Wednesday, September 28, 2011

Jangan Hidup Dengan Masa Lalu

Jangan hidup dalam mimpi buruk masa lalu, atau di bawah payung gelap masa silam.Selamatkan diri anda dari bayangan masa lalu! Apakah anda ingin mengembalikan air sungai ke hulu , matahari ke tempatnya terbit , seorok bayi ke perut ibunya, air susu ke payudara sang ibu, dan air mata ke dalam kelopak mata ? Ingatlah , keterikatan anda dengan masa lalu, keresahan Anda atas apa yng telah terjadi pada masa lalu, adalah kondisi yang sangat naif, memprihatinkan dan menakutkan. Membaca kembali lembaran pahit masa lalu, hanya akan memupuskan masa depan, mengendurkan semangat dan menyia-nyiakan waktu yang sangat berharga Adalah bencana besar, manakala kita rela mengabaikan masa depan dan justru hanya disibukkan dengan memikirkan masa lalu. Itu sama halnya dengan mengabaikan istana-istana yang indah dengan sibuk meratapi puing-puing yang telah lapuk. Padahal betapapun seluruh manusia dan jin bersatu untuk mengembalikan semua hal yang telah berlalu,niscaya mereka tidak akan mampu. Sebab yang demikian itu sudah mustahil pada asalnya. Orang yang berpikiran jernih tidak akan pernah melihat sedikitpun ke belakang. Pasalnya , angin akan selalu berhembus ke depan, air akan mengalir ke depan, setiap kafilah akan bergerak ke depan, dan segala sesuatu bergerak maju ke depan. Maka dari itu , janganlah melawan sunnah kehidupan.

Ya!!! aku sepatutnya merenung ke hadapan. tidak perlu memikirkan masa2 lalu yang menyakitkan. aku kena kuatkan semangat..agar masa2 lalu itu tidak akan menghumbamkan aku dalam kancah derita.

Tuhan berikan aku kedukaan dan kegembiraan serentak...mengapa???!!!! kerana di saat Tuhan menguji aku...di saat itu juga Tuhan memberikan aku penawarnya. Ya...aku kena kuat...kerana nyawa di dalam rahimku..memerlukan kekuatan dan semangat aku. di saat aku melayan kesedihan..di saat itu akan dapat merasakan degupan jantung nyawa itu. nyawa yang memerlukan semangat aku untuk terus bernafas.

Sungguh besar kuasaMu Tuhan....
Bila emosi tercalar, minda selalunya turut tersasar. Bertenang...! Sematkan dalam fikiran, setiap yg berlaku adalah kehendak-Nya. Pasti ada hikmah di sebalik musibah andai benar2 redha dan pasrah. Berzikir... ingati DIA! Bahagia akan hadir biar diri disingkir manusia kerana DIA tak pernah meminggirkan hamba-NYA. (memetik kata2 kak Suzana)

No comments:

Post a Comment

Jom Mengomen...

Percutian ke iCity

Assalamualaikum.. Sambung cerita percutian yang mendukacitakan di Genting Highlands.... Nak cerita sekali harung hari tu..masa tak bera...