Thursday, July 21, 2016

Tazkirah Khamis

Assalamualaikum dunia..

hari ni agak bizi sedikit....bukan bizi dengan keje...tapi bizi dengan jemputan rumah terbuka.  pagi tadi ada miting sikit pasal perancangan rumah terbuka opis then siapkan keje untuk auditing sikit dan baru terlintas nak update blog..tu pun lepas terima satu mesej dalam whatsapp ni.  macam menarik untuk dikongsi bersama.



Sedikit tazkirah.....

Suatu malam seekor ular menyelit masuk ke dalam gudang kayu. Secara tak sengaja, ia menyusur di atas gergaji. 

Tajamnya mata gergaji itu menyebabkan perut ular terluka. Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya. Lalu ia pun membalasnya dengan mematuk gergaji itu berkali-kali, serangan tersebut menyebabkan luka parah di bagian mulutnya.

Berbekalkan rasa marah dan sakit yang amat sangat, ular itu berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan 'musuh' tersebut. 

Lalu ular pun membelit gergaji itu sekuat tenaga. Belitan tersebut menyebabkan lukanya teramat parah dan akhirnya ia pun mati di situ.

Justeru... pada saat beremosi dan marah, rasanya mudah sekali bagi kita untuk melukai dan menyakiti orang lain.
Padahal kalaulah benar-benar kita sedar, sebenarnya yang akan terluka dan sakit adalah diri kita sendiri.

"Bukanlah orang yang kuat itu orang yang menang bertumbuk, tetapi orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal diri daripada sifat marah."

Kongsi bersama: Sahabat2ku:

           Jangan tertipu 
        dengan usia MUDA 
        karena syarat Mati 
         TIDAK harus TUA.
   Jangan terpedaya dengan 
        tubuh yang SEHAT 
       karena syarat Mati 
       TIDAK mesti SAKIT
   Jangan terperdaya dengan 
        Harta Kekayaaan
                 Sebab 
    Si kayapun tidak pernah 
     menyiapkan Kain Kafan 
             buat dirinya 
      meski cuma Selembar.
      Mari Terus berbuat BAIK,
          berniat untuk BAIK,
     berkata yang BAIK-BAIK, 
   Memberi nasihat yang BAIK
 Meskipun TIDAK banyak orang yang mengenalimu dan  Tidak suka dgn Nasihatmu
      Jadilah bagai Jantung 
        yang tidak terlihat, 
     Tetapi terus berdenyut 
     setiap saat hingga kita 
 terus dapat hidup, berkarya 
     dan menebar manfaat 
       bagi sekeliling kita 
     sampai diberhentikan 
              oleh NYA
            Sahabat2ku:
"Waktu yang kusesali adalah
         jika pagi hingga .
      matahari terbenam, 
  'Amalku tidak bertambah 
             sedikitpun, 
  padahal aku tahu saat ini 
       umurku berkurang".

Renung-renungkan lah.. 
Selamat beramal semua...

Aku at rumah terbuka Microsoft. bergambar dengan heti, shima dan raifana.  teman2 dari opis lama. huwwwwaaaaa dan tak stay kat sana.  tiba2 rindu nak tayang gambar gedik2 dengan korang.  rindu sesangat.  aku tetap muka control.  hahaha.  orang kata muka aku ni kecik.  tapi bila dijenguk2 gambar ni memang betul...tak pe lah...padan la dengan badan dan ketinggian.  opsssss!!!!

me at rumah terbuka Microsoft. bergambar dengan heti dan raifana.  teman2 dari opis lama.  huwwwwaaaaa dan tak stay kat sana



No comments:

Post a Comment

Jom Mengomen...

Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...