Friday, May 29, 2009

KeNaNgaN LaMa

Hari ni aku terpaksa cuti kecemasan. Anak aku demam lagi. Panas badan..semalaman aku tak tidur. Nak tinggal bibik jaga...bukan aku tak percaya..tapi aku lebih suka jaga anak-anak yang sakit ni sendre. Puas hati. Bibik aku pun dah faham perangai aku. Memang aku agak cerewet bila anak-anak sakit. 5-10 minit sekali aku akan check suhu badan anak aku. Nak tinggal pun aku tak berani..kalau nak ke mana-mana walaupun ke bilik air..aku akan pastikan bibik ada di sebelah anak aku. Takut aku..dalam sesaat..macam-macam boleh jadi.

Hari ni juga ada teacher and parent meeting di sekolah anak aku. Plan kol 12 waktu rehat opis baru nak pergi. Tapi memandangkan aku cuti dan anak aku demam..tak pasti lagi kol berapa nak pergi. Tengok keadaan jer ni.

Lepak kat umah ni..teringat pulak kawan-kawan dan suasana kerja kat opis lama. Buat kawan-kawan, sahabat dan teman sehati sejiwa...naza, suhana, suraya, kak ila..i miss u all veri mac. Kat opis baru ni..aku tak leh merapu macam dulu lagi. Tak sempat..nak merapu jer...kerja dok gamit222. Kat opis lama dulu..kita sempat juga sembang pasal fesyen baju tahun ni, pasal siti nurhaliza, tema raya, spa dan salon untuk kecantikkan, planning masa depan dan yang paling penting strategi untuk mengontrol duit suami. Heheheheheh...hebat tu. Aku ingat lagi...pantang ada fesyen pakaian terbaru atau tudung...kita akan cari dulu. Kalau tengok majalah fesyen plak...kena tengok ramai-ramai..kalau sorang takder piling. Pastu dok ulas satu-satu fesyen tu sejam. Masa tu jangan cakaplah...duit laju macam air jer. Pastu asik kumpul handbag jer. Bawa ke opis tunjuk kat member-member. Aku sekarang ni dah tak kumpul handbag dah. Yang lama-lama pun aku dah sedekahkan kat orang. Kat sini tak bawa handbag. Banyak barang nak bawa ke opis. Tak menang tangan.

Dulu..geng kita Datin Diaries...orang asik kutuk jer. Sebab kita kan buat hal kita jer...kan tak bercampur dengan cikgu2 lain....ramai cikgu-cikgu lain dok ngutuk kat belakang..prinsip kita..kita tak kacau orang..so orang jangan kacau kita. Plak tu tahun tu masing-masing tukar imej (konon-konon) makin vogue. tup2...aku bawa merc, su bawa spectra, suraya bawa honda..naza bawa concorde, kak ila bawa waja..hehehehe ..meletup la orang lain. Tapi kita buat dono..ada masa kita saja tunjuk-tunjuk kat orang...huhuhuh...tapi yang aku best tu...baru orang buka mata..siapa dia ahli kelab Datin Diaries.

Yang best tu time bulan pose. Kol 4.30pm jer masing-masing dah sibuk pikir nak masak apa. Masa tu sama-sama bagi cadangan. Sibuk cari resepi kat mesra.net. Kol 5pm jer dah ilang dari opis. Nak cepat balik rumah...elak jem. Pastu boleh dikatakan..tiap kali waktu lunch kita akan keluar dari opis. Kalau bulan biasa tak nak makan kat kantin..konon2 tak sedap. Sanggup keluar cari makan di luar. Kalau bulan pose plak...keluar shopping. Hurmmmm....ada jer benda kita nak beli. Tudung aku saja...dah penuh almari tu. Baru-baru ni aku bagi kat bibik aku hampir 20 helai. Memang membazir.

Si Naza plak...bajunya siap ada tema..Kalau raya siap tempah 10 pasang. Ada jer tema untuk baju-baju tu. Untuk kenduri kawen adik la...yang ni untuk tunang adik..yang tu untuk rumah mak mertua. Sekarang ni plak...nak lupuskan baju-baju lama...nak ganti dengan baju baru. Haiiiii...kalau orang dengar mesti membazir kan...tapi itulah pn naza kita...pening husband dia. Asik nak melaram jer. Tapi takper..sebab dia vogue la...husband dia jaga dia giler2. Heheheh takut dikebas orang.

Suhana pulak...rasa bawah meja dia tu penuh lagi tak dengan kotak kasut? Beli jer...pakainya tak. Nak bawa balik takut husband marah. Handbag, kasut, brooch antara koleksi kesayangan dia. Yang paling aku terkejut sanggup dia beli hangbag LV dengan rega RM2400. Gila mampus mahal. Pastu beg-beg dia banyak diorder dari obersee. Cantik-cantik plak tu. Nasib baik aku dah pindah tempat keje..kalau tak dengan aku join ko sekali. Bankrap terus.

Suraya plak...antara kawan aku yang paling jimat. Kalau tengok kami membazir dia memang marah..tapi yang aku tak tahan tu dalam diam-diam dia beli juga treadmill, AB king pro..ogawa..heheehhe..dan yang paling aku tak sangka...gelang dengan harga RM6K. Gila mahal. Dasat-dasat. Pastu kalau raya sibuk nak mengecunkan diri...konon2 nak lawan dengan pesaing...tahun ni lawan lagi ker??? Dah atur strategi??

Kak Ila...member yang paling cool. Agaknya sebab belajar di Jepun, cara idup pun macam orang jepun..semuanya teratur..skema..dan relax memanjang. Agaknya sebab tu orang jepun ni boleh berjaya. Dia jarang terpengaruh seperti kami. Kami memang respect kat dia. Mulut pun tak potpetpotpet macam kami. Dia cakap bila perlu jer....atau bila waktu rehat jer dia akan bersembang dengan kami. Waktu lain dia buat keje...hehehehe memang berkat rezeki dia.

Aku seronok betol kenal korang dalam 5 tahun ni..boleh dikatakan kita akrab hinggakan masing-masing dah kenal keluarga kita. heheheheh..tom-tom bak mak yong didik. Aku harap kita tak putus kawan..dan akan terus berkawan sampai bila2.

Boring gila dok kat umah ni..keje plak melambak kat opis. Nak cuti pun tak senang. Kat opis lama boleh la melepak kalau takder kelas. Kat sini tak sempat..terkejar-kejar nak buat keje. Kalau lepak waktu rehat lama...kena la balik lambat sebab keje tak siap. Tak macam opis lama...kol 4.30 dah beratur kat punch card.

Okeylah...cau dulu..nak pegi meeting kat sekolah anak aku la...chaiyok..chaiyok.

1 comment:

Jom Mengomen...

Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...