Monday, November 14, 2016

Happy Birthday!

i wish life had a Rewind button. I would Rewind back to the time when we were just friends before our marriage and press Pause so that we would have been friends forever, and lovers never. Happy Birthday! Let’s take all the fun you had at age twenty and double it!


#lukadihatimasihterasa #beastrongwoman #moveon #sukadukakehidupan 

Wednesday, October 12, 2016

Strong Woman

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..masih lagi di beri kesempatan menghirup udara segar di bumi Allah..syukur masih dipanjangkan umur..

lagi sebulan...genaplah 2 tahun aku menjadi single mom.  suprise!!!!!...owhhhh..biasa2 jer.
cukup 2 tahun aku diberi kekuatan untuk menyatakan kebenaran.  alhamdulillah.  susah jugak rupanya nak kumpul kekuatan untuk mengiyakan hakikat kehidupan.  but...alhamdulillah sekali lagi..aku berjaya mengharunginya..

pada teman2 yang selalu bertanya..mengapa entri ku dulu selalu berbunyi kesedihan...
ini adalah jawapannya..
susah hendak menulis tentang kebahagian dan kegembiraan..sedangkan dalam masa yang sama hati kita kesedihan
pada teman2 yang selalu meneka dalam kesamaran..bertanya khabar untuk cubaan merisik..
ini adalah jawapannya....
so..selesai.

atas nasihat pakar..aku diminta merahsiakan dulu status aku..bukan apa.. ramai yang akan mengeji daripada memuji..
bagi aku pulak..kadang2 kasihan orang tu akan membuatkan kita makin lemah dan tersungkur. no!.....saat2 macamtu aku tidak perlukan simpati orang.  fikir sendiri...dan buat keputusan sendiri.

hinggakan setelah 5 bulan aku bergelar single mom...baru awah mak aku tahu kesahihannya. sebelum ini.. ..mak pun meneka2 dalam kesamaran.  maybe tunggu aku buka mulut sahaja.  maaf...aku tidak mahu membebankan mak dengan masalah aku...apatah lagi..aku yang membina mahligai tanpa restu.

perjalanan hidup kita lain2...semua telah diaturkan olehNya.  dan aku hanya berpegang pada 1 prinsip...perancanganNya adalah yang terbaik untukku.  siapa kita sebagai manusia untuk menidakkannya.  berpegang pada takdir,.. qada dan qadar...aku cuba menjadi wanita yang kuat dan tabah...demi anak2 aku.

 Alhamdulillah...mereka gembira aku bahagia..

"A WOMAN IS LIKE A TEA BAG..YOU NEVER KNOW HOW STRONG SHE IS UNTIL SHE GETS IN HOT WATER"







Friday, October 07, 2016

Masih Terasa kehilangan

Assalamulaikum dan Selamat pagi semua..

Alhamdulillah..masih mampu bernafas menghirup udara segar kurniaan Allah.
Alhamdulillah...masih dipanjangkan umur untuk terus beribadah kepada Mu

Salam jumaat semua..

lama menyepi...kadang2 terasa nak matikan jer blog ni..tapi sayang..banyak memori sejak 2010 tercoret di sini.  banyak gambar2 yang dah hilang dalam simpanan tapi kekal di sini.
nak kekalkan pulak tak tau apa yang nak dicoretkan....rasanya bila dah makin berumur..idea makin kurang...atau tanggungjawab makin banyak...so..masa untuk merapu tu dah makin suntuk.

ekceli..aku masih terasa kehilangan....kalau dulu dikhabarkan berita..ibu si polan sipolan meninggal..rasa macam takde apa2.  juz ucapkan takziah dan minta bersabar.  tapi...sekarang baru aku rasa....erti kehilangan yang sebenar,  rasa dunia gelap gelita.  hilang satu keberkatan hidup aku..iaitu doa dari ibu.  sungguh!!!...saat aku menaip entri ini pun rasanya air mata nak mengalir jatuh.  rindu yang teramat.  rindu yang tak akan hilang selagi nyawa di kandung badan.

Tuhan telah menghantar isyarat lebih awal pada aku...tapi kenapa aku mengabaikannya.  lalai!!!
sehari sebelum mak meninggal...aku telah rasa perbezaannya..tapi manusia...tidak sedar itu adalah petunjuk.

paling sedih...mak teringin sangat nak datang ke rumah aku di KL.  seminggu sebelum kematiannya mak dah siapkan bekalan untuk dibawa ke rumah aku.  tak sempat mak sampai.

seminggu sebelum mak meninggal...aku sempat belajar mandikan jenazah..belajar cara menguruskan jenazah..dan aku berazam...jika ibubapa ku takde...aku akan uruskan sendiri.

sungguh!!! itu petanda mak meninggal

aku sempat mandikan mak...
aku sempat siapkan mak..
aku sempat kafankan mak..
aku iring mak di dalam van jenazah,,temankan mak hingga ke liang
aku sama2 di dalam masjid...temankan mak sewaktu di sembahyangkan..

bagaimana nak ku tinggalkan mak seorang di sana
sedangkan di saat aku kecil waktu malam...bila aku ketakutkan...mak akan temankan aku tidur..

setiap petang aku akan telefon mak...berborak tentang masakan dan kesibukan..
mak selalu pesan...jaga anak2 elok.  keje tu keje jugak..tapi keluarga jangan lupa.
tapi sekarang...aku akan pastikan aku balik masa maghrib..
aku tidak mahu melewati petang tanpa mak di rumah
rindu nak dengar suara mak dalam telefon..

sampai sekarang..kadang2 aku terbau haruman mak....
kadang2 aku terfikir...hajat mak nak datang ke rumah aku..adakah mak dah datang?!!
aku siapkan kebun2 bunga untuk mak di depan rumahku...itu kegemaran mak..tiap petang mak akan duduk di depan rumah sambil minum kopi...kemudian mak akan alih2kan pasu bunga aku...

mak tak sempat tengok rumah aku yang telah ku buang tiang serinya...
mak selalu cakap...tiang seri tu tak cantik dalam rumah..menakutkan
aku dah tanggalkan dan dah serahkan pada orang lain..
mak tak sempat tengok meja makan baru aku...sebab yang lama mak cakap tak selesa duduk..tenggelam bontot.

mak tak suka sangat berjalan...bagi mak berjalan tu menghabiskan duit..
aku tau...sebab dulu..mak bersusah payah besarkan kami..tapi syukur..
walau aku tak mampu bawa mak menjelajah ke luar negara...tapi aku berjaya paksa mak ikut aku ke langkawi..genting highland..melaka.

mak sangat2 hepi..tambah2 bila aku bawa ke langkawi..
walau pun mak tinggal di kedah..tapi mak tak pernah jejak kaki ke langkawi..
mak suka sangat bila aku bawa ke rumah mahsuri
macam2 gambar mak suruh ambil




mak...terima kasih kerana membesarkan kami menjadi orang yang berguna
walaupun sampai akhir hayat mak..kami tak mampu membalas semua jasa mak..tapi kami akan tetap ingat pesan mak.

duduk baik2..keje elok2..jangan gaduh!

terima kasih mak
rindu mak....
semoga mak tenang di sana
tunggu kami mak...
kami akan sampai jugak di sana nanti


Tuesday, October 04, 2016

Al - Fatihah buat Ibu Tersayang






Entah mengapa, kurasakan betapa perihnya hati
Teriris, tercecer menggeletak, sedan sedu
Di atas dua bati nisan. tumpukan tanah liat
Taburan bunga-bunga beraroma semerbak

Memandang setiap sudut arah itu
Berurai air mata membasahi pipi
Bak samudera memuntahkan isi
Aku pun demikian tak kuat lagi

Tumpukan tanah dan dua batu itu
Sebenarnya aku belum siap menerima
Dahulu ia yang selalu ada
Dalam indah hari-hariku

Dengannya aku berbagi khabar gembira 

Pesan, petua dan nasihat
Selalu saja terngiang-ngiang ditelinga
Kuteringat ketika, ku rasakan cinta
Dari setiap kata-katanya

Kini, kutermenung sendiri.
Kini,bonda tiada lagi

Siapa kini pemberi nasihat
Siapa kini penegur dikala khilaf
Siapa kini pemberi pelukan mesra itu

bonda, kepergianmu terasa berat bagiku
Rasanya aku ingin hidup abadi denganmu
Bukan. Tidak mungkin itu.

Oh bonda aku akan selalu merinduimu

Kau telah kembali kepada cinta dan kasih sayangNya
Tuhan Semesta Alam
Kini kuserahkan kepadamu, wahai Rabb-ku
Allah yang akan cinta dan selamanya ada disampingmu
Dalam nirwana surga penuh dengan keindahan


Alfatihah mak...
saat ini aku begitu merinduimu...tepat jam 1.33 pagi 13 Zulhijjah..kamu pergi meninggalkan kami.  maafkan kami mak.....


Friday, August 05, 2016

Belajar Mengexplore Gugel Translate

Lepaskan dia pergi.
Relakan.
Bila sudah sampai ke titik terakhir,
Akur sahajalah pada aturan takdir.
Apa perlunya kau tahan-tahan sesuatu yang tidak lagi memberikan kebahagiaan?
Lepaskan dia pergi
Biarkan saja tanganmu kosong tanpa isi.
Kerana pada detik yang seketika ini,
Ia harus dipersiapkan untuk sesuatu yang bernama pengganti.
Jadi sudahlah.
Biarlah dia pergi.

Assalamualaikum....salam penghulu segala hari...semoga kita semua mendapat rahmat darinya...

wahhh!!! dah jadi trend...dua hari sekali update blog.  padahal banyak jer draft dalam ni...tapi kena kontrol satu demi satu baru leh publish. 

semalam seharian meeting.  agak kesibukan.  hari ni pun kol 9 nanti meeting.  tapi sementara menunggu waktu keje bermula..meh la update sikit kan.  bosan lak!.

aku tengah mengexplore gugle translate ni....hahahah. agak kelakar kan...baru dok sibuk dengan gugel  translate.  ada la sikit2 patah perkataan yang tengah prektis wat skrip antarabangsa.  nanti nak bercakap sepatah dua takde la..baru nak kalut susun ayat.  ok..now boleh gelak guling2...dah nampak kecuakkan di situ.  i admit it

dah lama2 dok gomen ni...baru terasa..betapa english aku makin hancusssss.
padahal dulu setakat nak mengarang esei...nak siapkan tesis..pejam mata ja boleh dah buat. 
sekarang jangan kata nak wat minit...nak wat karangan sekolah anak aku pun rasa cam tak confident ja..apa nak jadi ni???


Picca semasa attend meeeting di Grand Hyatt...berposing sakan...i loikeeee!!!

tak sabar nak jumpa buah hati dari obersea..nak kena hafal skrip ni..
ok bye!!!..takleh celoteh banyak2..nanti lupa habis apa yang ada....



Wednesday, August 03, 2016

Kesibukan Event Melanda Lagi

SEDIH. Ia memang satu rasa yang tak boleh dielakkan. 

Semua orang mesti rasa. .
Berbahagialah jika kau rasa ujian kau cukup besar, lalu layaklah untuk kau bersedih. Kerana di satu sudut lain, ada orang yang juga bersedih..

tapi hanya atas perkara yang remeh temeh. .

Sungguh.. di saat ada yang sedih kerana suaminya kahwin lagi,

ada yang bersedih hanya kerana pokok bunganya mati. .

Di saat ada yang sedang meraung kerana dirogol ayah tiri sendiri,

ada yang meraung hanya kerana bajunya koyak atau pinggan mahalnya retak. .

Semua orang ada ujian dalam hidup masing-masing.

Bukan soal besar atau kecilnya ujian yang mempengaruhi perasaan tetapi sebesar mana pergantungan kita pada Tuhan. .

Bersedihlah kerana itu fitrah. 

Namun jangan berlama-lama kerana Allah ada. Kita percaya Allah akan bantu kita. . 

Allah akan hilangkan kesedihan yang kita rasa. 


Assalamualaikum and good morning!!!!
Semoga kita semua sihat2 selalu dan dilindungi Allah hendaknya

ku ke udara lagi hari ni...setelah memerah tenaga seharian semalam di KLIA.  Agak sibuk kebelakangan ini untuk memenuhi tuntutan tanggungjawab sebagai pekerja...ibu.  kedua-duanya memerlukan aku membahagikan bukan setakat masa..tapi tenaga yang sama banyak.  di pejabat dan juga di opis...tapi alhamdulillah...aku tetap bersyukur...sekurangnya..aku masih ada kerjaya yang menjadi sumber rezeki ku....masih ada keriuhan anak2 di sisi yang melengkapi hidup aku...syukur padaMu ya Allah.

minggu depan aku akan menghabiskan masa selama seinggu di salah sebuah hotel di KL.  bertugas di dalam mesyuarat menteri-menteri asean...saja jadi tukang sibuk.  kadang2 rasa bersalah juga..tinggalkan anak yang tengah membuat persiapan untuk berjihad dalam UPSR awal bulan depan. tapi itulah...SYMP.  nak tolak masih baru di sini...lagipun kerja ni rezeki aku.  hanya mampu berdoa..semoga segalanya berjalan dengan baik...dan anak2 aku sentiasa di bawah peliharaanNya.


gambar event semalam...site visit ke KLIA...dari jam 10 pagi sampai 4.00 petang.  keletihan berjalan...hampir 10000 langkah berjalan.  wahhh!!!! secara tak langsung dapat bakar kalori semalam.


trip naik eurotrain ke gate C....memantau dan mengenalpasti setiap gate2 yang ada. cuak juga rasa kadang2...mampu ker tak ni!!!!




alhamdulillah...pagi tadi sempat siapkan nasi goreng kampung untuk anak2.  request by 2nd daughter ..aina karmila.  habis dia makan pagi tadi.  gembira hati mama...

sibuk2 jugak..tapi alhamdulillah....tak pernah lagi aku miss out sediakan sarapan..bekalan and makan malam anak2.   semuanya air tangan mama.  harap2 berterusan.

hari ni jam 12.00 tengahari nak kena gerak ke hotel lak..ada sesi taklimat ringkas..harap2 dapat balik sebelum jalan jem...kalau tak..mau kol 8 tak sampai rumah lagi ni.

siapkan keje sikit...sebelum berangkat...

bye!!!









Monday, August 01, 2016

InsyaAllah





Engkau terjaga jam 3 pagi
Lalu engkau berkata 'awal lagi'
Dan selimut itu pun ditarik kembali. 
Engkau terjaga jam 4 pagi
Perut memulas mahu ke tandas
Sesudah itu, 
Tanpa ragu, engkau kembali menyambung mimpimu.

Aduhai! 
Engkau tidak malu?
Waktu itu Dia Yang Maha Agung nun di atas sana turun mahu bertemu
Dia yang memegang segala untung rugi nasibmu
Yang memegang segala kunci rezeki yang engkau cari saban hari
Dia yang memegang nyawamu bahkan penentu kesudahan hidupmu.
Dialah Yang Maha Besar itu
Maha Berkuasa atas segala-galanya
Dan engkau menolak untuk berjumpa? 
Betapa sombong dan angkuhnya! .
.
Bangkitlah wahai diri
Pergilah sebentar menyucikan diri
Tidak sukar, cuma sebentar! 
2 rakaat pun sudah cukup untuk engkau tunduk menyatakan taat, melafaz taubat dan meraih segala hajat!


Assalamualaikum dunia.!!!
Alhamdulillah..dapat lagi aku tuliskan sepatah dua dalam blog ni...setelah 2 hari bercuti menghabiskan syawal yang masih berbaki..memenuhi undangan teman2 dan sedara mara terdekat. 

terkesima membaca kata2 di atas.  hampir sama dengan aku.  saban hari aku sentiasa berhajat untuk bangun menemuiMu...tapi begitulah...sentiasa awal pada pandangan mataku tatkala jam loceng berbunyi..atau terbangun sendiri. 

Teringat kembali semasa aku memerlukan kekuatan dariMu...saban malam aku tanpa segan silu bangun menadah tangan memohon dariMu...

dan saat aku bahagia dan gembira...aku seakan melupakan kenikmatan hening malam saat mendadah tangan..merayu dan memohon dariMu...sungguh aku mengaku....

Sungguh aku manusia yang mudah lupa!!
kadang2 betul orang cakap...
"lebih mudah menjadi orang yang penyabar daripada menjadi orang yang tahu bersyukur"

"Ya Rabb kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)”. 






Friday, July 29, 2016

PREMADE TEMPLATE GIVEAWAY BY ERINAZMIR.COM

Assalamualaikum..

salam pagi jumaat semua...semoga bahagia2 selalu hendaknya dan sentiasa dibawah lindungan Ilahi.

pagi2 buka blog...scroll down scroll up..tetiba ternampak tag from Miss LZ...thankyou for tagging me...al maklumla blog ni hidup segan...mati tak boleh.  ikut mood author.

syarat nak join giveaway dr cik erin kita ni senang jer..follow blog cik erin...tampal poster..then tag member2 3 orang.  haaa...yang ni aku penin sket.  tak tau nak tag sapa ni...aku bukan glamor pun.

follow blog cik erin..done!

meh kita tampal poseter give away ni...kompom cun entry ni
Done!

walau camna pun...i nak try tag member2 ni la...penah jumpa sekali...mamailahfazilah, tertarik dengan blog yang comel dan cun cik naddy dan member merapu merapan alyani....

Done!

alhamdulillah..selesai.  terima kasih sekali lagi pada cik LZ..









Thursday, July 28, 2016

Mood Keletihan

Assalamualaikum...

dah 2 hari tak update my diary ni..
konon semangat tempat keje baru...nak update selalu
tapi begitulah manusia...semangat kalau tak ditiup selalu terpadam lah ia
eceheceh...berdrama lak

minggu ni aku agak kekalutan ya amat
ain trial upsr...walaupun aku tak mampu duduk disebelahnya semasa menjawab exam (ikut hati nak menuntut ilmu halimunan..dok sebelah bagi jawapan)
tapi...aku kena sentiasa disisinya setiap malam..
kalau tak...ntah apa yang dibuat dengan buku2 latihan nya

minggu lepas lak...setiap malam ada tuisyen disekolah..
hari2 tepat jam 5pm...aku kena meluru laju 100km/s untuk pegi ke mesin punchcard
nak jemput ain aina n ammar balik..
balik kat umah usah di kata la kan..
berpencak silat..kuda2 pun tak sempat nak pasang..masak.
sebab kol 8 ain dah kena pegi sekolah balik untuk tuisyen
huiihhh...bukan setakat minggu lepas...
tapi sampai exam upsr ni abis la jawabnya

ni baru upsr...kalau PT3 nanti gamaknya camna la..
mau aku tak berpijak di tanah
terus berlari2 di atas angin
ain PT3 aina plak UPSR....jenuh.
tapi yang peliknya tak pulak turun berat badan ni
makin mencanak2 naik adalah

minggu lepas wat spring cleaning kat rumah
dari kol 8am sampai 6pm
giler lama aku mengemas...sampai tak tau apa yang aku kemas
last2 malam tu terbujur...sakit badan2 sampai ke hari ni
ikutkan hati nak jer pegi berurut kat thai odessey..tapi biasalah..tempat keje baru..mana leh pegi suka suki
kena la time cuti
tapi time cuti lak kena la plak angkut 3 handbag...nak feeling puteri takleh la pulak

last2 dah 2 hari aku abaikan umah aku..
sapu pun idak..mengemop pun idak
badan sakit2 masih lagi terasa..
perut pun memulas tak kira masa..yang perut ni mesti bahana open house yang tak pernah stop2 lagi 2 minggu dah ni
macam2 aku belasah..trus perut pun komplen..mana satu nak hadam dulu ni



gambar snap pagi tadi....tak sempat nak kemas apa dah..abaikan..ujung minggu ni open house lagi 2 biji...panggil indon la gamaknya ni..


hahahaha yang ni lagi berselerak...

esok2 rajin ku kemas...
mak dah tak larat..
remaja2 ni badan dah tak kuat cam dulu
hahaha...sedar diri jugak akhirnya

ok...cau dulu la...ada open house kat marina lak hari ni..
semalam 3 jemputan
hari ni pun 3 jemputan
tapi hari ni cahaya keinsafan tu datang...
nak pegi 1 jer la

yang lain2 tu minta mahap lah ya
perut dah tokleh terima..


Friday, July 22, 2016

Tips Basuh Baju Sekolah Anak


Asslamualaikum...

baru2 ni baca kat FB cara nak ilangkan kotoran degil di baju sekolah anak.
caranya guna ja sabun mandi cap apa2 ja...dulu masa kecik2 aku pasai sabun cap kapak ja ..yang kaler ijo tu...alhamdulillah..bersih dan menjimatkan.  seketol hanya 20sen.

zaman moden2 ni...dicampur lak dengan kesibukan yang berganda2..maka time nak memberus baju memang takde.  kalau ada pun nak menyental tu dah tak larat dah.  maklumla dah remaja..

so..aku parut sabun basuh 2 ketol..simpan dalam bekas yang kering.  hari rabu aku dah start merendam baju sekolah...simpan sampai hari sabtu baru masuk dalam mesin basuh then trus putaqqq.

alhamdulillah...bersih.  kotoran kat tangan..poket..leher semua ilang.  takyah aku sental2 sampai berpeluh ketiak.


hasil parutan sabun mandi..lux campur palmolive..ntah apa bau baju anak aku nanti.  


Salam Jumaat


Assalamualaikum...

salam hari jumaat...salam penghulu segala hari.  semoga perjalanan kita hari ini diberkati ilahi..dan hari2 yang mendatang jugak.

semalam sambutan hari raya kat opis lama...lama???? kadang2 tak terasa pun tu opis lama...macam keje kat situ lagi jer...almaklumlah...sampai tengahri tadi bos lama call lagi..minta report itu ini. rasanya dah lama dah brief my ex bos pasal perkara tu...tapi biasalah....bila umur makin meningkat...daya ingatan pun makin kurang...okeh...ni ciri2 paku dulang paku serpih...mengata orang aku yang lebih.  

pulun aku pagi tadi siapkan report untuk opis lama.  rasanya semua emel aku cc kat dia kot.  tapi biasalah....sodaqallah.  sambil siapkan report sambil beleter...aku keje kat mana ni sebenarnya ni...sana ke sini.  

baiklah...semalam aku habiskan masa lunch kat opis lama...kata jemputan khas kan...event kol 11.30. punyala aku ngelat tak nak gi awal..rupanya event start lambat.  kol 12.45 juga sejurus selepas aku tiba.  cheeewaahh!!!!.  nak ngelak tak jadi jugak akhirmya.



gambar aku sempat snap..perjalanan ke opis lama.  tenang ja kan.  cer naik atas...trus akan nampak huru hara di situ.  berani lak aku snap gmbar sambil drive.  tak nampak langsung gegaran di situ...wahhhh..pastu ni leh la selpi sambil driving lagi


Gambar berposing beramai2.  selamat hari raya kawan2..bos2..dato2..meriah makanan kali ni. sampai tak habis makan boleh jemput satu ministry untuk makan.  hebat2!!!




Gambar kemeriah kami berhari rata..nampak di situ,,,,baju semua sama pattern...kaler ja lain2.  3 gadis ayu di situ.  maunya tak sama...beli kat kilang yang sama di cambodia.  aku pulak main rembat ja nak pakai tudng kaler apa.  malam tak nak prepare siap2...subuh sepiie tu baru kalut nak pikiaq. main sambaq ja tudung kaler kuning tu...dah sepanjang pagi tu orang dok kata aku semangat kekedahan.  suka hati la...i kan anak jati kedah...harusla tema tu di bawa sampai ke majlis2 khas.  bangga tau!



rindu pada si amir SK tu.  geng bergambar sepanjang zaman.  amir n aku ni kira jemputan khas la ni...sorang g NRE..sorang lagi gi KASTAM.  tinggal la...geng2 lama di situ yang pasti merindui keriuhan kami..




Udah kembali ke opis baru..opis baru yang pada mulanya..macam suka tak suka jer aku nak masuk. tp hairi ni dah genap 42 hari dah aku melaporkan diri di situ.  alhamdulillah..makin aku boleh adapt suasana di situ.

mungkin envionment opis lama agak terbuka..opis baru agak tertutup..so..aku kena ubah cara hidup..cara kerja ikut suasana semasa.  bak kata orang..masuk kandang kambing mengembek...kandang lembu mengaum..muahahahahaha.  ada sikit kesyaitonan di situ

totally different. dan aku pun dah remaja2 gini..agak malas nak explore benda baru.  betul la kata orang...time kanak2 tu cari la pengalaman merata tempat.  dah remaja2 cenggini..kompom payah nak korek2 ilmu dah.  rasa nak menten apa yang ada ja..tapi nak wat camna kan...rezeki...redha dan terima ja la...

lunch time jumaat ni panjang..moh la kita tido sekejap..afdal tidoq lepas zohor ni.

ok bye







Apa Yang Berlaku Bukan Satu Dosa

Assalamualaikum...

OMG!!!!

My Adi Putra...why??? Why???  Why???



Kalau betul... semoga bahagia adiputra...
Kalau tak betul pulak..sila abaikan
I is jeles ok!!!

Thursday, July 21, 2016

Serius Cheq Tokleh Terima



serius...aku tokleh terima berita ni.  macam percaya tak percaya ja.  nak tunggu adi putra buka mulut lambat la sangat. huihhh kenapa lambat ni abe. penat dik tunggu ni. dulu ada gossip...pastu lenyap.  kes aida sama cerai pun cam jadi tak jadi.  ingatkan dah cool and steady...ghupa2nya...jeng jeng jeng..
tokojut dik bang oiii...dik baru layan lambaian ramadhan..penat nanges teresak2.  rupanya dalam citer and luar...sama!.

baziaq ayaq mata cheq ja bang...awat buat lagu tu

p/s : awat tak tunggu cheq kat sini haaaa???!!!!!

Tazkirah Khamis

Assalamualaikum dunia..

hari ni agak bizi sedikit....bukan bizi dengan keje...tapi bizi dengan jemputan rumah terbuka.  pagi tadi ada miting sikit pasal perancangan rumah terbuka opis then siapkan keje untuk auditing sikit dan baru terlintas nak update blog..tu pun lepas terima satu mesej dalam whatsapp ni.  macam menarik untuk dikongsi bersama.



Sedikit tazkirah.....

Suatu malam seekor ular menyelit masuk ke dalam gudang kayu. Secara tak sengaja, ia menyusur di atas gergaji. 

Tajamnya mata gergaji itu menyebabkan perut ular terluka. Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya. Lalu ia pun membalasnya dengan mematuk gergaji itu berkali-kali, serangan tersebut menyebabkan luka parah di bagian mulutnya.

Berbekalkan rasa marah dan sakit yang amat sangat, ular itu berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan 'musuh' tersebut. 

Lalu ular pun membelit gergaji itu sekuat tenaga. Belitan tersebut menyebabkan lukanya teramat parah dan akhirnya ia pun mati di situ.

Justeru... pada saat beremosi dan marah, rasanya mudah sekali bagi kita untuk melukai dan menyakiti orang lain.
Padahal kalaulah benar-benar kita sedar, sebenarnya yang akan terluka dan sakit adalah diri kita sendiri.

"Bukanlah orang yang kuat itu orang yang menang bertumbuk, tetapi orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal diri daripada sifat marah."

Kongsi bersama: Sahabat2ku:

           Jangan tertipu 
        dengan usia MUDA 
        karena syarat Mati 
         TIDAK harus TUA.
   Jangan terpedaya dengan 
        tubuh yang SEHAT 
       karena syarat Mati 
       TIDAK mesti SAKIT
   Jangan terperdaya dengan 
        Harta Kekayaaan
                 Sebab 
    Si kayapun tidak pernah 
     menyiapkan Kain Kafan 
             buat dirinya 
      meski cuma Selembar.
      Mari Terus berbuat BAIK,
          berniat untuk BAIK,
     berkata yang BAIK-BAIK, 
   Memberi nasihat yang BAIK
 Meskipun TIDAK banyak orang yang mengenalimu dan  Tidak suka dgn Nasihatmu
      Jadilah bagai Jantung 
        yang tidak terlihat, 
     Tetapi terus berdenyut 
     setiap saat hingga kita 
 terus dapat hidup, berkarya 
     dan menebar manfaat 
       bagi sekeliling kita 
     sampai diberhentikan 
              oleh NYA
            Sahabat2ku:
"Waktu yang kusesali adalah
         jika pagi hingga .
      matahari terbenam, 
  'Amalku tidak bertambah 
             sedikitpun, 
  padahal aku tahu saat ini 
       umurku berkurang".

Renung-renungkan lah.. 
Selamat beramal semua...

Aku at rumah terbuka Microsoft. bergambar dengan heti, shima dan raifana.  teman2 dari opis lama. huwwwwaaaaa dan tak stay kat sana.  tiba2 rindu nak tayang gambar gedik2 dengan korang.  rindu sesangat.  aku tetap muka control.  hahaha.  orang kata muka aku ni kecik.  tapi bila dijenguk2 gambar ni memang betul...tak pe lah...padan la dengan badan dan ketinggian.  opsssss!!!!

me at rumah terbuka Microsoft. bergambar dengan heti dan raifana.  teman2 dari opis lama.  huwwwwaaaaa dan tak stay kat sana



Wednesday, July 20, 2016

Mood Selenga

Assalamualaikum semua..



"Nabi Adam masa dicampak keluar dari syurga, baginda tak salahkan Hawa. Tak salahkan syaitan yang menghasut mereka. Tapi segera mengakui silapnya. Terus minta ampun dari Allah. .
.
Nabi Yunus masa ditelan ikan, baginda tak salahkan sesiapa. Tak salahkan kedegilan kaumnya. Tapi terus-terusan mengakui kesilapan dan merayu keampunan. .
.
Akhirnya Allah Yang Maha Belas Kasihan pun berasa kasihan lalu bebaskan mereka dari penderitaan. Allahu Akbar. Para Nabi yang mulia pun tidak pernah malu mengakui kesilapan. .
.
Kita? Bila susah, boleh pula tanya.. "apalah dosa aku ya Allah?". Bila ada masalah, terus tuduh orang ni salah, orang tu salah. Alahai.. sombongnya kita! Bodohnya kita sebab tak nak belajar dari sirah. .
.
Kalau terus nak buat sombong bodoh macam tu, jangan nak hairanlah kalau hidup kita asyik ditimpa malang. Jangan pelik kalau hati kita tak tenang-tenang.
.
.
Sungguh. Allah itu Maha Adil. Kita yang degil!"





Thursday, July 14, 2016

Kata Tanpa Rasa



Tangan laju bekerja
Kaki lincah berlari ke sini dan ke sana
Mulut petah berkata-kata dengan bicara tanpa titik jeda.
Semuanya tampak seperti biasa
Namun hakikatnya ada beza.
Hatiku ini..
Mengapa diam sedari tadi?
Cuma diam.

Barangkali keranabeban di bahu ini terasa begitu memberat
Barangkali kerana sesak di dada ini kian sarat hingga nafas mula pandai tersekat-sekat.
Saat ini hanya pandangan yang kian berbalam menemani hatiku yang sudah pandai diam. .

Lalu saat hati yang diam itu ku jenguk,
Tubuh mula tersengguk!
Pilu menerjah dari segenap arah.
Ya Tuhan!
Diam-diam lukanya kian parah.
Diam-diam akhirnya teresak sendiri
Bicaranya tetap sepi
Diam-diam ku tanya hati.. .
.Mengapa mesti sesukar ini?

"didiklah hati untuk menjadi bahagia"

Assalamualaikum...

"didiklah hati untuk menjadi bahagia"

Kadang2 terasa betapa hati tak bahagia...
terasa betapa sunyi hidup ini..
macam ada yang tidak lengkap..
macam ada yang masih tercari2 tapi tak ditemui

pandang kiri kanan dalam rumah sendiri..
rasa macam tak berseri
suram...seperti suramnya hati
sepi..

rupanya..dalam mencari kebahagian itu..
yang kita rasa susah nak jumpa...rupanya ia ada disini...di hati sendiri


Buat renungan kita bersama dari sudut hati paling dalam... 

Sebelum kematiannya, Alexander The Great mengarahkan jeneralnya melakukan 3 perkara berikut: 

Pertama - Keranda mayatnya diusung oleh doktor-doktor pakar terhebat. 

Kedua - Semua hartanya (duit, emas, batu permata) ditebarkan disepanjang jalan menuju tapak perkuburan.

Ketiganya - Tangannya dibiarkan supaya terkulai dan terkeluar dari kerandanya. 

Ditanya oleh salah seorang Generalnya, Alexander menjelaskan begini: 

1. Aku mahu doktor-doktor terbaik mengusung keranda aku kerana aku mahu mengingatkan manusia bahawa disaat kematian, setinggi mana kepakaran doktor, dia tetap tidak akan boleh menghalang kematian. 

2. Aku mahu jalan menuju ke kuburku dipenuhi dengan harta kekayaan aku supaya semua orang akan memahami segala harta kekayaan sudah tidak berguna dan tidak boleh dibawa mati.  Ia tetap akan terus berada di dunia. 

3. Aku mahu tangan aku terlepas bebas supaya ia mengingatkan yang kita datang ke dunia dengan tangan kosong dan akan pergi juga dengan tangan kosong setelah sumber termahal kita hilang, iaitu MASA. 

Kesimpulannya:

Tak kiralah betapa hebatnya kamu semasa hidupmu takkan mungkin kamu dapat menyelamatkan dirimu dari mati. Pada masa itu terputuslah segala2nya kecuali amal jariah dan warisan2 kebaikan yang kamu telah wakafkan kepada masyarakat dan keluarga kamu.

KEBAHAGIAAN HIDUP...

Pada saat kita memakai jam tangan berharga RM500 atau RM50, kedua jam itu menunjukkan waktu yg sama. 

Ketika kita membawa beg atau dompet berharga RM500 atau RM50, keduanya sama dapat membantumu membawa sebahagian barang/wang. 

Ketika kita tinggal di rumah seluas 50m2 atau 5.000m2, kesepian yg kita alami tetaplah sama. 

Ketika kita terbang dengan "first class" atau "economy class", kita akan mendarat di waktu dan tempat yg sama.

Kebahagiaan sejati bukan datang dari harta duniawi. 

Jadi ketika kita memiliki pasangan, anak, saudara, teman dekat, teman baru dan lama... lalu kita berbual, bergurau, tertawa, bernyanyi, bercerita tentang berbagai hal, berbagi suka dan duka... itulah kebahagiaan sesungguhnya. 

Hal penting yang patut direnungkan dalam hidup: 

1. Jangan mendidik anakmu untuk obses menjadi kaya. Didiklah mereka menjadi bahagia. Apabila mereka dewasa kelak, mereka akan menilai segala sesuatu bukan dari harganya. 

2. Kata2 yg terbaik: "Makan makananmu sebagai ubat. Jika tidak, kamu akan makan ubat2an sebagai
makanan." 

3. Seseorang yg mencintaimu tidak akan pernah meninggalkanmu kerana walaupun ada 100 alasan untuk menyerah, dia akan menemukan 1 alasan untuk bertahan. 

4. Banyak sekali perbezaan antara "manusia & menjadi manusia". Hanya orang bijak yg mengerti tentang itu. 

5. Hidup itu antara "B" birth (lahir) dan "D" death (mati). Di antaranya adalah ada "C" choice (pilihan) hidup yang kita jalani. Keberhasilannya ditentukan oleh setiap pilihan kita. 

Jika kamu mau berjalan cepat, jalanlah sendirian. Tetapi, jika kamu ingin berjalan jauh, jalanlah bersama sama. 

6. Ada 6 doktor terbaik:

a. Keluarga.
b. Santai/rehat.
c. Bersenam.
d. Makanan yg sihat.
e. Sahabat/kawan.
f. Gembira/ketawa

Pelihara semua itu dalam semua aspek kehidupan & nikmatilah...

Wallahu a'lam...


Lepat


Jalan2 kat jualan tepi opis ni tengok pulak ada orang jual lepat liat..lepat ubi n lepat pisang.  terus tekan2 lepat liat..nak makse sure liat.  sebab beli kat bazar ramadhan hari tu..lepat liat yang keras...potong selera. rembat 4 biji lepat.  dua biji dah selamat dalam perut.  2 lagi simpan petang ni. tudiaaaaa

maybe orang kedah kot...lepat dan kedah dipisahkan tiada. muaahhhahahaha
tapi time balik kampung hari tu...g pasar ramadhan...cari qasidah ja...sedap. layan.
hari2 beli qasidah...walaupun 3 hari ja kat kampung. hehehe.  padahal senang nak buat ja pun...tapi feel buat sendiri dengan feel beli ni lain sikit.  



sedap jugak la lepat ni.  next week cari lagi la.  

Untuk Kita Pendosa


Assalamualaikum..

Nak jadi ustazah sikit hari ni...dari semalam baca buku kat atas tu tak habis2.  beli 2 tahun lepas...tapi tak sempat2 lagi baca.  asik mengadap gadget jer ...

Akhir2 ni rasa 24 jam macam tak cukup jer....padahal seblum ni dengan 24 jam tu aku boleh buat macam2.  rasa2nya sebab penggunaan gadget yang melampau2 menyebabkan masa tu macam terbuang macam tu jer.

Kita semua hidup dalam zaman yang sangat modern (post modern). Berbagai informasi begitu melimpah.[1] Ilmu pengetahuan atau sains teknologi terus ditemukan atas kemurahan Allah bagi umat manusia.[2] Akan tetapi acap kali kemajuan sains ilmu pengetahuan dan teknologi, informasi yang begitu berlimpah bagi umat manusia sering disalahgunakan (disalahfungsikan). Dampak-sampak negatif itu tidak bisa terbentung. Semestinya ilmu pengetahuan dan teknologi membuat manusia semakin bersyukur kepada Allah, mengenal kebaikan dan kemurahan-Nya, mendapatkan kenikmatan dan kebahagiaan hidupnya. Akan tetapi sering malah sebaliknya. Apa yang menjadi faktor sehingga kondisi umat manusia seperti ini.
Al Quran sering menyebut penyakit batin, qalbu (hati), salah satunya adalah ghaflah. Dalam berbagai bentuk Allah sebut dalam bentuk kata mashdar ghaflah atau isim fa’il(subyek) غافل ghaafilun. Ghaflah artinya lalai. Pengertian lalai di sini ditujukan (dikaitkan) kepada hati. Boleh jadi pelajar-pelajar kita pengetahuannya banyak alias banyak yang diketahuinya akan tetapi tindakan-tindakan sosial begitu sering dalam kehidupan kita.
Persoalannya adalah hati ketika ghaflah (lalai) kepada Yang menciptakan manusia membuat ilmu pengetahuan manusia menjadi porak poranda. Pengetahuan manusia akhirnya menjadi senjata untuk memutarbalikkan fakta. Banyak ahli hukum tapi justru menjualbelikan hukum. Inilah kondisi yang sangat memprihatinkan.
Ghaflah dalam Al Quran maksudnya lalai kepada Allah Swt. Dalam ilmu tasawuf dikenal dengan pintar lisannya & bodoh hatinya [’aalimul lisaan jaahilul qalbi]. Jenis manusia pertama cerdas hati, karena menyambung kepada Allah membuat seluruh panca inderanya menjadi peka (berfungsi dengan baik) untuk kemajuan diri dan orang lain. Jenis kedua bodoh hati, lalai hatinya akan Allah, pengetahuan dan panca inderanya tidak berfungsi dengan baik sehingga membuat porakporanda kehidupan ini.
Firman Allah Swt,
يَعْلَمُونَ ظَاهِرًا مِّنَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ عَنِ الْآخِرَةِ هُمْ غَافِلُونَ
“Mereka hanya mengetahui yang zhahir (saja) dari kehidupan dunia; sedang mereka mengenai (kehidupan) akhirat adalah lalai.” (Q.S. Ar-Rum: 7).
Mereka sebagian besar manusia mengetahui kehidupan dunia ini hanya sisi lapisan luar saja tidak mengetahui hakikat kehidupan. Artinya menjadikan dunia ini sebagai tujuan, harapan yang besar, kehidupan yang abadi.
Manusia ingin berlomba-lomba meraih kenikmatan dunia, dan menjadikannya sebagai tujuan. Mereka tidak mengetahui hakkat kehidupan dunia.
Hakikat kehidupan dunia adalah media, alat, sarana untuk akhirat yang abadi. Ilmu, fakta dan realitas kehidupan telah membuktikan bahwa tidak ada manusia yang hidup selamanya di dunia, dari satu generasi ke generasi selanjutnya hanya melewati kehidupan sementara menuju kepada kehidupan akhirat yang abadi.
Hakikat kehidupan dunia yang kedua adalah ujian dari Allah. Kehidupan dunia ini penuh dengan ujian. Kita terlahir ke muka bumi ini tanpa meminta. Selanjutnya diberikan kenikmatan demi kenikmatan, semuanya adalah ujian. Di dalam kehidupan dunia ini ada unsur positif dan negatif, takdir baik dan buruk.
Manusia-manusia yang hanya mengetahui kehidupan dunia ini dari sisi luar saja hatinya lalai akan akhirat. Bukan mereka tidak mengetahui tentang adanya akhirat. Semua kehidupan dan ciptaan Allah adalah berpasang-pasangan, سُبْحَانَ الَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ وَمِنْ أَنْفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَ Yang Suci Allah, yang telah menciptakan segala sesuatu berpasang-pasangan pada diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui."[3]
Ada hidup dan mati, sehat dan sakit, untung dan rugi, kehidupan dunia dan akhirat.
Mereka bukannya tidak tahu adanya kehidupan akhirat yang abadi sebagai tempat balasan Allah. Persoalannya bukan karena pengetahuan tapi penyebabnya adalah hatinyaghaflah (lalai) sehingga pengetahuannya menjadi tidak berfungsi (bermanfaat). Analisisnya tumpul karena hatinya lalai kepada Allah Swt.
Inilah penyakit berbahaya yang tidak disadari oleh umat manusia.
Firman Allah Swt,
اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ
Telah dekat kepada manusia hari menghisab segala amalan mereka (hari Kiamat).
Semakin dekat balasan kepada manusia. Balasan akhirat yang sesungguhnya, sangat ketat, detail (terperinci), hisaaban yasiiroo, jazaa-ul awfaa. Semakin dekat umur manusia terus digerogoti oleh pergerakan waktu. Waktu tidak bisa berhenti apalagi mundur. Terus bergerak dan bergerak. Inilah ketetapan Allah dan manusia tidak bisa keluar darinya.
Tapi sayangnya, sungguh akal sehat membenarkan, realitas kehidupan telah membuktikan sunnatullah hal tersebut, tapi mereka dipanggil (diseru) oleh Allah dan Rasul-Nya berpaling (membangkang) karena hatinya lalai. Mereka terus berpaling tidak mau memenuhi perintah Allah. Mereka tidak sadar bahwa umurnya semakin berkurang dan dekat dengan hisab (perhitungan) Allah. Hatinya tidak peka dan selalu menginginkan syahwat kehidupan.
Potret kehidupan manusia yang selalui diwarnai peyelewengan, melawan hukum, tindakan kriminal, korupsi terus marak dan tidak menjadi jera. Terbongkarnya satu kasus demi kasus tidak menjadikan pembelajaran berharga. Laahiyatan quluubuhum [لَاهِيَةً قُلُوبُهُمْ],[4] hal itu disebabkan hatinya lalai kepada Allah Swt. Ketika qalbu manusia terputus dari Yang Menciptakannya (Allah Swt) maka panca indera, hidup dan kehidupan ini tidak akan menjadi pelajaran berharga bagi diri mereka. Betapa berbahayanya hati yang lalai dari Allah Swt.
Tentu sebagai orang yang beriman mesti menghindar dari penyakit berbahaya ini dengan banyak membaca istighfar. Rasulullah Saw menjanjikan bagi orang banyak beristighfar akan diberikan solusi (jalan keluar) yang terbaik selain diampuni dan disayang Allah. Selain itu akan dihilangkan rasa bingung, sedih, gundah gulana yang disebabkan oleh dosa-dosa. Selanjutnya Allah berikan kepadanya rizki tidak disangka-sangka dan di luar perhitungannya (tapi ada dalam perhitungan Allah). Inilah bukti sayangnya Allah kepada mereka yang banyak beristighfar dan taubat (kembali) kepada Allah.
Qalbu kita akan semakin dibersihkan dari noda dan dosa. Semakin dibersihkan hatinya akan semakin butuh kepada-Nya. Hatinya semakin peka dala menjalani kehidupan. Kita akan berani berbagi, siap membantu menyebarkan kebaikan dan kemanfaatan bagi umat manusia. Inilah tanda hati yang terhindar dari penyakit ghaflah. Hatinya bangkit dan terus menghadap kepada Allah Swt.

beli bunga kemarin..balik umah campak jer dalam pasu.  cantik la jugak rupanya bunga ni...


Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...