Sunday, January 17, 2010

sEDEy

Hari Jumaat..aku betul2 hilang mood. Aku sedey sangat...2 orang anak buah aku akan melangkah ke tempat baru. Depan laptop air mata aku asik bergenang jer....dalam hati aku dok cakap " control2222" tapi tak mau juga berenti..kejap2 mengalir2..kejap22 mengalir. Macam menangisi kematian plak...pastu aku kacau azah..kasi dia join club nangis aku...ada geng juga nak nangis...takder ler sorang222 macam orang gilak (tak baik kan aku ni???)

Aku plan nak kasi samting kat diaorang..tapi tak sempat nak menyoping..pastu dengan last minit pikir..aku dapat ilham untuk buat acara makan222..bukan meraikan kegembiraan untuk berpisah..tapi aku meraikan rezeki diorang..dan sebagai menghargai jasa2 diorang yang telah banyak membantu aku. Sedey giler...aku sayang diorang sebagai adik2 aku...belum tentu aku akan mendapat pengganti seperti mereka.

Aku kena redha...biarlah mereka pergi membina masa depan yang baru. Peluang tak datang berkali222...jadi ambillah peluang. Aku takder hak nak menyekat mereka...walaupun diberi peluang untuk membuat keputusan, tapi aku tak sanggup melukakan hati orang lain..(paham2 ler yer) Semoga mereka akan berjaya ditempat baru...jumpa kawan2 baru...bos baru dan jodoh baru (hafez jer aaa, farid jangan..siap ko farid kalau aku dapat tahu..).

Kepada adik2 ku sayang...Pandai2 ler bawa diri ke tempat baru...pengalaman tempat lama jadikan pengajaran dan bekalan. Yang buruk tinggalkanlah...yang baik bawa bersama. Aku minta maaf kalau ada salah dan silap selama menjadi bos korang (tapi aku baik kan?????!!!..cepat ngaku.. SKT tak isi lagi ni)...kalau aku perlu bantuan, aku akan tetap tepon korang...harap2 korang sudi membantu....

Aku sedey...esok aku akan melihat meja2 di depanku kosong....dan aku pasti akan merindui loyar buruk Farid dan senyum sinis Hafez...Arrrggghhhh!!!!!Tensen...dan esok aku akan menjadi orang terawal masuk ke bilik tu...



Picca daripada blog Cal...hampun yer cal sbb celok picca ko...apsal ada underline lak n3 aku ni...belasah jer ler...

Friday, January 15, 2010

AkU SunGGuH TeRaSa KehilaNGan ItU!!!!

Adusss..hari ini rasa seperti kehilangan....sungguh sedey skali. Aku cuba bersikap positip...bak kata orang " mesti da hikmahnya"..tapi jangan ditegur2 aku hari ini..nanti tak pasal2 Tanah Melayu ditimpa bencana banjir air mata...Ohhhhh!!! tidak. Jangan sesekali.

Hampir dua tahun aku di sini...banyak benda yang aku belajar..baru merasa keserasian..mereka perlu pergi. Kejam sungguh JPA ini. Tidak bolehkan diwujudkan post2 itu banyak di sini???. Aku akui mereka anak buah aku yang baik. Setakat degil2 dan loyar buruk tu biasalah...tapi mereka sentiasa ada di saat aku memerlukan. Mereka sudi membantu bila aku perlukan pertolongan..kerana kepandaian mereka dalam sesetengah perkara mengatasi aku. Sesetengah jer tau...sesetengah lagi aku pulak...(jangan tak ngaku kang aku tolak SKT)

Bila mereka tiada (cam lagu ujan tu) pada siapa lagi yang boleh aku harapkan???...Temporary database, Registration Online...perlukah aku pulak yang memikirkan sowang2222??? Ahh!! makin kurus (vs gemookkk ) le aku lepas ni. Dulu... walaupun aku kena buat macam orng giler...at least sokongan dibelakang tu ada. Lepas ni..tergolek, terjunam ler aku sendre....Huuuwwwaaaa.

Sungguh..aku amat merasa kehilangan itu!! Bukan hanya setakat kerana kerja, tapi kerana persahabatan dan teamwork yang telah dibentuk sekian lama...

Thursday, January 14, 2010

JeM maCAm BaNgaNg

Semalam balik keje...sungguh tensen disepanjang perjalanan. Dari jauh asik nampak lampu brek jer ditekan. Dalam hati aku ni menyesal tak sudah222...apasal ler aku balik time cenggini!! Serik!!! pasni jangan harap aku nak balik waktu2 cenggitu. Samada kol 5 aku sudah melesapkan diri atau kol 8 baru aku melangkah dengan penuh gaya keluar dari opis. Hampeh!!! binawe!!lahaban!!!. Nak termuntah aku disepanjang jalan tu. Dah ler kat opis pun dah berpinau mata...lagi ler plak nampak lampu2 brek yang kejap22 nyala..lagi macam apa!

Pastu masa berbaris kat traffic light...ada plak minah2 and mamat2 tak sedaq diri nak potong line. Ikut hati nak jer aku buka pintu kete pastu gi ketuk tingkat kete dia "Lu tarak otak ka???? orang beratur panjang222 lu mau potong suka ati lu ja??" Kalau tak mau dengaq juga, aku angkat itu kunci stereng kasi purak2 jatuh atas cermin kete dia...baru tau!!! (padahal aku pun potong juga....) Tapi disebabkan masih ada peri kemanusiaan aku cuma jeling2 jer dari tingkap kete tu..pedulik hapa aku. Penat oiiiii!!!! Sungguh menyeksakan...tobat lepas ni aku tak nak balik dah masa2 cenggitu.

Selama ni kan aku tak pernah balik awal....orang kata balik tak nampak matahari. Bila malam jer aku balik...bila balik jer dah malam...hahahaha. Rasa jalan tu milik aku sorang. Aku nak pecut ker(macam yer..)..nak slow ker aku punya suka. Semalam sampai umah, anak aku buka pintu then tanya aku " mama, kenapa balik awal hari ni???" adakah anak aku silap tanya, atau awal tu maksudnya lambat??? Adakah selama ni aku selalu balik lambat??? sampai bila aku terjengul awal di depan pintu menimbulkan seribu persoalan pada anak2 aku. Perlukan aku berbincang dengan bos aku??? atau membawa soalan anak aku pada bos aku???...Tak terjawab aku!!!...

Dah!dah!dah!..kawan2 sudah ajak gi bekpes...kang merajuk plak...maklumler aku kan penglipurlara....

Wednesday, January 13, 2010

Mana FatRice Nihhhh!!!!!!!

Pagi ni mood nak menghapdet blog ada plak...tiba2 jer jadi rajin. migrain!migrain!...nak bekpes tuwun makan kat kantin pun malas....rasa cam nak makan azmal fatrice jer hari ni...Takut melanggar azam...tak kot kan!!! malam tadi plan nak makan maggie pun tak jadi...dodoikan anak dengan2 aku skali terdodoi..selamat azam aku yang kedua.

Mana fatrice ni...tokey ni selalu lambat...aku dah kebulur tahap gaban ni....

Okey...pasang niat, hari ni leh siap 5 missions...YeSSSS!!!...semangat! semangat!..

Tuesday, January 12, 2010

Adusss LaparNyeR!!!!!

Dok berjaga malam2 cenggini...tiba2 perut rasa macam minta diisi la plak. Princess aku tak tido lagi ni..kang kalau aku masak maggi ada jer nak makan. Tak boleh ...pantang anak2 aku makan maggi nih..kalau teringin sangat pun setahun 2 kali. huhuhu..

Isshhh!!! ni dah melanggr azam tahun baru..tapi sekali sekala takper kot...bukannyer selalu kan!!...
tidur ler wahai puteriku...mama mahu makan maggi ini malam...Kasi letak itu cili api sama telur dan sayur sawi..pergghhhh sedap hingga menjilat jari....

Mereng ini hari...sudah sewel barangkali kepalaku ini...

ToDaY

Hari ni mood aku kureng bahek sket...ntah why..lately ni ler...aku rasa banyak sangat keje yang bertindan2 kena buat....Dari portal ke intranet..dari mysms ker temporary database, dari data migration ker create ID..dari SSB ker CIS ker SPMSM ker documentation...semua tu aku kena selesaikan end of this month. Gilozzz sungguh. Aku rasa macam nak transfer jadi bionic woman. Pastu nak plan untuk traninng sistem...nak fikir untuk launching intranet...itu tak termasuk migrasi data personel lagi yang dah dilingkupkan masa testing hari tu. APC anak buah pun tak buat lagi....hampeh tollll!!!!!!!!!!

Aku tak tau ler...aku rasa macam tak cukup masa 24 jam sehari kalau nak compare benda yang aku kena selesaikan ni. Orang tengok macam aku relax jer kan!!!! tapi orang tak tau camner aku kena pandai2 ejas masa untuk sume ni. Aku harap sangat..aku tak dipanggil masuk mengadap lagi buat masa sekarang. Masa itu dah jadi intan berlian dah sekarang ni...

Kalau nak diikutkan komitmen...aku pun ada komitmen juga pada famili aku...tp sebagai kakitangan kerajaan ni aku kena fikir juga tugas aku..yo ler dah dibayar gaji..keje nak relax jer..kang tak halal apa yang masuk dalam perut lagi parah. So, aku pasrah dan bertawakal pada Allah SWT, masa aku balik lambat tu, harap2 tuhan lindungi famili aku dari perkara2 yang tak diingini.

Mungkin n3 aku ni laen sikit...tapi ini pandangan aku. Kita kena belajar bekerja dalam tekanan...kadang2 kerja boleh datang sepuluh sekali. Aku pun tension jugak...yo ler, orang lain boleh main pakau lagi, boleh relax milex..boleh hapdet status facebook anytime, boleh blogging lagi (bukan nak dengki, tapi relaiti)...aku macam hapa ntah...terkejar2...tapi aku pikir positip, ..., pandai2 ler camner nak bahagikan masa. Bukan dok cakap "tak boleh buat lagi, sebab yang ni pun tak siap lagi" Kalau aku jawab camtu mampus aku kena terajang keluaq dari box.

Aku pun tengah belajo jadi bos yang baik....bak kata bos aku "communication is very important". kata allahyarham P.Ramlee lak " cakap...!cakap..!.cakap...! "

Aku tak cakap aku baik...banyak juga yang tak betul...tapi aku belajar untuk menjadi baik dari peristiwa disekeliling aku.




Saturday, January 09, 2010

BerchenTa

Pagi2 lagi aku dah on lappy...gune berukben...buka our new portal. Boring betul.dengan kelembapan berukbend yang macam patah kaki takeh melompat..nak buka satu2 page macam hampeh. Camner nak buat data migration nih??!!!..kalau nak back pun amik masa 40 minit. Hangin betul aku!!!! Kalau camni 40 thn pun belum tentu leh siap.

Malam tadi masa aku lepak2 dengan anak2 aku sambil tengok tv, tiba-tiba si kakak datang kat aku..tunjuk dagunya yang tiba2 sakit. Sekali aku tengok tup..tup!

aku :eh! jerawat ker apa ni? ain :bukan jerawat...kalau jerawat dah macam orang bercinta..
aku :kakak bercinta kot kat seolah???
ain :mana ada! kat sekolah ni, kakak tak bercinta, kat Smart Reader tu kakak bercinta la

Mak datuk terkejut beruk aku..anak aku baru masuk 6 tahun dah pandai bercinta. Masa Smart Reader dulu baru 5 tahun..masa tu aku ternampak juga surat chenta dari budak nama hakimi tu..aku nak tergelak la juga...tulis pun tak betul lagi, ada hati nak bercinta dengan anak aku.

aku : macam mana kakak bercinta, hakimi tu bukan ada apa..kete pun takder, nanti camner nak bawa kakak gi shopping...(ala..anak aku cam aku juga, mata duwitan)

ain : kete papa kan ada dua, minta kete papa ler...tapi kakak nak kete kancil, kecik sikit.

Sudah!!!!!!!!!!!.....nampak dah..kecik2 lagi dah berfikir jauh ni. Dah ada matlamat. Haru aku!!!! kena control besaq22 ni. Kompom darjah 1 aku paksa pakai tudung labuh..takyah seksi and rugged2 cam sekarang. Pastu aku kena hantar dan aku kena amik. Patutler...dah nak pakai deoderant, nak pakai minyak wangi...bahaya sungguh.

ni ler anak aku..

Budak2 sekarang lebih maju ke depan...kalau tau kat mak aku, kompom dia suh hantar balik kampung..aku dulu kalau sebut jer nak berchenta kompom kena kurung dalam rumah takleh keluaq. Betul kata mak aku dulu "nanti kalau hang dapat anak perangai macam hang baru hang tau!!!!!!!" Kalau ler aku boleh pusing balik, aku nak buat perangai elok2...nak jadi wanita melayu terakhir......sopan siiiuuuutttttttt!!!!!

Thursday, January 07, 2010

Kerja dari rumah

Sakit kaki le plak hari ni. Tu ler padan muka aku..gatai sangat nak gi main futsal. Bak kata bos aku "Rasakan" huhuhu...gedebuk kena kat batang idung. Wakakakaka....nak gelak pun ada..nak marah pun ada. Apalah daya...(tiba2 emosional) .

Time aku cuti cenggini, tiba2 ada plak berita harian nak mai interview aku. Dahle aku EL...sebenarnya nak mai interbiu jiran aku. Yo ler orang JKR yang termasuk dalam skim buat keje dari rumah. Apa lagi..time dia tanya aku tu..aku dengan bangganya menjawab "Kalau diberi peluang nak juga saya bekerja dari rumah..sekurang2nya dapat menyeimbangkan antara keluarga dengan kerjaya" fullamak...macam tak berasas lak jawapan aku. Datang tiba2..pastu nak tanya aku macam2..bagiler aku prepare jawapan dulu...okeylah. Jiran aku tu dari semalam dia dah bagi soklan..kompomlah jawab macam Siti Nurhaliza. Aku ni jawab macam ayu Malaysia Idol bedol tu ler...hahahaha...nasib la..lain kali set ler dulu appointment dengan bibik aku..baru mai interbiu aku. Kompom aku jawab lancar macam uncle aznil (apa kaitan????).

Apa ingat aku tak buat keje dari rumah ker??? tengok gambaq kat bawah..tu ler workstation aku...aku lagi hebat dari JKR tu..kat opis buat keje...kat umah buat keje...nak jer aku jawab cenggitu. Tak payah kira 8 jam buat keje kat umah. Tapi aku taknak ler jawab camtu..dahler nama penuh aku ni rasanya satu jer kat malaysia...kang terpampang mampus aku kena panggil dengan Lembaga Tatatertib...terus aku jawab "wartawan yang memutarbelitkan kenyataan saya" baru padan muka depa.


Sila abaikan gambar si montel tu...aku amik gambar dia plak sebok nak posing..
tengok tu..betapa rajinnya aku memblog dan memuka buku...(walaupun tak nampak..heheheh) lagi best apa workstation aku ni...leh lepak222 leh sandar222...Nampak tak kat belakang laptop aku tu..jom aku kasi zoom....

(gambar ni takder kaitan dengan en3 ni..juz nak tunjuk idaman aku yang dah jadi milik orang lain...geram sungguh!!!! takper..takper...nanti aku beli kaler pink...duwwwitttt plzzzzz!!!!!!)


Ha! tengok..siap ada aircond lagi yang tak perlu dikongsi dengan sesapa...kalau busuk bau aku ler..kalau wangi pun bau aku juga. Tak macam kat opis..aku tengok jer hafez guna kipas sorang222...sian aku. Menyingsing lengan panasss...takper aku faham..kipas bukannya boleh pusing 360 darjah...boleh 175darjah jer..dapatler aku angin2 lebihan.


Yang ni ler menyebabkan aku kureng boleh fokus kalau buat keje dari rumah...kena lak plak jadi cikgu matematik...maklumler dulu kat sekolah asik dapat A++ jer...kena ler peturun ilmu kat anak2. Jangan heran....cuma anak aku kurang 1 tahap dari Adiputra....cukup sebulan aku ngajor kompom algebra boleh buat...
Tapi aku rasa kalau keje cam aku ni...better buat kat opis kot. Kot umah ni pun bagus..cuma gangguan terlalu banyak...tapi aku lebih rela diganggu oleh anak2 aku lagi daripada dipenjara di dalam box. Isshhh...tak tau ler mana satu yang best..apa kata kalau opis aku pun try buat camni sebulan dulu..tengok cam ner produktivitinyer...kalau 100% aku nak trus keje dari rumah..tapi dengan syarat..bil2 elektrik, aircond, internet ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. Best tuuu!!!..jimat..bil nurseri tak yah bayor, bibik takyah amik..kayo den !!! kayo!!!. Tapi orang cam aku ni rasanya kena dok kat opis kot..aku takleh dok lama2 kat umah..kompom aku bawa anak2 aku gi merayap kat mana2..keje tak siap jugak. Kesimpulannya..cuba dulu baru tauuu!!!

Dahhh!!!! anak aku dah bising..siap tulis lagi atas kertas suh aku baca " Mama asik kerja" Tersentap aku...bz ker aku ni..cuti pun aku dok buka laptop gak....terasa kot diorang..kalau camni takyah ler keje kat mana222..jadi surirumah la..senang!!! boleh fokus.



Wednesday, January 06, 2010

Leteran Tahun Baru

Hari ni aku datang keje dengan semangat baru....sejak projek aku dah selesai ni...aku harap sangat dapat masuk opis dengan penuh ketenangan. Ada sket2 yang masih dibetulkan tu normal ler...touchup sket2 jer. Tiba2 macam tahi bintang jatuh atas kepala ..gedebuk!!! kena buat keje lain plak. Baru nak tarik nafas dalam2..sebelum ni ala2 semput. Pasni kena carik bantuan pernafasan la plak. Apa nak buekkkk!!!!!! anggap je ini takdir tuhan. Syukur!!!!...(dalam kesedihan)

Bila dicongak..darab..bahagi..campur..tolak..punca kuasa..kuasa 10..mana nak cukup masa yang aku ada ni. Bulan Januari nak siap semua. Mau jer aku senaraikan senarai tugas aku bulan 1 ni..pastu campuq dengan tugas yang diarahkan dari semasa ke semasa..nak tengok?????. Tolak pula time aku tidoq, membuang..menyoping...mengebox..tinggal sehari 4 jam. Cuba darab 4 jam X 16 hari...samadengan berapa??? 64 jam jer. Gilossss ker apa !!!!!. Superman, batman, spiderman...cicakman, di manakah mereka saat2 ini. Come here..come here..help! help! help!

Azam tahun baru..takmo tensen2. Takmo marah2. Tapi kalau cenggini juga jadinya camno aku nak bertahan. Gajah pun blh kurus..(tapi bukan aku..aku tetap maintain). Camno ni!...nak buat apa ni??? blank kejap..nak kena buat schedule ker???nak ke buat senarai tugas ker???nak kene listkan mana yang penting ker??? ayoyo semua penting ni...tumbuk dinding kang!!!!

Tuesday, January 05, 2010

Azam

Tahun baru dah datang lagi….apa yer azam aku tahun ni..semestinya seperti azam2222 tahun lepas dan 4 tahun lepas..mau kasik kurus macam zaman anak dara dulu. Dah 4 tahun aku pasang azam yang sama..tapi yang nyata..berat aku makin naik tahun demi tahun. Nampak sangat orang berazam aku pun nak berazam…tapi tak pernah nak usaha capai target aku. Haprak betol la.

Azam dan perubahan yang aku harapkan tahun ni.....(ntah capai ntah tidak...positip..positip!!!!!)

  1. Takmo datang lewat dah ke opis
  2. Takmo makan banyak22(kecuali kalau ada jamuan yer..itu tak masuk dalam azam)
  3. Takmo marah222 (selama ni aku jarang marah kan????? J…tapi sekali aku marah…macam singa betina)
  4. Nak balik awal...paling lewat pun kol 7.00pm. (Jadi diharamkan aku menjawab panggilan telepon kol 5.30 pm ke atas)
  5. Nak belajaq cara menolak keje (ni aku lemah sket ni….tak gheti nak melawan…cal..tolong ajaq aku buat muka garang sket!!!)


    Seperti biasa azam2 aku ni pasti akan menjadi roti basi juga nanti...takpa yang penting aku ada azam..apa korang ingat korng jer ker yang gheti nak berazam??? Aku 40X lagi gheti tau!!!!!!

Snow World


Elok jer anak aku keluar spital…si kecik la plak nak gi main salji..apa ingat kat mesia ni ada salji ker..nak jer aku sagat ais ketoi kat umah aku..pastu naik atas bumbung tabuq macam salji. Buatnye keras..jatuh atas kepala seketul baru tau. Yang si besaq pulak beria2 nak buat orang salji. Aku pun dengan masa sesaat yang ada..terus terpikiaq nak bawa depa pi snowworld kat Genting…Taraaaaa…jimat duit..daripada aku nak gi Canada main salji. Waahhh macam mampu kan????..Takpe ler angan222 mat jenin..


Jom tengok picca2 depa kat sana…macam dok kat oberse betoi. Siap pakai sarung tangan macam nak gi menoreh.


Tengok ler si bulat kecik tu…beria dengan sarung tangannyer…masuk dalam snowworld tu terus kejung tak nak bergerak. Kena dukung la plak. Tu pun esoknya bangun tidur siap cakap lagi "mama, adik nak gi umah salji lagi" wahhhh!! Banyak cekadak betol...ingat mak ko ni cap duit. Aku dulu jangan kata nak main kat salji…main ujan pun kena rembat dengan ranting pokok bakau. Kalau main lumpuq lagi la..terus kena ligan keliling kampong dengan lidi. Budak2 ni belum aku jentik lagi..aku jeling jer dah pengsan menangis….


Budak2 zaman sekarang…keluaq2 jer, dah naik kete..aku dulu naik gerek tua..tak aci betoi. minta itu dapat..minta ini dapat..last2 minta macam yang seribu tu macam sehinggit jer…kalau macam tu ler wajib aku bagi sedas dua…kasi insap sket…pas ni nak bergaya cari duit sendre!!!! Baru tau….

Demam Denggi

Selamat tahun baru 2010…maka dengan bertambahnya tahun ni..bertambah lagi ler umur aku rupanya…cam tak sedar la plak!!!!!!!!!!!..Dah lama aku tak hapdet blog aku ni..kesibukan dan kemalasan melanda..macam tsunami. Tak boleh nak lari2 lagi.

Bermula dengan sambutan aidiladha haritu dimana aku menyambutnya di spital. Raya yang sungguh tak bermakna…Ain kena demam denggi. Pertama kali dalam sejarah. Fuhhhh!!!!!!!penat giler menjaga orang sakit.. 9 hari aku tak on laptop..tak check emel…tak buka blog..tak buka facebook. Hilang mood….hati aku yang risau lebih mengatasi perasaan nak bersosial. Masa tu aku dah pedulik pasal portal keparat….tak hengat pasal intranet…lupa pasal box…yang penting anak aku kembali montel dan sihat. 9 hari tu jugalah…aku sangat susah hati…tu baru anak aku demam denggi..macammana agaknya mak2 yang anaknya ada penyakit kronik..lagi giler ler gamaknya.

Ni la gambar anak aku….masa ni baru demam kat rumah. Muka dah merah222… aku tak sangka la plak petanda denggi. Maklumler buta kayu sket. Ingat demam biasa jer..sehari sebelum tu dah check darah kat spital..tapi tak dapat detect lagi…

Esoknya aku trus gi Colombia Asia Hospital…check darah terus platlet nya tinggal 98. Aku tak berapa faham sangat masa tu. Doktor cakap kalau platlet dah turun sampai paras 30 ke bawah maknanya dah bahaya…so kena ler tahan wad. Masa tu aku plak yang terover sedih dan takut. Ingat senang ker mau beranak sorang2..mula ler kepala aku ni gatai nak pikiaq bukan2.

Kat atas tu gambar dia kat spital..yang baju kuning tu pulak, si Aina yang sibuk nak menjaga kakaknya. Maklumler dari kecik tak pernah berpisah. Aku plak yang pening..daripada kena menjaga sorang trus jadi 2 orang. Nak rehat pun tak boleh…tengok bilik tu..dah jadi cam rumah sendre plak..sepah segala macam..

Pengalaman kedua aku menjaga anak kat spital…penat giler siuttt….betul ler kata orang..jaga orang sakit..kita pun jadi sakeet. Tapi best tol spital ni..ala2 hotel. Nurse pun baik2. Kalau tak baik kang..aku pelangkung naik ke langit. Aku bayar mahal2222..nak eksen. So..aku promote kat kawan22…kalau sakit2 gi ler kat spital ni. Best wwwoooooo!!!!!!!!!!