Thursday, December 29, 2011

En3 merapu

salam....fuhhhh!!..dah dekat seminggu tak hapdet blog. Sejak peknen ni mood nak bercerita agak ilang sikit. Makin pressure dengan masalah2 sekeliling. Dan makin tak selesa bila prot makin besar....asik sakit2 pinggang...sakit belakang dan sakit prot semasa batuk dan bersin. Mungkinkah sebab dah 2x perut aku kena potong..maka untuk kali ke3 ni agak perit sikit kalo prot makin besar. Logik kah?!!...teori tak boleh pakai. Hurmmmmm.

Minggu lepas aku pegi bercuti dengan famili di pangkor island. Crita dan gambar akan disusuli pada next en3. Sebab sekarang aku kat giant....hantar kereta untuk dikilatkan sambil menunggu anak2 aku berlari2 di playground.

Lately ni aku taktau apa nak dicoretkan pada blog aku ni. Agak berserabut sedikit kepala aku...dan agak bercelaru juga pemikiran aku. Buat apa pun aku tak leh nak fokus. Mesti kena mandrem dengan ku salmi ni.

Dah dekat kol 7. Eloklah aku berundur sekarang. Kang tak sempat tengok ku salmi kiok.

posted from Bloggeroid

Tuesday, December 20, 2011

Cuti Yang Bermakna

Huh!! Baru merasa dapat bercuti panjang tahun ni. Baru plan nak bawa anak2 gi meredah malaysia. Sekali amik ko...aina disahkan kena HFMD (Betul la kot susunan macam tu)

Dari hari sabtu sampai hari ni..aku menghabiskan 4 hari cuti aku dirumah. Sunnguh terasa sedih dan sedikit tensen. Dahla aku susah nak merasa cuti...dah dapat kena pulak bercuti di rumah. Nasib baik aku tak book mana2 hotel. Kalau tak?... rugi.

Esok dah rabu....lagi 3 hari. Harap2 aina ok hari ni. Esok bolehla nak mengorak langkah. Harap2la. Tapi kalo tuhan dah tetapkan cuti aku macamni...redho jer le.

Macam nak gi tengok ombak rindu la hari ni. Angkut ja la budak2.

posted from Bloggeroid

Tuesday, December 13, 2011

Sakit Kepala!!!

Salam semua...

penat 2 minggu ni...sejak bos balik dari mekah..keje rasa tak sempat nak bernafas.
tak sabar nak tunggu cuti minggu depan. lagi 3 hari aku kena sacrify dok kat opis ni.
esok ada briefing dengan KSU, lusa ada Hari Inovasi....and aku sebagai salah seorang AJK. tungin pulak ada hari bertemu pelanggan. penat!!!.

briefing esok ni aku dok pening. apa nak buat. apa nak brief. sakit kepala memikir. dah la aku plak kena brief. sakit jiwa tol la.

p/s: apa nak buat...keje makan gaji.

Thursday, November 24, 2011

mood...

mood pressure....becoz

1. tinggal 5 hari sahaja lagi hari bekerja sebelum kakak dan makcik balik dari haji

2. Dalam 5 hari tu 4 hari akan dipenuhi dengan mesyuarat yang tak berenti2

3. tinggal sehari aku aku siapkan kija yang amik masa sebulan untuk siap

mood geram + tensen + marah + angry bird

sedang mengkontrol mood dan menyiapkan seberapa banyak keje yang boleh...sebelum hajjah bertukar menjadi mak som.

oh my god

Friday, November 11, 2011

PANDUAN MENDIDIK ANAK



1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan.
(Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

p/s : insaf...

Thursday, November 10, 2011

english???????...apa tu?????

rasa bongok kan...bila time dah keje ni tiba2 bos nak buat presentation every week in english. ntah hapa2 ntah. daripada suh buat presentation...baik la buat kelas english kat kami ni. lagi afdal. ingat dengan presentation tu boleh improve kami punyer english ka????...buat habis masa kami buat preparation....ketaq....mandi tak basah....makan tak kenyang...tido tak lena ada la. seksa!!!!!

keje yang banyak bertambah la banyak. yang dah ada tak siap2 lagi...tambah lagi. adoooiiiii.....seksa tahap gaban.

Friday, November 04, 2011

PuiSi Jumaat


kekadang aku bertanya..
kenapa mesti aku???
mengapa memilih aku...??
mengapa aku???

dan akhirnya ku temui jawapan...
dalam belukar yang kuharung..
dalam lautan yang ku renangi...
dalam ranjau yang aku tempuhi..

indah hidup ini..
cantiknya perjalanan lukisan tuhan untuk aku..
semakin lama aku diuji...
semakin kental jiwa aku..
semakin berat aku dibebani..
semakin aku mengerti...
perit yang aku lalui...dihujung sana ada yang menanti..
luka yang aku ubati sendiri...di sana nanti ada yang merawati..

syukur padaMu Tuhan...
saat kau berikan aku kesakitan
kau turunkan aku penawarnya..
saat kau hilangkan aku kekuatan..
kau berikan aku penongkatnya..

aku tidak pernah menyalahkan takdir...atau menangisi nasib..
cuma kekadang...ada air jenih juga yang menitis di pipi..
bukan kerana aku tewas..atau pasrah
tapi kerana aku bersyukur..
dan aku tertanya-tanya...bagaimanakah perjalanan aku untuk hari esok..
yang telah dilakarkan untukku..olehMu

kini air jernih itu ibarat teman hidupku..
mengalir dan terus mengalir saban hari..
hanya untukMu...
dan aku akan terus bertahan..
dengan ujianMu..
Terima kasih Ya Allah...

Wednesday, November 02, 2011

System Requirement Specification

Tajuk biaq gempak...walau isi cam haprak....

hahahahahahaha!!!!!!


arrrggghhhhh!!!!!!! rasa jem otak bila kena pikir pasai

use case...
functional requirement..
non functional requirement..
alternative flow..

jem palo aku...

macammana nak mulo ni...
any idea????



tengok meja aku...dah penuh kertas...apa yang tarak???? manual, contoh sistem, kertas cadangan...tapi nak mula melakar SRS rasa macam tarak idea...yang kertas kosong tu..recycle paper...konon2 nak melakar...tapi sampai sekarang tak terlakar2...

last222 aku tengok ni...

*
*
*
*
*
*
*
*



last2 aku tenung muka anak2 aku ni....rasa ilang jem palo tu....tak sabaq nak balik ghumah...peluk2 budak2 ni.

p/s : tu la..dulu sapa suh gatai sangat nak jadi system analyst...last2 amik ko!! tido tak lena..dok itung ari bos nak balik. huuuuwwwaaaaa!!!!!!!!

Tuesday, November 01, 2011

Bila Malas Meraja Di Hati

lama tak menggoreng di sini....dalam 2 hari kot. hihihi

tak tau nak menggoreng apa...rasa malas betul2 meraja di hati..
pasai apa kali ni aku mengandung aku jadi malas...
nak masak malas...
nak basuh malas...
nak iron baju malas..
nak kemas umah malas...
semua benda di atas adalah malas untuk dibuat...tapi aku buat jugak sebab terpaksa..
kalu tak????!!!!!!
anak aku nak makan apa?
anak aku nak pakai baju apa?
laki aku marah kalo umah sepah..
semua sebab aku terpaksa
boleh???!!!!!!!

barang umah pun dah habis....ayam tinggal 2 x masak....udang & sotong abis langsung, ikan tinggal sekali masak jer lagi. sayur tinggal kobis. nak masak apa ya hari ni???

nak suh aku gi pasar...ya Allah amatlah malas. malas membeli...malas lagi nak membasuh. makan kedai lagi la aku tak lalu....better aku masak sendre...walaupun makan ikan masin..lagi sedap.

raya haji lagi 4 hari...barang apa pun tak ready lagik. ingat raya haji ni aku nak tutup pintu, off henpon. harap2 takdak orang tepon nak mai umah aku. aku nak layan tv sehari semalam. makan??? oder ayamas atau pizza. layan ja.

hi...bila malas meraja di hati...apa nak dikata.

Minggu ke 20

Perkembangan fetus - hamil 20 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia


ususkulituterus
Bayi anda berukuran lebih kurang 6.5 inci / 16.5 sentimeter dari mercu kepala hingga ke punggung dan terus-menerus menambahkan berat badannya. Satu lapisan bahan yang licik dan putih bergelar verniks kaseosa mula membalut bayi anda dan melindungi kulitnya semasa dia berendam lama dalam cecair amnion. Ianya juga akan menyenangkan pelahiran. Pada minggu ini, bayi lebih banyak menelan dan ini merupakan latihan yang baik untuk sistem pencernaannya. Setelah bayi anda menelan cecair amnion, badannya akan menyerapkan air yang terkandung di dalamnya dan menyalurkan selebihnya ke dalam usus besar.

Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Anda mungkin mahu mengikuti kelas antenatal jika anda belum lagi berbuat demikian. Samada anda ibu buat pertama kali atau hanya mahu mengulang kaji, anda akan mendapat manfaat apabila mengikuti kelas berstruktur. Apapun falsafah di sebaliknya, kelas antenatal boleh menyediakan anda bagi menghadapi semua kesukaran dan kesakitan kelahiran. Anda harus merancang untuk menamatkan kelas menjelang 37 minggu kehamilan, sebab pada masa itu anda dianggap sudah cukup bulan dan pelahiran boleh bermula bila-bila masa.

Berhati-hatilah dalam memastikan anda mendapat zat besi yang mencukupi. Bayi anda memerlukannya bagi pembuatan sel-sel darah merah, antara lain. Sebenarnya, adalah sukar untuk anda mendapatkan jumlah yang terlalu banyak dari makanan semata-mata, kecuali dengan memakan secara berlebihan. Makanan yang kaya dengan zat besi adalah antara lain, daging merah tanpa lemak, ikan, kekacang lentil, bayam dan bijirin yang diperkuatkan dengan zat besi. Lihatlah panduan makan secara baik kami untuk melengkapkan semua maklumat yang anda perlu ada.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.


Alhamdulillah...dah jejak 20 minggu....lagi 18 minggu jer lagik. lebih kurang 4 bulan lagi, aku akan melahirkan sorang lagi buah hati pengarang jantung aku yang ke3....eh333 dah ramai anak aku rupanya. cukuplah..bak kata orang sedang2 elok. dan yang paling sedih ni...4 bulan ni jugak la aku kena memastikan sistem aku sempat siap dan digunakan sebelum aku beranak...ohhh pilunya. harus aku bekejar....silap2 baby aku nanti pun keluar2 jadi system analsyt macam aku. hahahah.

Thursday, October 27, 2011

Dah lama aku tak bercuti!!!


Dah lama tak bercuti....rasa badan aku ni dah minta berehat sebentar dari kesibukan rumahtangga. penat....teringin nak pegi bercuti di tepi pantai atau di tanah tinggi. entah bila agaknya dapat aku bercuti.

Last aku bercuti hari tu kat Melaka..bulan 7. itupun checkin hotel kol 11.00 malam...check out kol 12 tghari esoknya...tak sempat nak bercuti pun. tempat aku pegi pun kapal besar tu...dengan naik bot kat sungai melaka tu jer. tempat lain tak jejak pun. bosan!!.

kali ni teringin nak bercuti...tapi bolehker kalo tak bawa laki. boleh la aku nak merayap sendiri....mana2 aku nak pegi pun ikut suka ati aku. nak berbungkang tido pun tak kisah. kejam kan???!!! uhuhuhu.


teringin nak pegi tempat ni...sejuk..nyaman....tapi musim ujan...selamat ker idak kalo gi sini....

satu lagi ke sini...nak melepak dalam bilik 2 malam.....mesti seronok.

ni tengah berangan...harap2 laki aku baca en3 aku ni dan sudi membelanjai aku. bosan la...cuti jer rutin aku dah tetap...basuh baju, lap lantai, basuh bilik air, kemas umah, seterika baju, basuh kasut sekolah anak, buang habuk2 kat kipas...bosan!!!....nak juga tukar mood sekali sekala...


p/s : berangan yang hover.

Tuesday, October 25, 2011

Andai Lelaki Tahu Hati Wanita



Andainya lelaki tahu, dalam hati seorang perempuan
ada naluri untuk di sayangi,
ada rasa untuk di beri perhatian,
ada rasa untuk di dengari keluh kesahnya,
ada waktu2 minta di temani kesedihannya,

Andainya lelaki tahu rajuk seorang perempuan minta di pujuk,
Marah seorang perempuan perlu di dekati,
Sedih seorang perempuan perlu di dengari,
Gembira seorang perempuan ingin di kongsi,

Andai lelaki tahu di sebalik seribu satu rasa itu
ada sekeping hati nan lembut,
Bukan untuk di manjai,
Bukan jua untuk di tatang bagai minyak yang penuh,
Hanya perlu sedikit perhatian,
Agar rasa kasih itu wujud walau di saat jauh,

Kerana andai lelaki tahu hati ini akan sentiasa bertanya
Pada diri seorang perempuan,
Wujudkah cinta itu di hati lelaki,
Bila saat jauh tanpa perkhabaran

Sayangilah seseorang itu atas dasar siapa dirinya sekarang,
Bukan atas dasar siapa dirinya sebelum ini,
Cintailah seseorang itu kerana hatinya,
Bukan paras rupa semata2..

what to do

ingin bersendirian sebenatar daripada menghapdet blog...walaupun banyak yang nak diceritkan.

mood takder....
keje banyak nak kena buat...tapi idea kering

so, what to do??

Friday, October 21, 2011

Jumaat Yang Indah

akhir2 ni aku dah agak takder mood nak bercerita dalam blog ni....mungkin sebab akhir2 ni ketensenan aku agak berkurang...takder lagi tekanan daripada bos (alhamdulillah..kedua2 bos aku dahpun selamat menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah alMukaramah....semoga mendapat haji mabrur hendaknya). pasal kehidupanku pulak...aku dah belajar untuk redha meredhai. terima takdir ilahi dengan seikhlas hati. tapi bukan bermakna aku menyerah kalah..tidak sama sekali...mungkin belum masanya sekarang...sampai ketika nanti..waktu yang sesuai, bila hati aku cekal dan tabah...bila jiwa aku kembali kuat....aku akan mengorak langkah untuk kedepan.

sekarang kandungan aku sudah mencecah minggu ke 18, gerakan baby juga sudah terasa. ada penghibur bila keseorangan, ada teman nak berbual bila bersendirian. bercerita pasal baby...kedua2 anak aku, ain dan aina...masing2 berebut nak jantina baby. ain nak adik lelaki...sebab dia dah ada adik perempuan, aina pula nak adik perempuan...sebab dia cakap baby boy adalah sangat noti. macam2 hal...tapi aku secara telusnya memang mengharapkan anak lelaki...sebagai satu2nya waris aku...tapi kalau tuhan menganugerahkan anak perempuan lagik...aku terima dengan redha...syukur...semoga sihat, selamat dan sempurna sifatnya...aminnnn. apapun yang Allah bagi mesti ada sebabnya kan???...jadi bersyukurlah

berat aku pulak..usah la dipersoalkan...naik mendadak beb..paling tak tahan part punggung...owwwhhh slurrrppppp sungguh melebar. baju pulak semua dah tak muat. so isyarat untuk membeli baju mengandung dah diberi...esok lah aku mengembara..mencari baju untuk badan baru aku. arrrggghhh..baru merasa nikmatnya kurus tak sampai setahun...sudah gomuk semula.

sekian, esei untuk hari ni....

Hatiku Milikmu

Pernahkah engkau hargai cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan diriku ini
Betapa hebatnya cintamu, memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu, membuatku terpaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu

Kan ku abadikan dikau
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya

Kanku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan
ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu

Bagai bahtera dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh Cintaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu

Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Tiba2 aku leh layan lagu nananeranananera ni.....macam sedap plak didengar berulang2 kali. walaupun takder tinggi2 macam whitney tapi lagu yang serak2 kering ni...membuai2 hati aku. bolehla dilayan...waktu hati tengah melayang2.



Thursday, October 20, 2011

Cinta Elysa

Citer yang tengah aku folo sekarang ni....penuh dengan emosi. sampai aku yang tengok ni pun terover2...marah. huhuhuhu...tak sabaq nak tunggu episod seterusnya. walaupun aku tak suka si pasha sandat ni...tapi sebab jalan critanya sodap aku gagahi juga. lagipun lately ni, asik2 muka pasha ja yang kuar kat tv....

Sinopsis Cinta Elysa:

Cinta Elysa mengisahkan dilema yang dialami oleh Aril lakonan (Botak Juvana) yang terpaksa menjalankan tanggungjawab menjaga ibu saudara dan sepupu-sepupunya yang membenci dan memusuhinya. Watak ibu saudara yang benci sangat kat Aril dipegang oleh Zila Bakarin dan sepupunya yang perempuan nama Elysa ( lakonan Fasha Sandha).

Jasman membawa pulang Aril ke rumah kerana Aril ni anak yatim piatu yg membesar tanpa kasih sayang. Selepas disisihkan dari keluraga, dia tinggal dengan Jasman.

Jasman telah menempatkan Aril dan Elysa di satu kolej supaya Aril dapat menjaga keselamatan anaknya di kolej tu dari diganggu lelaki lain..(jd bodyguard le ni).

Jasman (lakonan Jalaluddin Hassan )bapa saudara kpd Aril ni mahu Aril menjaga dan memastikan keselamatan anak anak nya sebelum dia meninggal dunia, dia dah pesan kepada Aril supaya menjaga anak anaknya hingga mereka tamat pengajian. Aril ni seorang yang samseng dan dia dianggap pemuda bermasalah dan dibenci oleh Yasmin (Zila Bakarin) ibu saudara dan sepupunya.

Jadi dalam keadaan dia dibenci dia terpaksa menjalankan tanggungjawab besar tu walaupun terpaksa berdepan dengan ibu saudaranya yg jadi penghalang.

Walaupun Aril ni nampak jahat dan liar tetapi dia dalam diam menaruh hati dan mencintai sepupunya Elysa…(heheh dalam hati ada taman gitu..seronok kan melihat Botak bercinta pulak kali ni ). Oleh sebab cinta yg kuat kepada Elisa lah Aril masih duduk di rumah tu walaupun dibenci oleh mak saudaranya hari -- hari.

Elysa gugup apabila berdepan dengan Aril bila mendapat tahu cerita buruk mengenai Aril. Mulanya dia tak suka kat Aril, almaklumlah , Aril ni samseng..lagi mau tanya!? ( skrip Johan dalam Cinta Elysa) namun begitu lama kelamaan dia melihat Aril ni baik dan selalu melindungi dia dari diganggu oleh lelaki lain maka berputik la sayang dia kat Aril.. :)

Kisah menjadi panjang lagi, apabila ibu saudaranya menghalau Aril keluar dari rumah, dan waktu itu, Aril nekad membawa bersama Elysa. Aril menjalani kehidupan samseng untuk menyara diri dan Elysa. Elysa tak suka Aril hidup mencari rezeki cara tak elok. Elysa nak Aril cari kerja yang halal dan menjalani kehidupan yang baik. ( Botak botak…ni mesti tak insaf ni buat kerja samseng, kena masuk sekolah budak nakal lagi le ni heheh) . Demi cintakan Elysa, Aril cuba berubah dan mencari rezeki yang halal dan dia menerima segala nasihat dan teguran Elysa.

Aril dan Elysa lari tinggal di sebuah kampung menyamar sebagai suami isteri dan mencari orang yang dapat mengubati kaki Elysa yang cedera. Akhirnya orang yang mengubat kaki Elysa, sedar yang Aril dan Elysa bukan suami isteri, akhirnya mereka disuruh berkahwin.

Aril berjanji akan menceraikan Elysa selepas kaki Elysa sembuh. Kekasih Yasmin, Rashid pula sibuk menjejaki Elysa untuk mengetahui kandungan wasiat Jasman. Apakah yang akan berlaku selepas ini?

Wednesday, October 19, 2011

imageless wednesday

owwhhh hari ni aku amat bz..
nak siapkan rekabentuk database untuk sistem terkini...
mana nak create indexing, foreign key and primary key..
kena buat normalization plak supaya data tak redudancy..
semuanya merungsingkan hati....
bila kena pikir sorang diri..
takder teman nak berkongsi...
arggghhhhhhh...tensen

target hari ni siap semuanya...
boleh release pada anak buah untuk dicuba2..
esok...ada miting pagi dan petang pula..
so, dah takder masa..
tinggal lagi sepurnama...
bos nak balik bertanya...
kena lah bagi khabar gumbira...
tadaaaa.....keje dah siap sepenuhnya...
tinggal bos nak semak saja...
pastu..kena jerkah terkebil biji mata...
mati la......lalalalalala...

chem...sila sambung buat keje anda..
takyah nak berpantun berangkap pula...
buang masa!!!..

Tuesday, October 18, 2011

SIAPALAH saya untuk MENYANGGAHI


~✿..Janganlah terlalu AMBIL HATI apabila ada yang menegurmu..kadangkala mungkin kita tidak berapa setuju dengan TEGURAN mereka itu..tapi, bukankah LEBIH BAIK jika ada yang menegur daripada tiada siapa peduli akan KESILAPAN yang ada tidak kita sedari? Teguran adakala MENYAKITKAN tapi ianya BERNIAT untuk MENYELAMATKAN kamu daripada KESAKITAN yang lebih parah..✿~

Salinglah MENJAGA dan MENASIHATI antara satu sama yang lain,
insyaAllah..(✿◠‿◠)


~✿..Bukan TIDAK SUKA..bahkan jauh sekali ingin MEMBENCI, saya cuma TIDAK KUAT ingin menolak rasa yang kadang-kala menerpa..lantas kerana itulah saya MELARIKAN DIRI kerana saya tahu saya bukanlah SRIKANDI yang TEGUH imannya di hati..saya cuma HAMBA yang kadang-kala jatuhnya tidak diingini, saya tahu amat SUKAR bagi kamu untuk mengerti..andai kamu ingin melarikan diri, tiada lain saya HARAPKAN melainkan diredhakan hati kerana saya tahu RENCANA Illahi adalah sebaik-baik KETETAPAN buat diri..✿~

Lantas, SIAPALAH saya untuk MENYANGGAHI?

Andai ingin MENANTI..janganlah kamu MERAPATI kerana saya pasti MENJAUHI..bukan kerana membenci tetapi kerana saya bukanlah srikandi yang TEBAL imannya di hati..buat HATI yang MEMAHAMI, pergilah di kau mencari REDHA Illahi..terima kasih kerana MEMAHAMI..(✿◠‿◠)

Friday, October 14, 2011

Bibik oh Bibik..!!!




Tetiba aku teringatkan bibik aku...
rindu???
ya mungkin...
sebab sekarang ni susah untuk aku dapat semula bibik macam ni..
yang rajin...
mendengar kata (depan jer ler..belakang tak tau la)
yang cekap buat keje..
dan paling penting...sebelum aku suruh dia dah tau apa nak buat..

aku tengah mencari bibik..
tapi aku takut..
dapat bibik yang sengal..
degil...dan bangang...
paling takut...
dapat bibik yang baik kat depan....langsi kat belakang..
owwwhhh tidak..!!!!

sekarang aku masih memikir2...
perasaan yang sama masa mula2 aku nak amik bibik dulu..
takut...cuak....semua ada....
tapi masa tu nasib menyebelahi aku...
dapat bibik yang boleh diharapkan selama 4 tahun...
kali ni aku tak pasti...

Lalalalaala

baru leh hapdet blog....
setelah seminggu mendiamkan diri...
bukan sengaja menyepi..
tapi dihambat oleh masa dan bizi..
oleh kursus dengan niat nak cukupkan 7 hari...

hari ni masuk opis...
tengok emel2 dan keje2 yang kena take action...
walaupun mood dah kelaut..
dah set dalam mind nak rehat2kan diri...
setelah 4 hari penat meredah jem ke intan..
dan menyumbatkan ilmu2 ke dalam otak yang dah nak penuh...wahhhhh perasan
jadi...landing adalah jalan terbaik....tanpa memikirkan apa2...
walaupun kata buku la tahzan...duduk tanpa buat apa2 ibarat membunuh diri..
tapi hari ini...aku tak peduli...lalalalala

sekian, wassalamu

Thursday, October 06, 2011

Bicara Hati Luka

Tiada lagi indah..
Selain dari siksa dan gundah..
Ibarat patah sayapku..
Terbang jua mencari arah..
Moga kan ketemu bahagia..
Biarpun hati luka bernanah..

Ku kutip sisa-sisa janji..
Yang kau lemparkan..
Biarpun pedih..
Ku terima jua..
Tetap bersarang di mindaku..
Bagaimana bisa kau begini..
Menyulam manik-manik..
Dari airmataku..
Untuk kalungan..
Buah hatimu..

Mampukah mengerti kekasih?
Betapa cinta rumah igloomu..
Nyaman dan cantik..
Nun jauh di kutub sana..
Namun andainya di pindahkan ke arabia..
Ia kan mencair dan hilang sekelip mata..
Tatkala mentari memancarkan cahaya..


aku hanya mampu menemani..kala temanku menitiskan air mata di hadapanku..kerna cinta. dan aku hanya mampu tuk mengatakan...

"saat ini hanya kekuatan jiwa mampu membuatkan ko bahagia...dan anggaplah dia hanya pinjaman dari Allah...dan boleh diambil balik bila2 masa Dia suka"

sungguh aku tidak berada ditempat sahabatku...tapi pengalaman banyak mengajar aku untuk menjadi wanita yang tabah. dan sahabatku....ko harus lebih tabah untuk menghadapi erti kehilangan...kerana ketabahan dan kasabaran seorang wanita boleh mencairkan kekerasan hati lelaki....bukan lagi air mata.




Mood Berangan!!





ini aina....4 tahun....


ini plak ain...7 tahun...

selalu orang akan tegur diorang ni....muka lain ya kak..sorang rambut kerinting..sorang lagi lurus. sorang mata bulat...sorang lagi mata sepet...

jawapan aku mudah jer...





nak seropa tak???? ada la iras sket2...adik ikut saya....pendek...boolat.


kakak ikut bapanya...



senang kan????
so, adil...

yang no tiga ni...kalau tak ikut aku..ikut la

kalo pompuan...

dan

kalo lelaki...


mood berangan.......hahahahah


ikut sapa pun ok...yang penting sihat dan sempurna.
amin..............

Isteri Solehah???!!!!

ADA yang bertanya, bagaimana saya mahu menjadi wanita atau isteri solehah. Adakah perlu warak (kuat beribadat), memakai purdah atau pandai membaca al-Quran?

Wanita solehah ialah mereka yang pandai menghibur dan melayan suami dengan mempersembahkan segala kemesraan, kemanjaan dan cinta sepenuh hati sehingga suami sentiasa rindukan dirinya malah tidak mahu berpisah walaupun sekejap.

Bukan perkara yang susah mahu menjadi wanita solehah. Hanya dengan senyuman yang manis dan menambat hati suami, mereka boleh menduduki carta itu.

Ada yang berkata senyuman isteri yang dilakukan dengan ikhlas semata-mata untuk suami lebih baik daripada menggunakan produk alat solek jenama mahal yang berharga ratusan ringgit.

Pandangan yang mesra dan lembut ibarat celak yang paling indah menghiasai sepasang matanya. Kelembutan dan kehalusannya berbicara seperti pakaian yang paling cantik dipakainya.

Suami mana akan memandang ke belakang apabila isterinya sentiasa harum dan bersih. Malah, aroma itu pasti memikat selera suami untuk sentiasa berada di samping isteri daripada berborak bersama rakan di kedai kopi.

Berapa ramai isteri yang memberikan senyuman manis, pandangan yang mesra dan lembut serta wajah yang berseri-seri ketika mengiringi suami keluar rumah atau menyambut kepulangannya di muka pintu.

Rasululullah s.a.w pernah bersabda bahawa isteri solehah ialah yang menggembirakan suaminya apabila suami melihat kepadanya.

Bayangkan suami yang pulang dalam keadaan letih kerana beban tugas di pejabat ditambah kesesakan jalan raya, isteri yang menyambut di muka pintu menguntum senyuman, wajah yang dihiasi cantik, menolong membawa beg, membuka sarung kaki dan menyediakan minuman untuk menghilangkan dahaga. (betul ker letih di pejabat????)

Memang sukar mencari ciri-ciri wanita sedemikian kerana kebanyakan isteri terutama yang bekerja terlalu terbawa-bawa perangai mereka di pejabat sehingga suami tidak diberi perhatian. Akhirnya, suami jemu dan sengaja balik lewat ke rumah.

Kadangkala kita tertanya-tanya mengapa sesetengah lelaki suka mencari pelacur untuk memuaskan nafsu. Tidakkah mereka takut dengan hukum Allah dan risiko jangkitan penyakit yang boleh mereka dapat.

Sebenarnya, sesetengah lelaki gemar mencari perempuan lacur kerana mereka mendapat layanan kelas satu ketika bersama wanita berkenaan. Mereka tidak mendapatnya ketika di rumah apatah lagi isteri yang terlalu sibuk dengan kerja sehingga mengabai nafkah batin kepada suami. (cer pelacur tu jadi isteri????..kalo nak istri layan macam pelacur kena la sediakan 4 bibik kat rumah....baru istri leh fokus untuk tuuuutttttttttt!!!!!!...pastu pelacur tu solat ker????..kalo suami sanggup tanggung dosa leh la...)

Mungkin ada yang berkata, wanita lacur memberi layanan kelas satu kerana mereka dibayar atau mendapat tip.

Adakah isteri juga mahu suami memberi bayaran kepada mereka semata-mata untuk mendapatkan layanan kelas satu? Jika isteri mempunyai pandangan sedemikian, jangan melenting jika dikatakan mereka juga sama dengan pelacur. (no..!!!! cuma minta suami jujur dan setia jer....senang kan???? pahala pun dapat kat suami)

Layanan isteri kepada suami tidak perlu kepada unsur kewangan. Sebagai ketua rumah tangga, suami perlu menyediakan keperluan kepada isteri termasuk makan minum, pakaian, perhiasan dan belanja isteri.

Jika perkara ini dilaksanakan, apa alasan isteri untuk tidak memberi layanan kelas satu kepada suami. (eheemmmmm....tapi istri pun sumbangkan duit juga untuk rumahtangga...so, apa alasan suami pulak???)

Beruntung isteri yang tahu melayan dan menghiburkan suami kerana selain mendapat kenikmatan, mereka juga mendapat ganjaran pahala daripada Allah.

Isteri yang sengaja enggan melayan nafsu suami akan dilaknat malaikat kerana tidak menunaikan tanggungjawab sebagai suri rumah tangga. (macammana kalo suami tidak melayan nafsu isteri....tapi melayan nafsu orang lain/sendiri??? aku baca tak berdosa...kalo isteri tak melayan jika suami tak minta..betul ker????)

Kajian mendapati suami yang mendapat belaian dan kasih sayang isterinya akan cemerlang di tempat kerja dan masyarakat. Mereka tidak memerlukan apa-apa lagi melainkan isteri di sisi.

Mungkin ramai yang tidak percaya bahawa semangat suami lebih tinggi jika mendapat kasih sayang isteri. Suami manusia biasa, walaupun segagah atau segarang mana mereka, jika dimanja atau dibelai, mereka ibarat harimau jinak.

Justeru, isteri perlu mempunyai teknik atau kaedah untuk memikat suami, bukan semata-mata wajah yang jelita atau harta yang banyak.

Bayangkan ketika kecil, anak mendapat perhatian dan kemanjaan ibu bapa, tentu anak membesar menjadi manusia yang baik. Tetapi jika tiada kasih sayang ibu bapa, anak pasti membesar sebagai manusia yang tidak terkawal.

Oleh itu, isteri perlu faham, walau setinggi mana pangkat, kedudukan, harta dan darjat mereka, jangan lupa memberi kasih sayang dan kemanjaan kepada suami. Senyuman, kemanjaan, pakaian dan haruman adalah senjata untuk memancing manusia bernama lelaki.

sumber : HMetro

Zaman sekarang...wanita solehah belum tentu boleh menjamin suami bahagia dengan kita. kalu dah nama lelaki....tetap lelaki. tak caya....cer tengok Tahajjud Cinta.....bahagiakah????? mungkin luaran tetapi dalaman..siapa tahu????

kadang 2 aku pelik gak...macammana kalo suami ada 4 anak....orang gaji tak disediakan....isteri bekerja untuk membantu suami yang kadang2 mampu kadang2 tidak...suami pulak balik rumah landing depan tv..tengok tv..makan berhidang...pastu tinggal camtu jer...pastu layan hp...
nak salahkan isteri ker kalo isteri takde masa nak bermanja2...kalo anak istri jaga, rumah isteri kemas, makan isteri sedia..baju istri lipat/iron???
mana pulak peranan suami??? pegi keje jer ker...

bukankan tugas istri hanya melayan suami dan MENGURUS rumahtangga...
MENGURUS bukan buat kerja....mesti ada pekerja bawahan. kalo buat kerja...sumbangan ikhlas la tu. so, tidakkah suami tu kena bertimbangrasa untuk membantu isteri....kalo dia mahu dilayan seperti raja...isteri pun nak juga seperti permaisuri. isteri dengan ikhlas membantu suami...dari sumber kewangan...so, suami pula kena juga bantu isteri dari sumber tenaga kerja. adil la kan?????!!!!!!!

memang la pelacur tu layan kelas 1...tapi cuba lelaki amik pelacur tu jadi isteri...dah ada anak222....dengan suami yang malas nak membantu...kelas 1 jadi tak ber'kelas' la lepas tu.

memang kita wajib taatkan suami..tapi bukankah sebaik2 manusia/lelaki adalah orang yang berbuat baik dengan keluarganya. bukan lelaki yang mencari layanan luar jika tidak berpuas hati dengan isteri sendiri. dalam islam kan dah diajar cara2 menegur isteri...ikut langkah dulu..kalo rasa tak boleh nak dibentuk..lepaskan cara baik. bukan dengan cara pergi makan luar... dosa pun dapat dengan maksiat...hati istri pun sakit. hati ada puasss?????????...puas sekejap jer kan???? pastu...meraung tak berenti2.

aku no komen...sebab aku ni bukan solehah sangat pun....baru nak blaja2 menyolehkan diri sendre....tapi aku cukup pantang tok nenek kalo orang lelaki macam ni....kalo salah sila tegur...bukan treeettt treeeettt treeeettt kat luar...okeeeyyyy!!!!!!!!....

hidup kita bukan lama kan??? kita ada keturunan ada zuriat...kalo kita buat kat orang...esok2 kalao kita tak kena....keturunan kita kena...atau keturunan kita mewarisi bakat melukakan hati orang dari kita...nak kerrrrr????????

p/s : ober plak hari ni....

Wednesday, October 05, 2011

C-SecT




p
aku tengah menghitung hari...
lagi hampir 5 bulan...
sungguh takut...
nak beranak cara c-sect
walau dah berpengalaman 2 kali..
tapi c-sect amatlah ngeri...
rasa cam nak mati.

tapi bila dipiki2kan...
mati beranak ni mati syahid..
aku redha ja la..(ober kan???)
yang penting sebelum mati leh tengok muka anak...
hahaha

takmo cakap banyak2222...
aku seriau...orang potong2 peroot ni..


p/s : pas ni ikat tros la...

Tuesday, October 04, 2011

BiziBody


tajuk hari ini adalah busy body..
apa makna bizibodi murid????
bukan yg kuruskan badan tu ya...
tapi yang set2 kuruskan pahala tu..
itulah bizibodi tak bertauliah..
ngok ngek btol..

aku heran gak..pesal kena ada sang bizibodi kat opis aku ni...
kenapa sibuk2 nak jaga tepi kain orang..
sibuk nak amik tahu hal orang..
sibuk nak cari pasal dengan orang...
sibuk nak cari keburukan orang..
pelik2222..
aku tak kaco hal ngko...sila ngko jangan kaco hal aku..
walau aku tahu perangai ngko..
dan aku dah disuruh berhati2 dengan ngko...tapi aku masih terima ngko sebagai kawan aku..
so, jangan nak cari pasal okeeesss!!!!!!!

sebenarnya orang yang pendengki ni adalah orang penjeles...
jeles la tu.....
so, orang2 jeles macam tu kita kena abaikan jer..
dah peel dia camtu...nak buat camno kan???
redha jer la
harap2 dia berubah lah nanti..
nak cari perhatian..nak dapat publisiti...nak cari glamer..
bukan dengan cara jatuhkan orang lain...
berdiri la dengan kaki sendre..
jauhkan kontrobasi..

mulai hari ni kena berhati2...
musuh dalam karpet bawah meja aku ni banyak...
tunggu jer nak taburkan habuk2 kat periuk nasik aku..
tunggu!!!!!
orang camni kan leh hidup senang...
nak hidup senang camner kan??? kalo hati dah itam.


p/s : harap2 aku tak jadi macam tu....nak kipas2 bos. baik aku kipas diri aku sendre.

Monday, October 03, 2011

Hari Ini

arggghhhh..sakit kepalaku hari ni..
mula2 nak kena siapkan kronology sistem tuuutttttt!!!!!!
nak tergedik2 hari ni...
ok...by the time b4 lunch aku dah siapkan dan emel...
walaupun kol 10.00am sampai 12.00pm aku kena gi miting...
tapi aku pulun siapkan demi tugas (wueeekkk!!)..
padahal takut kena pancung...itu sebenarnya.

after lunch...dapat emel puaka lagik..
kena siapkan laporan pegi miting pagi tadi..
banyak cikadak sungguh...
maka siaplah aku laporan tu...b4 kol 4.00pm...
emel...zasssssssss..sepantas kilat.

pastu dapat call..
sekarang juga u emel pada si polan...
setup date for miting dotdotdot...
sekarang JUGAK!!!
see....how aku bosan..
last2 sekarang aku update crita criti..
emel...pasni..lepas asar..dapat ilham lebih sket..
baru leh karang ayat dengan ikhlas...suci murni.

then...perbualan ala2 hangin ribut taupan
bos : kertas cadangan tu bila nak siap?? dah lama tak siap2 lagik???
aku : dah siap..pindaan yang dibincangkan telah dimasukan(ayat skima...penuh getaran -takut)
eh!!!!...saya bukan buat itu jer...banyak lagik kertas nak kena siapkan.(aku menjawab dalam hati)
bos : design dah siap????
aku saya tunggu bos chow dulu baru saya buat design dengan tenang(juga jawapan dalam hati)
ikut jadual pertengahan oktober...-(padahal minggu first oktober dah kena siap..mati ler aku)
bos : ok la kalo camtu..


aku stop dulu...solat...pastu nak siapkan emel.

bye...

p/s : harap2 gaji naikler....penat dah aku ni..macam keje kat swasta.

Kenapa Wanita Sering Menangis????

“Ya اَللّهُ, mengapa wanita sering menangis?

Jwbnya: Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa,
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
KU beri dia naluri utk mencintai anak2 dlm keadaan apapun,
KU kuatkan batinnya utk ttp menyayangi walau dikhianati oleh teman,
walau disakiti oleh “orang” yang ia sayangi
Wanita mahluk kuat,
tapi jika satu saat dia menangis itu kerana KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

“WANITA itu ISTIMEWA” ♥

Friday, September 30, 2011

Ya Allah...Ya Tuhanku..

Jumaat yang syahdu...

Semoga Tuhan menguatkan semangat aku...
meningkatkan ketabahan aku...
meninggikan tahap kesabaran aku...
semoga Tuhan akan terus memimpin aku untuk menjadi penghuni syurga..

Ya Allah...jauhkan aku dari sifat suka menangguh...
jauhkan aku dari sifat dendam..
tenangkan hatiku...
berikanlah aku sifat redha meredhai...
penuhkan hatiku dengan kemaafan...
jernihkan jiwaku dengan kelembutan..

Hanya Engkau yang Maha Mengerti isi hatiku...



“Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, lalu bersemayam di atas ‘Arasy; Ia melindungi malam dengan siang yang mengiringinya dengan deras (silih berganti), dan (Ia pula yang menciptakan) matahari dan bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintah-Nya. Ingatlah, kepada Allah jualah tertentu urusan menciptakan (sekalian makhluk) dan urusan pemerintahan. Maha Suci Allah yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam.”


p/s : Engkau telah mengatur perjalanan hidupku begitu indah sekali...dan aku bersyukur padaMU...

Thursday, September 29, 2011

Coklat

Pagi tadi aku beria2 bawa buku la tahzan ke opis..konon bila time miting leh la aku layan buku...tapi sebab niat tak menghalalkan cara....
Last2 aku tertinggal buku tu kat opis. So malam ni..aku melopong tak tau nak wat apa...anak2 dan bapanya dah terbungkang tido...tinggal aku layan crita cinta dari kaabah....dah habis..sambung tanah kubur...jap lagi nak nengok manisnya kurma itu pulak.
Banyak crita aku nengok kan malam ni....

Merujuk kepada tajuk diatas...adalah dimaklumkan bahawa aku memang peminat coklat...bukan coklat makan2 ya....itu gomuukk. Tapi coklat kaler2. Kawan aku kata...aku ni asik2 coklat...pilih tudung coklat..baju coklat...dahla kaler kulit pun coklat pekat..matching sesangat...macam tong minyak berjalan ja...dakpun guni beras kaler coklat tu.

Sebagai membuktikan aku memang peminat coklat...jom layanzzzz picca kat bawah...

Semua coklat kan...banyak lagi...tapi cukup 4 keping yang dekat2 dengan aku sekarang ni. Malas nak jalan jauh2 semata2 nak snap picca.












Sungguh enak bila makan coklat di atas kerusi bewarna coklat...


posted from Bloggeroid

La Tahzan - Part II

Salam semua...

juz nak inform ..aku dah beli buku La Tahzan...rega RM25.90 kat MPH Alamanda.
Baru 2 hri dok baca...
kesimpulan..sungguh best. dan aku tak rasa menyesal beli walaupun ada 8 buah buku ilmiah + novel yang aku beli tak berusik lagik.
rasanya...yang ni akan habis dulu aku baca..
so, aku nak syer dengan korang sket...intipati La Tahzan mengikut bab ya..dan aku akan hapdet sikit demi sikit mengikut tahap pembacaan aku..

5. Jadikan kritikan tajam sebagai penghormatan
dan mereka tidak pernah diam mengkritik anda sebelum anda masuk ke liang lahad, menaiki tangga ke lagit dan berpisah dengan mereka. adapun apabila anda masih berada ditengah2 mereka, maka akan ada selalu perbuatan mereka yang boleh membuatkan anda bersedih dan menitiskan air mata, mengalirkan darah kematian anda dan mengusik ketenangan anda. Tapi perlu diingat...orang yang duduk di atas tanah tidak akan pernah jatuh dan manusia tidak akan pernah menendang anjing yang sudah mati.
Mendalam kan maksudnya....jika kita terusik dengan cemuhan orang bermakna kita merelakan mereka mencemuh dan mengotori jiwa kita...cekallah seperti batu bata yang tidak pernah terusik walaupun ditimpa salji.

6. Berharaplah akan redha Allah semata2.
Anda tidak perlu terkejut jika anda menghadiah kan pena kepada seseorang dan seseorang itu menggunakan pena tersebut untuk menulis cemuhan kepada anda. jangan terkejut, apabila orang yang anda berikan tongkat untuk mengiringi kambing gembalaannya menggunakan tongkat tersebut untuk memukul kepala anda. itu semua adalah manusia yang tidak pernah bersyukur...dan jika mereka boleh mengingkari Allah..jangan diharap untuk mereka hormat kepada kita. dan kita harus bersyukur kerana boleh berbuat baik disaat orang lain berbuat jahat kepada kita.

7. Berbuat baik kepada orang lain akan melapangkan dada
ketika diri anda diliputi kesedihan, kegundahan dan kemiskinan, berbuat baik lah kepada sesama manusia nescaya anda akan mendapat ketenteraman dan kedamaian hati.kita akan merasa kebahagian dalam semua aspek kebahagian kita.

8. Usirlah kekosongan dengan kesibukan
apabila suatu hari anda merasakan diri anda menganggur tanpa kegiatan...bersiaplah untuk merasa gundah gulana, sedih dan cemas. sebab dalam keadaaan kosong itulah fikiran anda akan menerawang memikirkan kisah2 silam...memikirkan luka2 hati..memikirkan masa depan..menyesali kesialan. sibukan diri anda dengan apa cara sekalipun...kerana membiarkan diri anda kekosongan sama seperti anda membunuh diri.

9. Teguhkanlah keperibadian anda
hiduplah sebagai mana anda diciptakan. jangan mengubah suara anda dan jangan mengubah gaya berjalan anda. tuntunlah mengikut wahyu ilahi... tetapi jangan melupakan keadaan anda dan jangan membunuh kemerdekaan anda sendiri. anda adalah lain daripada yang lain..tidak ada seorang pun yang menyerupai anda dalam sejarah kehidupan. janganlah kita menjadi orang yang tidak berpendirian..

10. Terimalah qada dan qadar Allah
saraf anda akan tegang....kegundahan anda tidak akan reda dan kecemasan di dada anda tidak akan pernah sirna selagi anda tidak menerima qada dan qadar Allah. tinta pena telah mengering bersama dengan semua perkara yang anda temui. jangan biarkan diri anda larut dalam kesedihan...jangan sangka anda boleh menahan tembok yang akan runtuh, membendung air yang akan meluap, menahan angin agar tidak bertiup, memelihara kaca agar tidak pecah. tidak ada benda yang boleh dikawal..kerana apa yang digariskan akan terjadi tetap akan terjadi. setiap ketentuan akan berjalan dan setiap keputusan akan terlaksana.


best baca buku ni....selalu aku kalo baca buku speed mesti laju...tak sabaq nak sampai penutup...nak tau kesudahan..tapi kali ni aku baca peeellllaaaann.....peeeelllaaannn...nak masuk dalam otak meresap ke hati.

paling best setakat ni aku baca...kita hidup untuk hari ni..tak yah ingat hari semalam...dan tak payah nak gatal2 meramal masa depan. hidup macam hanya ada hari ni untuk kita. buat baik sehabis baik. betol jugak. kita ni suka pikir masa depan yang tak tau macammana....padahal Allah dah menetapkan esok kita akan jadi apa. jadi jalanilah hidup seadanya.

nanti aku syer lagik ya...lenguh tangan menaip.

Wednesday, September 28, 2011

Siapa Wanita Cantik???


1) MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.

seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya.sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya.



2) TERSENYUM SAAT TERTEKAN

percaya atau tidak.kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.kenapa?kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya.alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa.



3) TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS

bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis.dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya.dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut.



4) TABAH DI SAAT TERHINA

setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia.tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukan lah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA.



5) MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN

bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita.lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.namun bagi seorang wanita yang cantik itu,kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya.kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah.subhanallah.



6) MENGASIHI TANPA BALASAN

kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus.malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari YANG ESA.dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah.



7) BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI

dia hanya berharap kepada YANG ESA.dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang.suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA.



Ya Allah… Walaupun aku tidak cantik dimata manusia, cukuplah sekadar cantik dihadapan-MU

Jangan Hidup Dengan Masa Lalu

Jangan hidup dalam mimpi buruk masa lalu, atau di bawah payung gelap masa silam.Selamatkan diri anda dari bayangan masa lalu! Apakah anda ingin mengembalikan air sungai ke hulu , matahari ke tempatnya terbit , seorok bayi ke perut ibunya, air susu ke payudara sang ibu, dan air mata ke dalam kelopak mata ? Ingatlah , keterikatan anda dengan masa lalu, keresahan Anda atas apa yng telah terjadi pada masa lalu, adalah kondisi yang sangat naif, memprihatinkan dan menakutkan. Membaca kembali lembaran pahit masa lalu, hanya akan memupuskan masa depan, mengendurkan semangat dan menyia-nyiakan waktu yang sangat berharga Adalah bencana besar, manakala kita rela mengabaikan masa depan dan justru hanya disibukkan dengan memikirkan masa lalu. Itu sama halnya dengan mengabaikan istana-istana yang indah dengan sibuk meratapi puing-puing yang telah lapuk. Padahal betapapun seluruh manusia dan jin bersatu untuk mengembalikan semua hal yang telah berlalu,niscaya mereka tidak akan mampu. Sebab yang demikian itu sudah mustahil pada asalnya. Orang yang berpikiran jernih tidak akan pernah melihat sedikitpun ke belakang. Pasalnya , angin akan selalu berhembus ke depan, air akan mengalir ke depan, setiap kafilah akan bergerak ke depan, dan segala sesuatu bergerak maju ke depan. Maka dari itu , janganlah melawan sunnah kehidupan.

Ya!!! aku sepatutnya merenung ke hadapan. tidak perlu memikirkan masa2 lalu yang menyakitkan. aku kena kuatkan semangat..agar masa2 lalu itu tidak akan menghumbamkan aku dalam kancah derita.

Tuhan berikan aku kedukaan dan kegembiraan serentak...mengapa???!!!! kerana di saat Tuhan menguji aku...di saat itu juga Tuhan memberikan aku penawarnya. Ya...aku kena kuat...kerana nyawa di dalam rahimku..memerlukan kekuatan dan semangat aku. di saat aku melayan kesedihan..di saat itu akan dapat merasakan degupan jantung nyawa itu. nyawa yang memerlukan semangat aku untuk terus bernafas.

Sungguh besar kuasaMu Tuhan....
Bila emosi tercalar, minda selalunya turut tersasar. Bertenang...! Sematkan dalam fikiran, setiap yg berlaku adalah kehendak-Nya. Pasti ada hikmah di sebalik musibah andai benar2 redha dan pasrah. Berzikir... ingati DIA! Bahagia akan hadir biar diri disingkir manusia kerana DIA tak pernah meminggirkan hamba-NYA. (memetik kata2 kak Suzana)

Perkembangan Bayi Trimester ke2

Perkembangan bayi anda pada bulan kehamilan 13-28 minggu (trimester ke dua)

Minggu ke 13:
Panjang bayi sekitar 7,5 cm dengan trakea, paru-paru, perut,hati, pancreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. Pada minggu ini jari tangan, telapak kaki, mulai terlihat.


Minggu ke 1 4:
Pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat dibedakan antara laki dan perempuan. Denyut jantung bayi berdetak kuat (detak jantung hampir 2X lebih cepat dari anda) dan anda dapat mendengarkannya di dokter anda. Sudah memberi respon terhadap dunia diluar rahim ibu, bayi mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut anda, tapi anda mungkin masih belum dapat merasakannya.

Minggu ke 15:
Bayi anda sudah mulai dapat mendengarkan anda, mendengarkan denyut jantung anda, suara perut anda, juga suara anda.
Sekarang bayi anda sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis.
Ukurannya sekarang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.

Minggu ke 16:
Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Mulai mengisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan-kencing dan cengukan.
Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan diperut anda bayi akan mengerakkan tangan – matanya.

Minggu ke 17:
Masih banyak ruang dalam rahim anda bayi akan bergerak merasakan sekitarnya. Kulit bayi anda berkembang dan transparan. Terlihat merah sebab pembluh darah masih terlihat jelas.

Minggu ke 18:
Sekarang bayi sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh anda, bayi akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras.
Otot bayi sudah dapat berkontraksi dan relaks, bayi sudah dapat menendang atau meninju. Bergerak sangat aktif , dalam minggu ini mungkin anda sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama kali.

Minggu ke 19:
Sekarang panjang bayi anda sekitar 23 cm. Jika anda belum juga merasakan bayi anda, mungkin anda akan mulai mersakan gerakkanya minggu ini.

Minggu ke 20:
Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum dapat meraakan gerakkanya, anda pasti akan merasakan gerakkanya sekarang. Anda mungkin salah mengartikan gerakkanya pertama kali sebagai angin, karena terasa seperti letupan gelembung-gelumbung didalam.
Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.

Minggu ke 21:
Panjang sekitar 28 cm. Anda akan merasakan lebih banyak gerakan bayi anda sekarang karena bayi makin aktif.

Minggu ke 22:
Bayi anda sadar akan lingkungannya dan bayi akan merasa tenang ketika mendengarkan suara dan sentuhan anda diperut. Tubuh bayi mulai memproduksi sel darah putih. Ini penting untuk bayi dalam melawan penyakit dan infeksi.

Minggu ke 23:
Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai dengan tubuhya . Saat ini bayi terlihat sama seperti akan lahir nanti tapi lebih kecil dan kurus saat ini.
Anda dapat mendengarkan detak jantung bayi anda dengan stestoskop.(letakkan stestoskop langsung diperut anda). Pertumbuhan otak sangat cepat.

Minggu ke 24:
Pendengaran bayi sudah terbentuk sempurna. Bayi akan bergerak dengan suara musik dari luar. Bayi membentuk pola kapan saat tidur dan kapan saat bangun, anda akan merasakan dengan suatu saat bayi bergerak terus, dan saat lain tidak.

Minggu ke 25:
Bayi mulai berlatih bernafas dengan menghirup dan menhembuskan cairan amnion, yang mana kadang membuat bayi cegukan—dan anda akan dapat merasakannya juga.

Minggu ke 26:
Bayi sudah mempunyai lemak dibawah kulit, yang akan membantu mengontrol suhu tubuhnya pada saat lahir. Wajah dan tubuhnya secara umum akan terlihat bayi saat lahir. Panjang sekitar 28-32 cm dengan berat sekitar 680 gram.

Minggu ke 27:
Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk paru-parunya.

Minggu ke 28:
Pada bayi laki testis akan turun ke kantung skrotum.
Jaringan otak berkembang. Sekarang bayi anda dapat bermimpi.

© Dr.Suririnah- www.infoibu.com

Perubahan Ibu Hamil Trimester ke2

Beberapa perubahan yang terjadi pada kehamilan trimester kedua (13-28 minggu):

PERUT SEMAKIN MEMBESAR
Setelah 12 minggu, rahim membesar dan melewati rongga panggul. Pembesaran rahim akan bertumbuh sekitar 1 cm setiap minggu. Pada kehamilan 20 minggu bagian teratas rahim sejajar dengan puser (umbilicus). Setiap individu akan berbeda-beda tapi kebanyakan wanita akan mulai tampak pembesaran perutnya pada kehamilan 16 minggu.

SENDAWA DAN BUANG ANGIN
Pada trimester ini anda akan bersendawa atau ingin buang angina/kentut pada saat yang tidak seharusnya---jangan bingung---anda tak sendirian mengalami masalah ini.
Sendawa dan buang angina adalah keluhan yang paling sering selama kehamilan. Hal ini karena usus merengang dan anda akan merasa kembung.
Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar akan membuang anda kembung dan tak nyaman, dan hindari makanan yang menyebabkan banyak gas seperti jagung, permen, bawang merah.

PELUPA
Pada beberapa ibu hamil akan menjadi sedikit pelupa selam kehamilannya, Ada beberapa teori tentang hal ini karena tubuh ibu terus bekerja berlebihan untuk perkembangan bayinya sehingga menimbulkan blok pikiran.
Tak perlu terpengaruh dengan hal ini ---sediakan catatan kecil unutk membantu anda. Dan beristirahalah sedapat mungkin.

RASA NYERI DI ULU HATI
Rasa panas atau terbakar didada bagian bawah atau perut bagian atas tapi tidak ada hubunganya dengan jantung. Hal ini karena asam lambung naik ke kerongkongan. Perasaan ini timbul pada wanita hamil pada trimester kedua ini, hal ini karena hormone progesterone meningkat yang menyebabkan relaksasi dari otot saluran cerna dan juga karena rahim yang semakin membesar yang mendorong bagian atas perut, sehingga mendorong asam lambung naik ke kerongkongan.

Nilai positif dari relaksasi otot saluaran cerna adalah gerakan makanan menjadi lebih lambat sehingga nutrisi terserap lebih banyak.

Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar terutama sebelum mau tidur. Jauhi makanan yang pedas, berminyak dan berlemak. Waktu tidur malam tinggikan posisi kepala anda sehingga asam lambung tak dapat naik ke esophagus.

PERTUMBUHAN RAMBUT DAN KUKU
Perubahan hormonal menyebabkan kuku akan tumbuh lebih kuat dan tumbuh rambut lebih banyak dan kadang tumbuh ditempat yang tidak diinginkan seperti diwajah atau perut. Tapi tak perlu kuatir rambut yang tak semestinya ini akan hilang setelah bayi lahir

SAKIT DI PERUT BAGIAN BAWAH
Pada kehamilan 18-24 minggu anda akan merasakan nyeri diperut bagian bawah yang seperti ditusuk atau seperti tertarik disatu atau dua sisi, hal ini karena perenggangan ligamentum dan otor unutk menahan rahim yang semakin membesar.
Nyeri hanya sebentar dan tak menetap.
Atasi dengan duduk atau berbaring dengan posisi yang nyaman.

PUSING
Pusing menjadi keluhan yang sering selama kehamilan trimester kedua ini hal ini dapat terjadi ketika pembesaran dari rahim anda menekan pembuluh darah besar sehingga menyebabkan tekanan darah menurun.

Atasi denga melakukan perpindahan posisi pelahan lahan atau bertahap untuk menghindari perubahan tekanan darah yang mendadak.

MENDENGKUR
Peningkatan aliran darah selama kehamilan akan menyebabkan sesak dan pembengkakan membrane mukosa yang menimbulkan mendengkur saat tidur.

HIDUNG DAN GUSI BERDARAH
Hal ini juga karena peningkatan aliran darah selama masa kehamilan. Kadang juga mengalami sumbatan pada hidung hal ini karena perubahan hormonal.

PERUBAHAN KULIT
Garis kecoklatan mulai dari puser (umbilicus) ke tulang pubis disebut linea nigra.
Kecoklatan pada wajah disebut chloasma atau topeng kehamilan, ini dapat menjadi petunjuk kurang asam folat.
Strecth mark terjadi karena perengangan kulit yang berlebih biasanya pada perut dan payudara.
Akibat perengangan kulit ini anda dapat merasa gatal.

PAYUDARA
Payudara akan semakin membesar dan mengeluarkan cairan yang kekuningan yang disebut colostrums. Putting dan sekitarnya akan semakin bewarna gelap dan besar dan bintik-bintik kecil akan timbul disekitar putting, itu adalah kelenjar kulit..

KRAM PADA KAKI
Kram otot ini timbul karena sirkulasi darah yang lebih lambat saat kehamilan. Atasi dengan menaikkan kaki keatas, minum cukup kalsium. Bila anda terkena kram kaki ketika duduk atau saat tidur, coba untuk menggerakan jari-jari kaki kearah atas.

PEMBENGKAKAN SEDIKIT
Pembengkakan adalah kondisi normal pada kehamilan, hampir 40 % wanita hamil mengalaminya.
Hal ini karena peningkatak hormone yang menahan cairan.
Pada trimester kedua ini akan tampak sedikit pembengkakan pada wajah, kaki , tangan.
Hal ini sering karena posisi duduk atau berdiri yang terlalu lama.


MERASAKAN GERAKAN BAYI ANDA
Pada kehamilan minggu ke 15-22 anda akan mulai merasakan gerakan bayi anda yang awalnya akan terasa seperti kibasan, tetapi di akhir trimester ini, anda akan benar-benar merasakan pergerakan bayi anda. Pada ibu yang baru pertama kali sering tidak dapat mengenali gerakan bayinya sampai minggu ke 19-22.

© Dr.Suririnah- www.infoibu.com

Monday, September 26, 2011

Aku tak Suka!!


Aku tak suka minah ni..aku tak suka perkahwinan mereka..bukan menolak ketentuan takdir dari Ilahi...tapi sayang sekali..mahligai mereka dibina dari kelukaan hati insan lain. siapa yang mampu meolak takdir...????


Kita berangkat diwaktu bila pun...
demi keperluan kita..
padahal keperluan manusia itu..
tiada penghujungnya..
ikut mati bersama seseorang keperluan hidupnya..
sementara kepeluan lain yang belum terpenuhi..
masih tetap bersamanya..

Putaran masa..
dari pagi ke petang dan sebaliknya..
membuat orang yang kecil menjadi dewasa
dan yang tua menjadi tutup usia..
bila malam telah sampai penghujungnya..
akan datanglah sesudahnya hari esok yang baru..
hari yang pasti.

Kalau Rasa Gembira Tepuk Tangan..Horeee!!!!!!




dah lama tak bawa diowang menghabiskan duit kat mesin2 mainan. so, hari jumaat, pas balik kija..singgah giant seri kembangan untuk membankinkan duit ke dalam mesin tu.

aku gembira bila mereka gembira..
biarlah apa orang nak kata..
kalau gembira itu diperolehi dengan cara membazirkan duit...
mahupun masa...
kerana setiap orang..
ada macam2 cara untuk meraih gembira dengan rasa mereka sendiri..
janji...
aku tak kacau orang..
dan orang tak cuba kacau aku..





Ciri2 Hamil Anak Lelaki


SEGMEN INFO : Tip Mengesan Jenis Kelamin Bayi dalam Kandungan (Tanpa ujian ultrasound)

:: imej dr en.google ::

Dalam dunia perubatan, ujian ultrasound digunakan untuk mengesan jantina bayi yang dikandung ibunya.
Walaupun begitu cara-cara tradisional atau naluri seoranng ibu telah banyak terbukti tepat biarpun sekadar meneka buah hati yang dikandungnya.
Hasilnya memang tidak dijamin 100 peratus, tetapi ramai wanita hamil yang telah membuktikannya selama beratus-ratus tahun. Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meneka jenis kelamin tersebut adalah:

1. Mengalami mual-mual yang agak teruk selama trimester pertama itu pertanda akan mendapat bayi perempuan. Sebaliknya jika tidak mengalami mual-mual teruk atau tahap mualnya rendah petanda anak laki-laki.
- Pengalaman aku : 2 anak tak mual pun  tapi dua2 perempuan..yang ni pun ok...cuma kena makan..kalo tak pengsan....so aku kira tak mual la ni...

2. Tonjolan perut tinggi (runcing) petanda anak lelaki. Sebaliknya jika tonjolan perut rendah petanda anak perempuan.
- Pengalaman aku : 2 pregnancy dulu...perot aku memang bulat..takder la plak tertonjol..tapi pusat aku memang tertonjol..kalo pakai baju mengandung..jenuh aku nak cover.  tapi kali ini dah 15 minggu..peroot tak nampak2 lagi..yang gunung atas perot tu plak over membonjol.

3. Tubuh terasa lebih bengkak terutama pada peha dan punggung dipercayai sebagai tanda anak perempuan yang sedang mengambil kecantikan ibunya. Tapi jika kelebihan berat badan cenderung ke depan itu pertanda anak lelaki.
- Pengalaman aku  :  Ha!!!!!!! yang tu tak yah la nak cakap....gemok gedempol habis.  rasa malu nak tengok muka kat cermin...kali ni aku sedang mengkontrol makan...kurang makan nasik..tapi lebihkan ayam goreng. hahahaha!!!!  target tak lebih 70kg la....cukup2lah dulu.  kali ni insappppp!!!

4. Lebih suka makanan yang mengandungi protein seperti daging serta suka makanan yang masin dan asam itu pertanda anak lelaki. Sebaliknya jika suka makanan manis dan buah-buahan petanda anak perempuan.
- Pengalaman aku : dari dulu aku kuat makan asam...keluar anak dua2 pompuan.  boleh pakai ker ni???

5. Posisi tidur jika lebih suka arah utara dipercayai petanda anak laki-laki, tapi sebaliknya jika lebih senang tidur ke arah selatan petanda anak perempuan.
- Pengalaman aku : taktau plak aku ngadap timur ker barat..utara ker selatan..yang pasti aku tidor...kejap2 kanan kejap2 kiri...bangun tidor terlentang.  huhuhu

Memang belum ada bukti ilmiahnya, tapi dari pengalaman perempuan-perempuan hamil ciri-ciri tersebut terjadi ketika mereka mengandung anak lelaki atau perempuan.

Sumber : Forwarded email – Best1of4

Mencintai aku dengan seadanya

Lirik Lagu : Kisah Dongeng (Stacy)

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerna rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya kisah dongeng saja

Belum pernah aku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerna rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya kisah dongeng saja


Selalu aku dengar lagu ni...tapi yang aku tau baris yang aku tanda tu jer...hari ni baru tergerak nak cari sapa penyanyi dan tajuk lagu ni...so, dah dapat...nak donlod plak...jap no

Jangan Bersedih-La Tahzan

Hidup ini terlalu singkat untuk bersedih....kalau aku rasa nak bersedih...cepat2 aku ingatkan diri aku sendiri..'Tuhan itu Satu..dan hanya Tuhan yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk aku'. Untuk apa aku mengenang2 nasib diri....kerana aku rasa kedukaan aku walau besar sekalipun...tetapi kegembiraan aku lebih besar dari kedukaan itu. Untuk apa aku menangis...kerana air mata aku lebih bernilai untuk dititiskan bagi perkara2 murahan begitu. Lebih baik aku menangis bila mengingatkan Allah yang sentiasa berada disampingku...

Syahdu kan????...sebenarnya aku nak beli buku 'Jangan Bersedih-La Tahzan' so, kena tangkap leleh dulu..

1. Merenunglah dan Bersyukurlah
Saya belajar tentang pentingnya kita sebagai Hamba Allah ni, tunjuk rasa syukur kita pada Allah yang menjadikan kita. Siapalah kita kalau bukan Allah yang berkehendak menjadikan kita dan beri kita peluang untuk menikmati hidup di dunia ni. Kita perlu belajar bersyukur dengan apa yang ada, tangan, kaki, mulut, hidung dan semuanya Allah yang jadikan. Sempurna kejadian saya. Jadi, saya perlu bersyukur sebab ada manusia yang dilahirkan kurang fikizal sana sini.

2. Yang Lalu, Biarlah Berlalu
Saya belajar tentang apa yang ada depan mata, kita perlu jalani seadanya dan lupakan semua perkara yang dah lepas. Saya tidak akan kemana-mana kalau terus dibayangi dengan perkara lepas. Dapat apa? Buang masa sebab perkara yang lepas memang TIDAK AKAN boleh diulang. Jadi, baik tutup buku dan move on.

3. Hari Ini Milik Anda
Saya belajar tentang menghargai hidup. Allah sudah berikan saya peluang untuk hidup dan bernafas pada hari ini dan saya perlu lakukan yang terbaik pada hari ini , seolah-olah esok KEMUNGKINAN peluang ini saya tidak akan dapat lagi *mati, senang cerita*. Jadi, saya perlu buat semuanya sebaik mungkin. Bahagiakan diri sendiri, dan lupakan semua kejahatan orang lain pada saya. Buang masa.

4. Masa Depan Akan Datang Dengan Sendirinya
Saya belajar tentang dalam hidup ni, kita tak perlu menjadi tukang tilik untuk diri sendiri. Manusia yang bersedih, rupanya terlalu memikirkan masa depan yang dia pandai-pandai mereka sendiri. hahahaha! Sebenarnya tak perlu. Masa depan kita, masih dalam genggaman Allah. Tak perlu difikirkan. Bila sampai masa, masa depan kita akan datang dengan diri sendirinya.

5. Allah Akan Menggantikan Yang Lebih Baik
Saya belajar tentang bersangka baik pada Allah itu perlu. Tak mungkin Allah saja-saja “ambil” sesuatu daripada kita tanpa sebab. Mesti ada hikmah. Apa hikmahnya? Wallahualam. Tengok saja kejadian Tanah Runtuh Hulu Langat lepas, Allah saja yang tahu tetapi yang pasti mesti lebih baik daripada apa yang di “ambil” tu. Senang cerita, belajarlah bersangka baik pada Allah. Jadi, kita tak akan bersedih terlalu lama lah kan???

Percutian ke iCity

Assalamualaikum.. Sambung cerita percutian yang mendukacitakan di Genting Highlands.... Nak cerita sekali harung hari tu..masa tak bera...