Friday, July 29, 2016

PREMADE TEMPLATE GIVEAWAY BY ERINAZMIR.COM

Assalamualaikum..

salam pagi jumaat semua...semoga bahagia2 selalu hendaknya dan sentiasa dibawah lindungan Ilahi.

pagi2 buka blog...scroll down scroll up..tetiba ternampak tag from Miss LZ...thankyou for tagging me...al maklumla blog ni hidup segan...mati tak boleh.  ikut mood author.

syarat nak join giveaway dr cik erin kita ni senang jer..follow blog cik erin...tampal poster..then tag member2 3 orang.  haaa...yang ni aku penin sket.  tak tau nak tag sapa ni...aku bukan glamor pun.

follow blog cik erin..done!

meh kita tampal poseter give away ni...kompom cun entry ni
Done!

walau camna pun...i nak try tag member2 ni la...penah jumpa sekali...mamailahfazilah, tertarik dengan blog yang comel dan cun cik naddy dan member merapu merapan alyani....

Done!

alhamdulillah..selesai.  terima kasih sekali lagi pada cik LZ..









Thursday, July 28, 2016

Mood Keletihan

Assalamualaikum...

dah 2 hari tak update my diary ni..
konon semangat tempat keje baru...nak update selalu
tapi begitulah manusia...semangat kalau tak ditiup selalu terpadam lah ia
eceheceh...berdrama lak

minggu ni aku agak kekalutan ya amat
ain trial upsr...walaupun aku tak mampu duduk disebelahnya semasa menjawab exam (ikut hati nak menuntut ilmu halimunan..dok sebelah bagi jawapan)
tapi...aku kena sentiasa disisinya setiap malam..
kalau tak...ntah apa yang dibuat dengan buku2 latihan nya

minggu lepas lak...setiap malam ada tuisyen disekolah..
hari2 tepat jam 5pm...aku kena meluru laju 100km/s untuk pegi ke mesin punchcard
nak jemput ain aina n ammar balik..
balik kat umah usah di kata la kan..
berpencak silat..kuda2 pun tak sempat nak pasang..masak.
sebab kol 8 ain dah kena pegi sekolah balik untuk tuisyen
huiihhh...bukan setakat minggu lepas...
tapi sampai exam upsr ni abis la jawabnya

ni baru upsr...kalau PT3 nanti gamaknya camna la..
mau aku tak berpijak di tanah
terus berlari2 di atas angin
ain PT3 aina plak UPSR....jenuh.
tapi yang peliknya tak pulak turun berat badan ni
makin mencanak2 naik adalah

minggu lepas wat spring cleaning kat rumah
dari kol 8am sampai 6pm
giler lama aku mengemas...sampai tak tau apa yang aku kemas
last2 malam tu terbujur...sakit badan2 sampai ke hari ni
ikutkan hati nak jer pegi berurut kat thai odessey..tapi biasalah..tempat keje baru..mana leh pegi suka suki
kena la time cuti
tapi time cuti lak kena la plak angkut 3 handbag...nak feeling puteri takleh la pulak

last2 dah 2 hari aku abaikan umah aku..
sapu pun idak..mengemop pun idak
badan sakit2 masih lagi terasa..
perut pun memulas tak kira masa..yang perut ni mesti bahana open house yang tak pernah stop2 lagi 2 minggu dah ni
macam2 aku belasah..trus perut pun komplen..mana satu nak hadam dulu ni



gambar snap pagi tadi....tak sempat nak kemas apa dah..abaikan..ujung minggu ni open house lagi 2 biji...panggil indon la gamaknya ni..


hahahaha yang ni lagi berselerak...

esok2 rajin ku kemas...
mak dah tak larat..
remaja2 ni badan dah tak kuat cam dulu
hahaha...sedar diri jugak akhirnya

ok...cau dulu la...ada open house kat marina lak hari ni..
semalam 3 jemputan
hari ni pun 3 jemputan
tapi hari ni cahaya keinsafan tu datang...
nak pegi 1 jer la

yang lain2 tu minta mahap lah ya
perut dah tokleh terima..


Friday, July 22, 2016

Tips Basuh Baju Sekolah Anak


Asslamualaikum...

baru2 ni baca kat FB cara nak ilangkan kotoran degil di baju sekolah anak.
caranya guna ja sabun mandi cap apa2 ja...dulu masa kecik2 aku pasai sabun cap kapak ja ..yang kaler ijo tu...alhamdulillah..bersih dan menjimatkan.  seketol hanya 20sen.

zaman moden2 ni...dicampur lak dengan kesibukan yang berganda2..maka time nak memberus baju memang takde.  kalau ada pun nak menyental tu dah tak larat dah.  maklumla dah remaja..

so..aku parut sabun basuh 2 ketol..simpan dalam bekas yang kering.  hari rabu aku dah start merendam baju sekolah...simpan sampai hari sabtu baru masuk dalam mesin basuh then trus putaqqq.

alhamdulillah...bersih.  kotoran kat tangan..poket..leher semua ilang.  takyah aku sental2 sampai berpeluh ketiak.


hasil parutan sabun mandi..lux campur palmolive..ntah apa bau baju anak aku nanti.  


Salam Jumaat


Assalamualaikum...

salam hari jumaat...salam penghulu segala hari.  semoga perjalanan kita hari ini diberkati ilahi..dan hari2 yang mendatang jugak.

semalam sambutan hari raya kat opis lama...lama???? kadang2 tak terasa pun tu opis lama...macam keje kat situ lagi jer...almaklumlah...sampai tengahri tadi bos lama call lagi..minta report itu ini. rasanya dah lama dah brief my ex bos pasal perkara tu...tapi biasalah....bila umur makin meningkat...daya ingatan pun makin kurang...okeh...ni ciri2 paku dulang paku serpih...mengata orang aku yang lebih.  

pulun aku pagi tadi siapkan report untuk opis lama.  rasanya semua emel aku cc kat dia kot.  tapi biasalah....sodaqallah.  sambil siapkan report sambil beleter...aku keje kat mana ni sebenarnya ni...sana ke sini.  

baiklah...semalam aku habiskan masa lunch kat opis lama...kata jemputan khas kan...event kol 11.30. punyala aku ngelat tak nak gi awal..rupanya event start lambat.  kol 12.45 juga sejurus selepas aku tiba.  cheeewaahh!!!!.  nak ngelak tak jadi jugak akhirmya.



gambar aku sempat snap..perjalanan ke opis lama.  tenang ja kan.  cer naik atas...trus akan nampak huru hara di situ.  berani lak aku snap gmbar sambil drive.  tak nampak langsung gegaran di situ...wahhhh..pastu ni leh la selpi sambil driving lagi


Gambar berposing beramai2.  selamat hari raya kawan2..bos2..dato2..meriah makanan kali ni. sampai tak habis makan boleh jemput satu ministry untuk makan.  hebat2!!!




Gambar kemeriah kami berhari rata..nampak di situ,,,,baju semua sama pattern...kaler ja lain2.  3 gadis ayu di situ.  maunya tak sama...beli kat kilang yang sama di cambodia.  aku pulak main rembat ja nak pakai tudng kaler apa.  malam tak nak prepare siap2...subuh sepiie tu baru kalut nak pikiaq. main sambaq ja tudung kaler kuning tu...dah sepanjang pagi tu orang dok kata aku semangat kekedahan.  suka hati la...i kan anak jati kedah...harusla tema tu di bawa sampai ke majlis2 khas.  bangga tau!



rindu pada si amir SK tu.  geng bergambar sepanjang zaman.  amir n aku ni kira jemputan khas la ni...sorang g NRE..sorang lagi gi KASTAM.  tinggal la...geng2 lama di situ yang pasti merindui keriuhan kami..




Udah kembali ke opis baru..opis baru yang pada mulanya..macam suka tak suka jer aku nak masuk. tp hairi ni dah genap 42 hari dah aku melaporkan diri di situ.  alhamdulillah..makin aku boleh adapt suasana di situ.

mungkin envionment opis lama agak terbuka..opis baru agak tertutup..so..aku kena ubah cara hidup..cara kerja ikut suasana semasa.  bak kata orang..masuk kandang kambing mengembek...kandang lembu mengaum..muahahahahaha.  ada sikit kesyaitonan di situ

totally different. dan aku pun dah remaja2 gini..agak malas nak explore benda baru.  betul la kata orang...time kanak2 tu cari la pengalaman merata tempat.  dah remaja2 cenggini..kompom payah nak korek2 ilmu dah.  rasa nak menten apa yang ada ja..tapi nak wat camna kan...rezeki...redha dan terima ja la...

lunch time jumaat ni panjang..moh la kita tido sekejap..afdal tidoq lepas zohor ni.

ok bye







Apa Yang Berlaku Bukan Satu Dosa

Assalamualaikum...

OMG!!!!

My Adi Putra...why??? Why???  Why???



Kalau betul... semoga bahagia adiputra...
Kalau tak betul pulak..sila abaikan
I is jeles ok!!!

Thursday, July 21, 2016

Serius Cheq Tokleh Terima



serius...aku tokleh terima berita ni.  macam percaya tak percaya ja.  nak tunggu adi putra buka mulut lambat la sangat. huihhh kenapa lambat ni abe. penat dik tunggu ni. dulu ada gossip...pastu lenyap.  kes aida sama cerai pun cam jadi tak jadi.  ingatkan dah cool and steady...ghupa2nya...jeng jeng jeng..
tokojut dik bang oiii...dik baru layan lambaian ramadhan..penat nanges teresak2.  rupanya dalam citer and luar...sama!.

baziaq ayaq mata cheq ja bang...awat buat lagu tu

p/s : awat tak tunggu cheq kat sini haaaa???!!!!!

Tazkirah Khamis

Assalamualaikum dunia..

hari ni agak bizi sedikit....bukan bizi dengan keje...tapi bizi dengan jemputan rumah terbuka.  pagi tadi ada miting sikit pasal perancangan rumah terbuka opis then siapkan keje untuk auditing sikit dan baru terlintas nak update blog..tu pun lepas terima satu mesej dalam whatsapp ni.  macam menarik untuk dikongsi bersama.



Sedikit tazkirah.....

Suatu malam seekor ular menyelit masuk ke dalam gudang kayu. Secara tak sengaja, ia menyusur di atas gergaji. 

Tajamnya mata gergaji itu menyebabkan perut ular terluka. Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya. Lalu ia pun membalasnya dengan mematuk gergaji itu berkali-kali, serangan tersebut menyebabkan luka parah di bagian mulutnya.

Berbekalkan rasa marah dan sakit yang amat sangat, ular itu berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan 'musuh' tersebut. 

Lalu ular pun membelit gergaji itu sekuat tenaga. Belitan tersebut menyebabkan lukanya teramat parah dan akhirnya ia pun mati di situ.

Justeru... pada saat beremosi dan marah, rasanya mudah sekali bagi kita untuk melukai dan menyakiti orang lain.
Padahal kalaulah benar-benar kita sedar, sebenarnya yang akan terluka dan sakit adalah diri kita sendiri.

"Bukanlah orang yang kuat itu orang yang menang bertumbuk, tetapi orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal diri daripada sifat marah."

Kongsi bersama: Sahabat2ku:

           Jangan tertipu 
        dengan usia MUDA 
        karena syarat Mati 
         TIDAK harus TUA.
   Jangan terpedaya dengan 
        tubuh yang SEHAT 
       karena syarat Mati 
       TIDAK mesti SAKIT
   Jangan terperdaya dengan 
        Harta Kekayaaan
                 Sebab 
    Si kayapun tidak pernah 
     menyiapkan Kain Kafan 
             buat dirinya 
      meski cuma Selembar.
      Mari Terus berbuat BAIK,
          berniat untuk BAIK,
     berkata yang BAIK-BAIK, 
   Memberi nasihat yang BAIK
 Meskipun TIDAK banyak orang yang mengenalimu dan  Tidak suka dgn Nasihatmu
      Jadilah bagai Jantung 
        yang tidak terlihat, 
     Tetapi terus berdenyut 
     setiap saat hingga kita 
 terus dapat hidup, berkarya 
     dan menebar manfaat 
       bagi sekeliling kita 
     sampai diberhentikan 
              oleh NYA
            Sahabat2ku:
"Waktu yang kusesali adalah
         jika pagi hingga .
      matahari terbenam, 
  'Amalku tidak bertambah 
             sedikitpun, 
  padahal aku tahu saat ini 
       umurku berkurang".

Renung-renungkan lah.. 
Selamat beramal semua...

Aku at rumah terbuka Microsoft. bergambar dengan heti, shima dan raifana.  teman2 dari opis lama. huwwwwaaaaa dan tak stay kat sana.  tiba2 rindu nak tayang gambar gedik2 dengan korang.  rindu sesangat.  aku tetap muka control.  hahaha.  orang kata muka aku ni kecik.  tapi bila dijenguk2 gambar ni memang betul...tak pe lah...padan la dengan badan dan ketinggian.  opsssss!!!!

me at rumah terbuka Microsoft. bergambar dengan heti dan raifana.  teman2 dari opis lama.  huwwwwaaaaa dan tak stay kat sana



Wednesday, July 20, 2016

Mood Selenga

Assalamualaikum semua..



"Nabi Adam masa dicampak keluar dari syurga, baginda tak salahkan Hawa. Tak salahkan syaitan yang menghasut mereka. Tapi segera mengakui silapnya. Terus minta ampun dari Allah. .
.
Nabi Yunus masa ditelan ikan, baginda tak salahkan sesiapa. Tak salahkan kedegilan kaumnya. Tapi terus-terusan mengakui kesilapan dan merayu keampunan. .
.
Akhirnya Allah Yang Maha Belas Kasihan pun berasa kasihan lalu bebaskan mereka dari penderitaan. Allahu Akbar. Para Nabi yang mulia pun tidak pernah malu mengakui kesilapan. .
.
Kita? Bila susah, boleh pula tanya.. "apalah dosa aku ya Allah?". Bila ada masalah, terus tuduh orang ni salah, orang tu salah. Alahai.. sombongnya kita! Bodohnya kita sebab tak nak belajar dari sirah. .
.
Kalau terus nak buat sombong bodoh macam tu, jangan nak hairanlah kalau hidup kita asyik ditimpa malang. Jangan pelik kalau hati kita tak tenang-tenang.
.
.
Sungguh. Allah itu Maha Adil. Kita yang degil!"





Thursday, July 14, 2016

Kata Tanpa Rasa



Tangan laju bekerja
Kaki lincah berlari ke sini dan ke sana
Mulut petah berkata-kata dengan bicara tanpa titik jeda.
Semuanya tampak seperti biasa
Namun hakikatnya ada beza.
Hatiku ini..
Mengapa diam sedari tadi?
Cuma diam.

Barangkali keranabeban di bahu ini terasa begitu memberat
Barangkali kerana sesak di dada ini kian sarat hingga nafas mula pandai tersekat-sekat.
Saat ini hanya pandangan yang kian berbalam menemani hatiku yang sudah pandai diam. .

Lalu saat hati yang diam itu ku jenguk,
Tubuh mula tersengguk!
Pilu menerjah dari segenap arah.
Ya Tuhan!
Diam-diam lukanya kian parah.
Diam-diam akhirnya teresak sendiri
Bicaranya tetap sepi
Diam-diam ku tanya hati.. .
.Mengapa mesti sesukar ini?

"didiklah hati untuk menjadi bahagia"

Assalamualaikum...

"didiklah hati untuk menjadi bahagia"

Kadang2 terasa betapa hati tak bahagia...
terasa betapa sunyi hidup ini..
macam ada yang tidak lengkap..
macam ada yang masih tercari2 tapi tak ditemui

pandang kiri kanan dalam rumah sendiri..
rasa macam tak berseri
suram...seperti suramnya hati
sepi..

rupanya..dalam mencari kebahagian itu..
yang kita rasa susah nak jumpa...rupanya ia ada disini...di hati sendiri


Buat renungan kita bersama dari sudut hati paling dalam... 

Sebelum kematiannya, Alexander The Great mengarahkan jeneralnya melakukan 3 perkara berikut: 

Pertama - Keranda mayatnya diusung oleh doktor-doktor pakar terhebat. 

Kedua - Semua hartanya (duit, emas, batu permata) ditebarkan disepanjang jalan menuju tapak perkuburan.

Ketiganya - Tangannya dibiarkan supaya terkulai dan terkeluar dari kerandanya. 

Ditanya oleh salah seorang Generalnya, Alexander menjelaskan begini: 

1. Aku mahu doktor-doktor terbaik mengusung keranda aku kerana aku mahu mengingatkan manusia bahawa disaat kematian, setinggi mana kepakaran doktor, dia tetap tidak akan boleh menghalang kematian. 

2. Aku mahu jalan menuju ke kuburku dipenuhi dengan harta kekayaan aku supaya semua orang akan memahami segala harta kekayaan sudah tidak berguna dan tidak boleh dibawa mati.  Ia tetap akan terus berada di dunia. 

3. Aku mahu tangan aku terlepas bebas supaya ia mengingatkan yang kita datang ke dunia dengan tangan kosong dan akan pergi juga dengan tangan kosong setelah sumber termahal kita hilang, iaitu MASA. 

Kesimpulannya:

Tak kiralah betapa hebatnya kamu semasa hidupmu takkan mungkin kamu dapat menyelamatkan dirimu dari mati. Pada masa itu terputuslah segala2nya kecuali amal jariah dan warisan2 kebaikan yang kamu telah wakafkan kepada masyarakat dan keluarga kamu.

KEBAHAGIAAN HIDUP...

Pada saat kita memakai jam tangan berharga RM500 atau RM50, kedua jam itu menunjukkan waktu yg sama. 

Ketika kita membawa beg atau dompet berharga RM500 atau RM50, keduanya sama dapat membantumu membawa sebahagian barang/wang. 

Ketika kita tinggal di rumah seluas 50m2 atau 5.000m2, kesepian yg kita alami tetaplah sama. 

Ketika kita terbang dengan "first class" atau "economy class", kita akan mendarat di waktu dan tempat yg sama.

Kebahagiaan sejati bukan datang dari harta duniawi. 

Jadi ketika kita memiliki pasangan, anak, saudara, teman dekat, teman baru dan lama... lalu kita berbual, bergurau, tertawa, bernyanyi, bercerita tentang berbagai hal, berbagi suka dan duka... itulah kebahagiaan sesungguhnya. 

Hal penting yang patut direnungkan dalam hidup: 

1. Jangan mendidik anakmu untuk obses menjadi kaya. Didiklah mereka menjadi bahagia. Apabila mereka dewasa kelak, mereka akan menilai segala sesuatu bukan dari harganya. 

2. Kata2 yg terbaik: "Makan makananmu sebagai ubat. Jika tidak, kamu akan makan ubat2an sebagai
makanan." 

3. Seseorang yg mencintaimu tidak akan pernah meninggalkanmu kerana walaupun ada 100 alasan untuk menyerah, dia akan menemukan 1 alasan untuk bertahan. 

4. Banyak sekali perbezaan antara "manusia & menjadi manusia". Hanya orang bijak yg mengerti tentang itu. 

5. Hidup itu antara "B" birth (lahir) dan "D" death (mati). Di antaranya adalah ada "C" choice (pilihan) hidup yang kita jalani. Keberhasilannya ditentukan oleh setiap pilihan kita. 

Jika kamu mau berjalan cepat, jalanlah sendirian. Tetapi, jika kamu ingin berjalan jauh, jalanlah bersama sama. 

6. Ada 6 doktor terbaik:

a. Keluarga.
b. Santai/rehat.
c. Bersenam.
d. Makanan yg sihat.
e. Sahabat/kawan.
f. Gembira/ketawa

Pelihara semua itu dalam semua aspek kehidupan & nikmatilah...

Wallahu a'lam...


Lepat


Jalan2 kat jualan tepi opis ni tengok pulak ada orang jual lepat liat..lepat ubi n lepat pisang.  terus tekan2 lepat liat..nak makse sure liat.  sebab beli kat bazar ramadhan hari tu..lepat liat yang keras...potong selera. rembat 4 biji lepat.  dua biji dah selamat dalam perut.  2 lagi simpan petang ni. tudiaaaaa

maybe orang kedah kot...lepat dan kedah dipisahkan tiada. muaahhhahahaha
tapi time balik kampung hari tu...g pasar ramadhan...cari qasidah ja...sedap. layan.
hari2 beli qasidah...walaupun 3 hari ja kat kampung. hehehe.  padahal senang nak buat ja pun...tapi feel buat sendiri dengan feel beli ni lain sikit.  



sedap jugak la lepat ni.  next week cari lagi la.  

Untuk Kita Pendosa


Assalamualaikum..

Nak jadi ustazah sikit hari ni...dari semalam baca buku kat atas tu tak habis2.  beli 2 tahun lepas...tapi tak sempat2 lagi baca.  asik mengadap gadget jer ...

Akhir2 ni rasa 24 jam macam tak cukup jer....padahal seblum ni dengan 24 jam tu aku boleh buat macam2.  rasa2nya sebab penggunaan gadget yang melampau2 menyebabkan masa tu macam terbuang macam tu jer.

Kita semua hidup dalam zaman yang sangat modern (post modern). Berbagai informasi begitu melimpah.[1] Ilmu pengetahuan atau sains teknologi terus ditemukan atas kemurahan Allah bagi umat manusia.[2] Akan tetapi acap kali kemajuan sains ilmu pengetahuan dan teknologi, informasi yang begitu berlimpah bagi umat manusia sering disalahgunakan (disalahfungsikan). Dampak-sampak negatif itu tidak bisa terbentung. Semestinya ilmu pengetahuan dan teknologi membuat manusia semakin bersyukur kepada Allah, mengenal kebaikan dan kemurahan-Nya, mendapatkan kenikmatan dan kebahagiaan hidupnya. Akan tetapi sering malah sebaliknya. Apa yang menjadi faktor sehingga kondisi umat manusia seperti ini.
Al Quran sering menyebut penyakit batin, qalbu (hati), salah satunya adalah ghaflah. Dalam berbagai bentuk Allah sebut dalam bentuk kata mashdar ghaflah atau isim fa’il(subyek) غافل ghaafilun. Ghaflah artinya lalai. Pengertian lalai di sini ditujukan (dikaitkan) kepada hati. Boleh jadi pelajar-pelajar kita pengetahuannya banyak alias banyak yang diketahuinya akan tetapi tindakan-tindakan sosial begitu sering dalam kehidupan kita.
Persoalannya adalah hati ketika ghaflah (lalai) kepada Yang menciptakan manusia membuat ilmu pengetahuan manusia menjadi porak poranda. Pengetahuan manusia akhirnya menjadi senjata untuk memutarbalikkan fakta. Banyak ahli hukum tapi justru menjualbelikan hukum. Inilah kondisi yang sangat memprihatinkan.
Ghaflah dalam Al Quran maksudnya lalai kepada Allah Swt. Dalam ilmu tasawuf dikenal dengan pintar lisannya & bodoh hatinya [’aalimul lisaan jaahilul qalbi]. Jenis manusia pertama cerdas hati, karena menyambung kepada Allah membuat seluruh panca inderanya menjadi peka (berfungsi dengan baik) untuk kemajuan diri dan orang lain. Jenis kedua bodoh hati, lalai hatinya akan Allah, pengetahuan dan panca inderanya tidak berfungsi dengan baik sehingga membuat porakporanda kehidupan ini.
Firman Allah Swt,
يَعْلَمُونَ ظَاهِرًا مِّنَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ عَنِ الْآخِرَةِ هُمْ غَافِلُونَ
“Mereka hanya mengetahui yang zhahir (saja) dari kehidupan dunia; sedang mereka mengenai (kehidupan) akhirat adalah lalai.” (Q.S. Ar-Rum: 7).
Mereka sebagian besar manusia mengetahui kehidupan dunia ini hanya sisi lapisan luar saja tidak mengetahui hakikat kehidupan. Artinya menjadikan dunia ini sebagai tujuan, harapan yang besar, kehidupan yang abadi.
Manusia ingin berlomba-lomba meraih kenikmatan dunia, dan menjadikannya sebagai tujuan. Mereka tidak mengetahui hakkat kehidupan dunia.
Hakikat kehidupan dunia adalah media, alat, sarana untuk akhirat yang abadi. Ilmu, fakta dan realitas kehidupan telah membuktikan bahwa tidak ada manusia yang hidup selamanya di dunia, dari satu generasi ke generasi selanjutnya hanya melewati kehidupan sementara menuju kepada kehidupan akhirat yang abadi.
Hakikat kehidupan dunia yang kedua adalah ujian dari Allah. Kehidupan dunia ini penuh dengan ujian. Kita terlahir ke muka bumi ini tanpa meminta. Selanjutnya diberikan kenikmatan demi kenikmatan, semuanya adalah ujian. Di dalam kehidupan dunia ini ada unsur positif dan negatif, takdir baik dan buruk.
Manusia-manusia yang hanya mengetahui kehidupan dunia ini dari sisi luar saja hatinya lalai akan akhirat. Bukan mereka tidak mengetahui tentang adanya akhirat. Semua kehidupan dan ciptaan Allah adalah berpasang-pasangan, سُبْحَانَ الَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ وَمِنْ أَنْفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَ Yang Suci Allah, yang telah menciptakan segala sesuatu berpasang-pasangan pada diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui."[3]
Ada hidup dan mati, sehat dan sakit, untung dan rugi, kehidupan dunia dan akhirat.
Mereka bukannya tidak tahu adanya kehidupan akhirat yang abadi sebagai tempat balasan Allah. Persoalannya bukan karena pengetahuan tapi penyebabnya adalah hatinyaghaflah (lalai) sehingga pengetahuannya menjadi tidak berfungsi (bermanfaat). Analisisnya tumpul karena hatinya lalai kepada Allah Swt.
Inilah penyakit berbahaya yang tidak disadari oleh umat manusia.
Firman Allah Swt,
اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ
Telah dekat kepada manusia hari menghisab segala amalan mereka (hari Kiamat).
Semakin dekat balasan kepada manusia. Balasan akhirat yang sesungguhnya, sangat ketat, detail (terperinci), hisaaban yasiiroo, jazaa-ul awfaa. Semakin dekat umur manusia terus digerogoti oleh pergerakan waktu. Waktu tidak bisa berhenti apalagi mundur. Terus bergerak dan bergerak. Inilah ketetapan Allah dan manusia tidak bisa keluar darinya.
Tapi sayangnya, sungguh akal sehat membenarkan, realitas kehidupan telah membuktikan sunnatullah hal tersebut, tapi mereka dipanggil (diseru) oleh Allah dan Rasul-Nya berpaling (membangkang) karena hatinya lalai. Mereka terus berpaling tidak mau memenuhi perintah Allah. Mereka tidak sadar bahwa umurnya semakin berkurang dan dekat dengan hisab (perhitungan) Allah. Hatinya tidak peka dan selalu menginginkan syahwat kehidupan.
Potret kehidupan manusia yang selalui diwarnai peyelewengan, melawan hukum, tindakan kriminal, korupsi terus marak dan tidak menjadi jera. Terbongkarnya satu kasus demi kasus tidak menjadikan pembelajaran berharga. Laahiyatan quluubuhum [لَاهِيَةً قُلُوبُهُمْ],[4] hal itu disebabkan hatinya lalai kepada Allah Swt. Ketika qalbu manusia terputus dari Yang Menciptakannya (Allah Swt) maka panca indera, hidup dan kehidupan ini tidak akan menjadi pelajaran berharga bagi diri mereka. Betapa berbahayanya hati yang lalai dari Allah Swt.
Tentu sebagai orang yang beriman mesti menghindar dari penyakit berbahaya ini dengan banyak membaca istighfar. Rasulullah Saw menjanjikan bagi orang banyak beristighfar akan diberikan solusi (jalan keluar) yang terbaik selain diampuni dan disayang Allah. Selain itu akan dihilangkan rasa bingung, sedih, gundah gulana yang disebabkan oleh dosa-dosa. Selanjutnya Allah berikan kepadanya rizki tidak disangka-sangka dan di luar perhitungannya (tapi ada dalam perhitungan Allah). Inilah bukti sayangnya Allah kepada mereka yang banyak beristighfar dan taubat (kembali) kepada Allah.
Qalbu kita akan semakin dibersihkan dari noda dan dosa. Semakin dibersihkan hatinya akan semakin butuh kepada-Nya. Hatinya semakin peka dala menjalani kehidupan. Kita akan berani berbagi, siap membantu menyebarkan kebaikan dan kemanfaatan bagi umat manusia. Inilah tanda hati yang terhindar dari penyakit ghaflah. Hatinya bangkit dan terus menghadap kepada Allah Swt.

beli bunga kemarin..balik umah campak jer dalam pasu.  cantik la jugak rupanya bunga ni...


Wednesday, July 13, 2016

AimToLoseWeight

Assalamualaikum

Selamat kembali menjalankan tugas untuk diri sendiri..
udah2 lah tu mood beraya..keje dah tunggu depan mata..
moh ler kita mencari rezeki yang halal demi sesuap nasi..

Hari ni mood diet kembali lagi...chewwaaahhh kembali lagi tu macam on off ja kan..hahaha
Awal2 lagi dah bancuh shake herbalife dengan hibiscus tea serba sebotol.  alhamdulillah..harap2 mood diet ni berterusan sampai dapat berat ideal semula.  arrgghhhh!!!! rindunya nak kurus balik....



lepas meeting pagi tadi...berjaya panjat tangga sampai tingkat 5.  semangat..kot2 leh turun 200g setingkat. haha..pastu time rehat kebulur ya amat...oder mee goreng mamak sepinggan..ayam goreng seketol..milo ais secawan. kalori yang burn tadi tu..terus mekar kembali. lalalalaalla..mok cun..mok cun..lalalala

berat sekarang 61.5kg..gemok.  sangat gemok..bila jalan rasa macam bola nak golek2 ja.  target nak dapat 54kg pun ok dah.  nak kata sampai 10kg tu tak la..setakat 7kg ja..tp yang sikit tu la yang seksa sangat nak turun..dulu senang ja nak dapat dari 67kg pi ke 54kg..sekarang ni susah sungguh. mungkin faktor usia agaknya.  metabolisma dah turun.  senaman pun 30 minit dah semput...macammana nak jadi ala2 che ta ni..makin tua makin vogeh.  mungkin kena tunggu umo 40 jugak kot.

10-12hb ni ada keje besar kat KL...kena dapat berat idaman...nak kena pakai baju uptodate sikit.  kononnya lah. harap2 tinggal 27 hari ni dapat la turun 3-4kg...tapi jumaat ni open house..mingu depan 2 open house..hurmmmm...

#aimtoloseweight




Tuesday, July 12, 2016

Raya 2016

Selamat hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan batin..

Tudia..baru nak wish..
hatta...dok opis sunyi sepi..macam stay dalam gua
lalu gi toilet..kiri kanan takde orang..wowww
kalau kat opis lama...memang nak cari nahas kalo kosong camni...mau lepas naik keje kena panggil sorang2 ngadap.

Alhamdulillah..time balik dari KL ke Kedah..jalan kosong.  6 jam dah sampai kedah.  first time balik raya tak sangkut dalam jem. Tapi bila balik ke sini..16 jam.  rasa lenguh paha. bila turun kereta jalan pun tersenget2.  punya la kronik lenguhnya tu.

dari gurun sampai ke sungai buluh...jalan tersenguk2.  tapi sebab dah prepare dalam kepala hotak aku ni...memang akan berhadapan dengan jem..maka takde la aku terkejut sangat.  sebab dah bajet2 dah akan sangkut.


jalam jem...kete tak begerak.  masa ni aku dapat bayangkan kalo orang nak terberak...jenuh mencicit dalam kete. kalau yang ada anak kecik camna la agaknya


Gambar mak n ayah...susah betul nak dapat gambar berdua camni.  selalu sorang kat depan sorang lagi kat dapur.  nak duduk besebelahan ni payah sekali. 



Gambar kami dengan mak.  alhamdulillah senyum mak...selalu penat ja.  tapi sepanjang cuti raya baru ni...mak ok.  takde nak penat2 sangat dah.  sekali jer gi klinik amik gas.  mungkin mak happy. anak cucu semua balik. ataupun nak penat pun tak sempat dah.  kalut.  hari sebelum raya...mak sibuk balut keupat palas.  3kg. seronok katanya.  cucu2 suka makan. 

Gambar agak blur.  mak n ayah bersama cucu2.  11 orang semuanya.   

 Anak2 aku...susah betul nak amik gambar bertiga.  asik kehulu ke hilir.  tu pun sikecik tu kena tangkap and pegang.  kalau tak tak lekat kat situ.  Lupa pulak nak snap gambar kami gi solat sunat aidilfitri.  dah la first time bawa si hero tu


Alhamdulillah raya kali ni amat meriah.  selain dari dapat berkumpul adik beradik...kami dapat menziarahi orang2 tua dikampung.  Toksu, Tok lang...Tok Ndak..Tok Wa..MakNgah...sedara mara yang dah uzur..yang tak leh bangun..yang tak pernah jejak kami ke rumah diorang..kali ni kami sampai juga ke rumah diorang.   Banyak pulak masa kami kali ni.  Selalu tiap2 tahun kami memasak...so..asik melayan tetamu datang..menghidang..membasuh..memang tak sempat la nak menziarah.  so tahun ni kami pakat adik beradik..tak nak masak...sapa datang..kita hidang kuih raya and ketupat ja. motto raya tahu ni...berjalan sampai lebam.  

Raya ketiga..si Aina dan si Ammar semput la pulak.  klinik area ayaq itam ni biasalah..tak kira bangsa..cina india semua tutup.  seminggu pulak tu.  so..aku meronda sampai ke perlis cari klinik yang buka.  merata2 masuk pekan kangaq.  last2 jumpa sebiji jer yang buka..klinik Mahadir.  tu pun...sorang ja yang keja.  dialah amik nama..dialah bagi ubat..dialah check.  itulah doktor mahadir.  yang bestnya pekerja dia semua cuti. 

dah kata sampai arau perlis kan..maka kami lajak la ke Padang Besaq..walaupun jam dah 4 petang. memang plan dari KL lagi nak g padang besar balik kali ni...dah 2 tahun tak jejak kaki ke sana.  so..petang tu sampai2 terus la aku oder pulut doyan dengan tomyam kelapa.  fuh!!! lupa anak semput kat sebelah.  mak pulun dulu. lupa pulak nak snap gambaq.  almaklum la....kebuluran...lupa semua. sampai umah kol 9 malam...sambung lagi beraya sampai kol 12 tghm malam.  wahhh!!! motto raya kali ni agak tercapai.  berjaya.

Sekian..takde mood nak mengarang.













Friday, July 01, 2016

New Posting



Assalamualaikum...

baru nak update cerita perpindahan kerja..
30 Mei 2016...dapat surat pemangkuan daripada JPA...dan tertulis di dalamnya tempat baru untuk aku.  rasa berdebar2 masa nak naik stage amik surat dari JPA.  Entah mana2 nanti dicampaknya aku..dalam hati bercampur baur....nak stay???nak pindah???kalau dapat pindah pergi ke mana...kalau stay....aku akan tetap sama. nothing have change.

tapi berat rasa hati...aku kena pindah.  so...sepanjang dalam dewan...hati berdoa2 ..jangan la dihantarnya aku ke area parcel2 sana.  malas nak meredah selautan manusia di situ.

masa naik pentas...terus keluar kat slide Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.  jantung terus berdegup kencang...cam orang bercinta pulak kan. hahahaha. best ker tak?? macammana nanti di sana???  almaklumlah 8 tahun tak bertukar kerja.  selesa sangat dengan tempat lama Kementerian Luar Negeri..orang kata pejam mata pun boleh jalan tanpa langgar dinding..punya lah terer.  2 minggu JPA bagi masa untuk bertenang..siapkan keje yang tertangguh.  Dalam masa dua minggu tu la..macam2 keje menunggu...taklimat dekat user..pembentangan sistem..latihan dalaman...rasa berjujuk.  time tu..pegang laptop..tengok fail tak berkemas...nak kemas fail..tengok keje berlonggok tak siap lagi.  serabut gilo.  serba serbi tak kena. last2 aku tersandar...tengok jer semua.  stress!!

alhamdulillah...dah masuk minggu ke3 aku kat opis baru.   cara kerja baru..environment baru..semangat baru.  tapi rindu masih ada kat tempat keje lama. rindu bunyi telefon berdering2..rindu celoteh kawan-kawan seopis.  rindu nak gelak2 syaiton...rindu nak gaduh dengan bos...rindu nak nakal2..macam-macam lagi la.

kat sini...agak sunyi sepi.  betul2 persekitaran kerajaan.  terus aku jadi orang gomen yang skema. hahahah...silalah gelak.  opsssss...takleh cakap lebih2.  masih baru lagi kan.



hadiah dari my SUB...punyalah aku dengan my SUB macam bermadu...orang cakaplah..ada jer yang tak kena.  kena marah tu perkara biasa.  lari2 dari dia..bila diingatkan balik...hurmmmm..macam budak2 kecik.   hari terakhir jumpa...bersalam berlaga2 pipi.  siap bagi telekung kat aku....nak suruh saya taubat ke bos???hehehe.  apa2pun terima kasih ya bos...
terima kasih tasha kasi hadiah tudung fareeda.  mahal ni tasha oiii.  aku bagi korang hadiah muranh2 ja...mak tak mampu nak oii.
#jangantinggaldaku
tenkiu e zul..kamu kawan yang baik.  aku buli camna pun kamu tetap baik.


Berakhir sudah perkhidmatan aku selama 8 tahun di KLN.  Harap2 sepanjang di sana aku telah memberikan khidmat yang terbaik untuk semua.  Kalau boleh taknak ku tinggalkan secebis pun kenangan yang pahit untuk korang2 di KLN..nak tinggak yang manis2 aja...

Orang kata..setiap yang bermula itu pasti akan berakhir...dunia ni kan sementara.  selagi boleh belajar..cari lah ilmu di mana saja.  wahhh!!! ayat penguat semangat. Padahal dah sweetsweet 17 ni malas nak belajar dah.  

akhir kata...Selamat bertugas ditempat baru untuk diri sendiri..dan selamat menempuh cabaran baru.

Iftar @ Shang Ri La

Alhamdulillah...
tengahari semalam dapat mesej dari seseorang...minta booking mana2 hotel area putrajaya untuk IFTAR.  Dalam kepala terus fikirkan Shang ri la.  terpikat betul dengan hotel tu.  maybe sebab dalam hutan. bertenang ja rasa.  redup rimba...bunyi burung..wahhhh..yang best leh naik buggy...yang tu ammar paling suka.

masa aku call dah penuh shangrila tu...tapi pelik..bila si dia call terus jer ada.  maybe ada orang cancel last minit kot. tu yang tetiba ada jer kosong. rezeki ramadhan kot.  bertambah rezeki bila ada orng belanja..hehehe

meh tengok gambar dulu....tapi tak banyak la pun.  segan i nak amik gambar.
Anak-anak yang bersemangat...baju main belasah ja.  balik sekolah..sampai rumah pukul 5.40..kol 6.10 dah keluar ke shangrila.  kelam kabut

Anak teruna bergambar ala2 orang dewasa.  tersandar macam bos.  tak padan dengan kerusi


Suasana tempat iftar

tempat membakar...segala makanan yang perlu dibakar/panggang di letak kat kawasan luar.  ada kambing..daging..tapi sedih sebab satay takde

pinggan meja kami untuk 1st round. 


kuih muih yang ada.  

tak raya lagi dah ada ketupat lemang rendang bagai.. tapi aku tak amik la pun..takut seri pagi raya hilang.
kos untuk dewasa RM140..kanak2 RM70.  tapi agak merugikan untuk kami sebab anak2 aku tak makan banyak pun.  aina kena sepinggan nasi..dah surrender.  takde 2nd round pun.  Ain jer amik sampai 3rd round.  tu pun sebab nak makan lala saja.

tapi first time aku datang iftar takde satay.  pelik..hotel 5 star takde satay.  nasib baik steak sedap. sama macam ayam panggang yang dipanggang bersama rempah ratus yang cukup...amat menyelerakan.

dah dewasa2 gini...nak makan kat hotel2 buffet bagai ni rasa cam tak sesuai sangat.  nafsu makan dah makin kurang. apakah????!!!!!  kena makan kurma sebiji...air segelas terus rasa kenyang..ok itu tipu. tambah lagi lauk pauk sepinggan...ABC 2 mangkuk.  terus terbelahak kekenyangan. i dah surrender.

sekian cerita iftar semalam.  terima kasih pada orang yang belanja....



Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...