Tuesday, March 26, 2013

'Column count doesn't match value count at row 1'

tercabar tak bila ada error kuar macam ni ..

'Column count doesn't match value count at row 1'

padahal aku dah kira berkali..jumlah column sama dengan jumlah nak insert.
datatype pun sama
pening pala aku..
rasa cam nak guling2 atas kapet hijau bacin ni
tensen gue.

nampak sebaris jer kan????
padahal...nak solve pun makan masa berbaris2222
 

Friday, March 22, 2013

Aktiviti Malam Tadi..

ayam sekor, sotong sekilo, udang 1/2 kilo, ikan tenggiri bunga sekoq..siap siang

dah siang..asing dalam bekas. ikut sukatan nak masak

sayur mayur pun dah potong2 masuk bekas....dalam bekas pepel dengan merah tu..bawang putih dan bawang merah yang telah siap di blend



aktiviti malam tadi yang memenatkan.  stok dah habis kat rumah,   nak tak nak kena refiil.  kang tak berasap dapur aku seminggu. 


Thursday, March 07, 2013

Luahan Hati di Pagi Hari

salam semua...and mornink!!!

wahhh dah bulan 3...rasa macam baru masuk 2013...sekali dah bulan 3.  minggu depan besday ammar...bulan depan satu lagi besday aku...dan semestinya bila besday aku..mesti hari gaji gomen.  so...ibarat hadiah hari jadi la gitu..rejeki.

bila sebut hari jadi ni....bulan satu hari tu...besday dua2 princess aku.  tapi dua2 tu aku tak celebrate apa sangat. juz beli kek...nyanyi2 sket...pastu setel.  kesian.  masa besday aina..dah plan nak beli goodies...tup22 ammar semput.  so..minggu besday tu..adalah minggu aku berulang ke spital.  sian aina. masa ain plak aku sibuk dengan keje.  tak sempat...so..aku cuma cakap dengan diorang..anggapla trip ke vietnam hari tu adalah hadiah hari jadi korang berdua.  hehe..padahal teman mak diaorang gi sopping kain. kira aci la kan...

besday ammar plak....aku kena travel ke shah alam.  2 hari plak tu.  pastu hari berikutnya terus ke gi team bulding ke felda residence trolak.  3 hari 2 malam.  kesian anak2 aku.  nak buat camna nak oiii..ikut hati memang tak nak gi,  tapi bila difikirkan2...disamping aku menjadi ibu dan isteri yang baik....aku kena juga menjadi pekerja yang cemerlang.  kena balance.  sebab situ lah punca rejeki aku mencari duit menyara anak2 aku.  jadi kena adil dan saksama.  jadi anak2ku ...sepeninggalan mama nanti...duduklah elok2 dengan papa.  jangan noti22 sebab papa kamu tidak pernah menjaga kamu bertiga bersendirian,  ni pestime.  jadi bantu papa kamu ya.

tak lama lagi cuti sekolah. mana aku nak bawa anak2 aku ni. time tu la plak sibuk nak pilihanraya.  cuak jugak la.  takut tiba2 kena serang. huhuu. over.  tengah survey2 gak tempat percutian menarik ni.  kalau hala ke utagha...baik trus balik kampung. kalau ke selatan....trus balik jb.  tengah2 jer lah.

bosannya keje lately ni....takder bos..takder semangat..pastu macam takde hala tuju, buat itu tak siap..ini tak siap.  arrggghhh...rindunya pada bos garang ku itu. 

inilah entry caca marba...luahan hati pada hari ni. hati yang tengah berkecamuk dek hilang arah tujuan. huuuwaaaaaa


ain....buah hati mama..semoga kamu trus membesar menjadi anak solehah 

tiba2 ada gambar ain...huhuu. inilah rutin anak gadis aku hari2.  lepas balik sekolah...madi...solat maghrib...trus mengaji.  alhamdulillah...alquran dah boleh baca dengan lancar.  tapi gambar di atas bukan baca alquran..tapi tengah membaca2 surah dalam solat.  ada yang masih hafal tunggang langgang lagi..tapi takpelah....janji dia mau blaja.  adik dia plak...perangai sungguh berbeza. masa kakak dia sibuk beribadat..dia sibuk layan karton.  yang tu susah sangat nak diajar.  mengamuk tak berenti.  so..aku biarkan jer lah.  pelan2 dia buat sendiri.

macam tu jugak kalo ada homework..kakak dia akan trus siapkan.  tak payah nak paksa.  adik plak..2 muka surat pun banyak sangat time rehatnya.  tulis dua baris rehat 10 minit.  siap cakap "adik ngantuklah..taknak la buat homework."  kakaknya dulu..masa SRK...siap demam2 lagik kalo ada exam.  bangun kol 4 pagi blajar.  masa tu baru 5 tahun....tapi semangat dia sangat kuat.  aku plak yang panik.  asal nak exam jer demam.

aina....sangat mencabar kesabaran.
2 beradik....dari rahim yang sama..tapi karakter yang berbeza.  tapi bagus gak...aku tak boring sangat. ain terlalu patuh...tak membantah.  suruh apa2 pun dia on jer.  aina..banyak cekadak.  kalau nak suruh kena ikut mood dia.  cepat tersentuh hati...dan banyak akal untuk melawan.  ko cakap jer...ada jer dia nak patahkan ayat ko. mungkin dia banyak menghabiskan masa dengan bibik..dari 6 bulan hinggal 4 tahun setengah...dibesarkan oleh bibik.  aku sibuk dengan keje.  tapi bagi aku..dia tetap anak yang baik...membesarkan dia...membuatkan aku sering terfikir...kesilapan aku dulu.  aku banyak belajar bersabar.  bukan calang2 orang dapat bersabar dengan peel dia.

tetiba syahdu plak...chow dulu la..kang lagi banyak kemerapuan dalam en3 ni. 


Tuesday, March 05, 2013

i'm bored

apsal hari ni...
aku rasa mood dah macam ke laut..
takder hati nak buat kija...
berserabut pala hotak...berliku2 memikirkan..

pesal eh!!!!
tiba2 tak sabar rasa nak balik rumah..
lambat plak jam nak pukul 5...
selalu2nya...cam tak sempat2 nak kol 5..
blom keje aku siap...jam dah kol 5..
tensen tau i...sebab kena berkejar2 nak amik anak...
nak balik masak...
nak balik basuh baju
ni..hari ni...bila aku dok ready nak balik..lambat plak jam bergerak..
memang dasar..





minggu lepas dalam kete berlaku perbualan manja antara aku dan ain...

ain        : mama, dark skin tu maksud apa?
mama   : kulit gelap
ain        : kalau kakak cakap mama jangan marah tau
mama   : apa?
ain        : tadi kat sekolah, teacher suruh describe famili..so, kakak tulis mama is dark skin and short  but   
              cute.
mama   : hurmmmmm...

sentap mak kamu ni nak oiiii....describe la apa pun..yang penting mak kamu tetap beatipul...jujur sungguh kamu ni nak oiii....lenkali tulis la mak kamu ibarat siti nuunnnnhaliza.