Tuesday, July 19, 2011

Keadilan dan Janji Allah SWT

ada sepasang suami isteri, suami buat permohonan nak bercerai.

Hakim tya..awak faham saman yg awak terima
Isteri: Faham
Hakim : kamu dah fikir masak2 nak ceraikan isteri kamu ni
Suami : ya tuan hakim
Hakim : kenapa?
Suami : isteri saya bersekedudukan dgn lelaki lain.
Hakim : kamu ada anak?
Suami : ada, 2 org..
Hakim : betul , kamu dh nekad nak bercerai..
suami : (diam...dekat seminit)
hakim : sy tya kamu..betul kamu nak ceraikan isteri kamu, kamu dah fikir masak2
suami : boleh bagi sy 15 minit masa berfikir
Hakim : bukan 15 minit, 2 bulan pun boleh.
cerai berai ni bukan main2...kamu kena betul2 buat keputusan sbb ni melibatkan masa depan kamu dan anak2.
bila tak dapat buat keputusan buat smbahyang istikarah, hajat..kalau hari ni kamu was2 bermakna keputusan kamu ni keputusan yang dibuat daripada syaitan.

kamu tahu tak kebahagiaan kena dua belah pihak, kalau sorang ke barat, sorang ke timur..ini akan jadi.
kamu ingat org yg bercinta konon cakap sanggup renangi bara api tu akan bahagia .
orang yang kawin kt siam tu akan bahagia..
Orang yang amik suami orang semata -semata kepentingan diri dia akan bahagia
Orang yang tinggalkan anak bini kerana terpandang konon perempuan yang cantik dari isteri dia akan bahagia?

Rumahtangga kepimpinan dia adalah dari kamu seorang lelaki,
kamu sebagai pemimpin yang akan membentuk isteri dan anak2 kamu
Kalau kamu tak dapat mengawal tingkah laku isteri, kamu yang dayus
kalau kamu yang menjaja maruah isteri apa lagi mereka-reka cerita
kamu yang gagal
kamu ingat senang nak jaga rumahtangga.
(tu sebahagian je yg aku ingt..byk lagi hakim nasihat...)

so sekarang kamu nak ceraikan tak isteri kamu ni?

Suami : tuan, bagi saya masa untuk saya fikir semasak-masak nya

Hakim : ok balik fikir..cuba selesai yang terbaik. fikir masa depan anak-anak.
bulan 3 nanti datang balik dgn keputusan yang muktamad.

maka..kes di tangguh.

"aku tertya kenapa Hakim tidak menunding jari kepada isteri yg berlaku curang tadi?
isteri berlaku curang tapi suami masih lagi menyanyangi .
ni suami berlaku curang..aku yg kena cerai..adil kah itu????


dipinjam dari blog realiti sebuah kehidupan rasa menarik dan tertarik.

aku percaya pada Satu
"KEADILAN DAN JANJI ALLAH"

sambil2 ronda blogwalking terjumpa plak blog ni. menarik isi kandungannya. aku bangga bila baca crita tuan empunya blog ni. berani + tabah + menten anggun. hidup kena teruskan..walauapapun yang terjadi. lelaki bukan segala2nya. pinjaman saja dari Allah swt. bila2 masa Dia akan rampas semula. so, kena relax dan tabah.

No comments:

Post a Comment

Jom Mengomen...

Berpindah Blog

Assalamualaikum... Blog ini telah berpindah ke: wonderfulprimroselife.blogspot.com . blog baru...hidup baru..harapan baru Insyaa All...