami pekena cendol pulut dengan ABC...

dua beradik yang sedang pulun....yang pegang mangkuk diorang tu harussslah bibik aku...aku???? tengah menelan cendol pulut...di bawah panas terik...sedaaaappppp!!!!!

Puteri2ku



kejadian berlaku pada hari sabtu 31 Julai 2010.

ekceli..aku suka sangat tengok gambar ni...
Masa tu time tengok TV..around kol 8pm..
Rasa bangga pun ada..uwwweeeekkk..
rasa seronok pun ada..
sejuk perut aku mengandungkan mereka...

tapi aku tengah susah hati gak ni...
anak2 aku ..walaupun belajar ok..
tapi agama kurang sket.
sampai sekarang..aku tak hantar lagi diorang gi sekolah agama..
dah gi survey kat area equine park...
ada petang dan malam..
plan nak hantar malam...lepas maghrib...
lepas raya kot..nanti bulan puasa kalut dengan terawih plak..



Si Aina- 3 tahun....kalau gi JJ sibuk ajak aku singgah kedai buku...pilih buku. Tapi kalau buku garis2 taknak plak ..siap cakap "buku garis2 adik dah taknak...adik dah pandai"..belagak.

mengira sambil dilihat oleh kakak...konon2nya cikgu ler tu..

tekun buat kerja...kadang2 time aku masak..aku tengok dia masuk dalam bilik..heret beg..bila aku tanya adik nak buat apa, dia cakap "adik nak belajar" Abaikan rambut dia yang lebih kembang dari badan.

Harap2 kerajinan ini akan berkekalan sampai ke hari tua...jangan start masuk darjah satu...aku plak kena ligan dia suh siapkan homework...jaga ler kalo jadi camtu.


Ini plak hasil kerja si kakak....aku suh buat karangan...hehehehehe...padahal masa tu aku tengah layan tv...suh buat karangan tak yah kaco aku....lu pikirlah sendre!!!!

Hasilnyer.....sila lihat dibawah
|
|
|

boleh ler...keje budak 6 tahun...


2 beradik yang bersungguh2 belajar...sorang nak jadi doctor..sorang lagi nak jadi teacher.
yang kelakarnya..kakak nak jadi doctor..tapi bile sebut nak gi klinik jer...menangis macam nak pengsan...
Adik plak nak jadi teacher...tapi suka merajuk dan bergaduh macam gengster kampung dusun..
pening kepala aku kalau sehari suntuk mengadap diorang..
rasa macam ada 10 orang anak.

Apa2pun...aku bersyukur dikurniakan 2 puteri comel..penyejuk hati. Nak tambah sorang lagik tak tau biler...
hurrrmmmm entahler...nak beranak pun takoootttt!!!!!!!

Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...